Каталонија: Сукоб грађана и полиције

Предсједник Каталоније Карлес Пуигдемон оптужио је шпанске власти да користе "неоправдану, непропорционалну и неодговорну" силу како би спријечили одржавање референдума о независности.

Свијет 01.10.2017 | 13:50
Каталонија: Сукоб грађана и полиције
Пуигдемон је изјавио да је полиција користила палице, гумене метке и насиље како би спријечила одржавање гласања чиме је показала "страшну, спољну слику Шпаније".

"Неоправдано, непропорционално и неодговорно насиље шпанске државе данас није успјело да спријечи жељу Каталонаца да гласају али нам је помогло да разјаснимо све сумње", додао је Пуигдемон.

Службе за ванредне ситуације побринуле су се за 38 особа повријеђених у упаду полиције на гласачка мјеста. Већина је задобила лакше, а троје теже повреде.

10:24 - Први инциденти на референдуму о независности Каталоније, гласа се гдје се стигне На неким бирачким мјестима, како се наводи, полиција покушава да спријечи људе да гласају, а на појединим мјестима забележени су инциденти. Шпанска полиција за разбијање демонстрација почела је распоређивање полицијаца у једном делу Барселоне уочи отварања биралишта за референдум на којем Каталонци желе да гласају о независности, а што Мадрид сматра неуставним.

10:11 Полиција кренула у запљену материјала Шпанска полиција почела је да плијени гласачке кутије и листиће са биталишта у Каталонији, саопштено је данас из шпанског Министарства унутрашњих послова. Полиција се сукобила са гласачима испред биралишта у Барселону гдје је више десетина припадника безбједносних снага помоћу штитова одгурало окупљене. Гласачи су узвикивали "Ми смо за мир" и "Нећете нас уплашити".

Очевици наводе да у близини биралишта стоји неколико патролних и амбулантно возило. У другим дијеловима Каталоније биралишта су отворена као што је и предвиђено у 9.00 часова по локалном времену. Према изјавама очевидаца, шпанска полиција стигла је у провинцију Гирона гдје треба да гласа лидер Каталоније Карлес Пуигдемон.



10:00 - Референдум ће бити одржан Влада Каталоније саопштила је данас да ће референдум о независности тог региона бити одржан упркос напорима централних власти да спријечи гласање. "Став Владе је такав да можемо прослављати референдум о самоопредијељењу, не онако како смо жељели али имаће демократске гаранције", рекао је портпарол регионалне Владе Жорди Турул.

Према његовим ријечима, неколико гласачких мјеста није могло да буде отворено али је Влада донијела одлуку о "јединственом гласању" што ће омогућити бирачима да се изјасне на било ком биралишту уз пасош или неки други идентификациони документ. "Тиме ће бити успорен процес, али ће омогућити свима да гласају док је и једна школа отворена", истакао је Турул.

Он је навео да ће на биралиштима бити гласачки листићи, али да се могу користити верзије повучене са интернета и одштампане код куће.

"Влада ће учинити све што може да Каталонци могу да гласају. Гласање ће пратити група академика и професионалаца како би се осигурало да нема кршења основних права", додао је Турул. Шпанске власти су против одржавања гласања које је Уставни суд прогласио илегалним и користе све правне могућности да омету референдум.


На основу налога правосуђа и тужилаштва полиција мора да заплијени гласачке листиће, ухапси организаторе и омете комуникациони центар каталонских власти у Барселони, чиме ће пресјећи везе са гласачким мјестима и приступ програму за гласање путем интернета.

09:00- Почело гласање Гласање на референдуму о независности Каталоније, који Шпанија сматра неуставним, почело је у девет сати на великом броју бирачких мјеста, преноси Ел Паис. На неким бирачким мјестима, како се наводи, полиција покушава да спријечи људе да гласају, а на појединим мјестима забиљежени су инциденти. Лист је претходно јавио да је национална полиција Шпаније затворила око 15 биралишта и запленила гласачки материјал на већем броју локација.

На појединим мјестима, како се наводи, забиљежени су мањи инциденти са полицијом, а људи који су од раног јутра чекали у редовима испред биралишта, узвикују "Ми смо народ мира".

Министарство унутрашњих послова Шпаније саопштило је да су национална полиција и цивилна гарда почеле да плијене гласачке кутије и листиће на биралиштима у Каталонији, преноси Ројтерс.

Шпанска полиција за разбијање демонстрација почела је распоређивање полицијаца у једном дијелу Барселоне уочи отварања биралишта за референдум на којем Каталонци желе да гласају о независности, а што Мадрид сматра неуставним.

Видео снимак објављен на сајту Ел Паиса показује да специјалци са шљемовима на глави стоје наспрам једне групе гневних бирача недалеко од гласачког мјеста у једној школи у Барселони. На снимску се види како су бирачи подигли руке узвикујући "Напоље".



Организатори на гласачком мјесту у једној од школа у Барселони затражили су од окупљених да блокирају улаз и да користе пасивни отпор у случају да полиција покуша да спријечи одржавање гласања.

Каталонске власти саопштиле су да се гласачи могу изјаснити на било ком биралишту, уколико оно на којем би требало да гласају, полиција затвори. На улицама Барселоне примјетно је и повећано присуство полиције од раних јутарњих часова, али тренутно нема показатеља да припадници савезних или регионалних безбједносних снага спроводе судски налог за затварање гласачких мјеста.



Агенција Асошијејтед прес наводи да су гласачке кутије стигле на неколико бирачких мјеста. Каталонске власти изразиле су наду да ће на данашњи референдум изаћи више од 2,3 милиона људи који су 2014. године подржали незванични плебисцит.

Тада је више од 80 одсто било за независност Каталоније. Влада Каталоније обећала је да ће прогласити независност од Шпаније 48 часова након референдума уколико побиједи та опција, без обзира на излазност.

Извор: Агенције

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Секула

01.10.2017 09:10

Заиграла мецка у пред Соланиним вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медју нама

01.10.2017 13:33

Лукац це имати пуне руке посла, треба му повецати плату.

Name

Миско

01.10.2017 14:19

Лукац не скида оци са спанске телевизије. одусевљено гледа како спанске колеге палијају народ и замисља кад це он тако.

Name

Солумија

01.10.2017 09:20

А наса кукавичка опозиција не смије изаци јавно и рећи одрзи га Миле, сви смо уз тебе кад је српски интерес у питању. Све то јадно и чемерно само за власти жуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

01.10.2017 10:27

А шта ће мо са Истром Далмацијом ,Прешевском долином ,Косовом ,Војводином,Санџаком ,Западном Славонијом ,Книном ...?

Name

Зврцка

01.10.2017 10:50

И онда Леми не одржи референдум и све свали на опозицију.

Name

Борко

01.10.2017 11:05

Сваки грађанин Републике Српске треба данас да буде уз народ Каталоније. Ове је само показатељ да нам слободу и право на референдум неће нико дати бесплатно. Никакав Уставни суд не може наметати забране контра народне воље. За надати се да ће и наша опозиција схватити потребу за јединством.

Name

Ре Борко

01.10.2017 12:45

Борко информације ради,највећу подршку Бошњаци су кад су у питању Српско Бошњачки односи имали управо од Каталонаца и Барселоне,пс ти буди са ким хоћеш...

Name

Ре

01.10.2017 12:53

а каква нам корист од референдума? све опљацкано,унистено,ста би нам користио референдум,безвезе

Name

Ре борко

01.10.2017 13:20

Градјана Јесу сигурно ал питај ове из сзп

Name

Девијант

01.10.2017 13:22

Чак и да Каталонија прогласи независност нико је од држава неће признати, зато Борко немој пуно паметарит, крцкај ту платицу коју добијеш и уживај.

Name

Ре Борко

01.10.2017 14:21

Борко волино једна, Спанија је једна од 4 дрзаве ЕУ која није признала Косово. Зато мучи несрецо једна.

Name

родјо

01.10.2017 09:26

Ција је полиција.Народна или ......???Нико не смије да вас бије осим....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиетрен

01.10.2017 09:33

Демократија у пракси! Подршка Каталонцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.10.2017 10:06

Ста је за Народ вазније,демократија или слобода???Доласком демократије се губи слобода и обрнуто...!!! Демагогија....!!!

Name

попара

01.10.2017 11:56

Предлазем пендреке и палице,удри полицијо зато примас плату а не да се бавис политиком.

Name

Ре

01.10.2017 13:48

А подрзавас ли да се Војводина одцјепи од Србије?

Name

Мата

01.10.2017 09:36

Овако це и РС једног дана у сутра од тога једног дана пуске на раме и у ровове,ово је без везе ,референдум без пусака ко на балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џејмс 007Бонд

01.10.2017 10:24

Неће овде више бити рата! Јер РС је легализована и међународно призната од 1995, тако да нико са војском, или полицијом не може да уже у РС, јер то би се сматрало као директна агресија... Па би онда и СРБИЈА по Дејтону (значи легално) смела и морала војно да уђе у РС! ...А исто тако Република Српска и Србија такође не смеју војно да уђу у Федерацију, јер и то би се сматрало као директна агресија, и били би смо криви! ...И зато ће се распад десити у миру, цивилизивано, и то ускоро!

Name

Лажно Име

01.10.2017 13:34

@ ИQ 0,07

Name

рашо

01.10.2017 14:40

Ђемс бонд на чему си ти матерети.Па РС постоји на темељу Дејтонског споразуме и све што се ради против њега СИПА и специјалци подрпути он НАТО пакта које је у БИХ би то ријешили за данА то зна и Србија не брини ,зато мијењај дилера под хитно.

Name

Демократија

01.10.2017 09:51

То је та демократија. Како неко има право на референдум док други немају право на то. То је та јеб..а. Европа. Бице тога јос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колиндина другарица

01.10.2017 10:45

Реферндум је основно право сваког народа, само друга је ствар сто у пракси вриједе закони јацег. Демократија данас је владавина тољаге и топуза. То је оно сто се назива "европски пут"- прихватити ставове јацег. Нема никаквог "пута" него има само питање: развијалимо се као друство или стагнирамо? Само властити развој је гаранција за будуцност.

Name

А Срби блеје

01.10.2017 09:54

Тако то раде прави народи! Боре се за своје идеале, за слободу, а неки чекају да им падне са неба. РС је свако прешишао, јер су Срби уопште један јако пасиван народ, са ниском нац. свијешћу, са негативном селекцијом у лидерству, који не поштује претке ни саборце који су положили своје животе за слободу, који чак ни не пишу својим, већ туђим писмом... Листа може да иде у недоглед. Запитајте се једно: зашто макар пола милиона Срба не изађе на улице и не изврши притисак на власт да им организује референдум о независности? Зашто се млохава црква не укључи и искористи свој утицај? Зар има важније теме од формирања сопствене државе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2017 14:04

А ко ће је признати? Распише референдум изгласа се и шта? Као да и није ни био!

Name

Заи Јиан

01.10.2017 09:58

На несрећу радикалне каталонске мањине, у Мадриду не сједи Уставни суд Босне и Херцеговине, него Краљевине Шпаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.10.2017 10:08

Па како је могло косово да се одвоји то је уреду па гдје је сад европска демократија кад су срби бранили косово онда су бомбардовани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.10.2017 10:09

Тако ће и РС у самосталност следећу годину уз божију помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.10.2017 14:16

Још кад би била богата као Каталонија...али није...Прочитај финанцијске податке о Каталонији па ће ти бити лакше. Прије да ће се ФБиХ одвојити од нас јер је кочимо у сваком погледу а иде испред нас.Шта би било да јој нисмо "за вратом".

Name

Драган

01.10.2017 10:37

Принципи и правила морају бити исти за све народе а не да се некима дозвољава отцијепљење а некима не па цак и уз војну интервенцију слуцај Косова гдје је насилним путем откинут дио територија Србије.Примјер Каталоније ако неки мисле да је исти као онај на Косову се варају.Узимам на примјер Курде који су једини народ и то најбројнији на свијету који немају своју дрзаву да ли је то реално и праведно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

01.10.2017 10:37

А сто неби могло.Рс се одцјепи од БХ после тога Лактаси од Рс па онда Фамилија додик сама за себе.Све се мозе кад се хоце.БОогатаси у виле сиротиња у ровове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

01.10.2017 10:47

Ех сањам о том дану кад се ми будемо одвојили и позвали све комсије на весеље .. Зивела Република Српска !!! ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мјесај се

01.10.2017 13:07

Само ти слузи тамо Французе уз мерси и силвупле и остави нас на миру.Ако хоцес несто да мјењас врати се па мјењај.Лако је доци овдје двије седмице и србовати уз цевапе од 2 евра и пиву од 0,50 до 1 евра.

Name

Француз

01.10.2017 14:56

Позвацу и тебе на вруцу јањетину и мерси да ми додјес ко најмилији гост и да се написес бице Нектара Лава и Јелена дзабе из мог дзепа све плацам ;) добро ми досао на прославу .. :Д Ваистина

Name

Хвала на позиву

01.10.2017 16:23

Е видис сад ми се то вец висе допада.Не толико ради јањетине и пива вец ради показаног гостопримства.Лицно сматрам да нама нису тренутно потребна никаква отцјепљења вец оно сто ти имас у својој новој домовини:добро организовану дрзаву која брине о својим градјанима.Дрзаву у којој се вреднује рад,знање и постење.А једног дана кад будемо могли сами себе да издрзавамо (сто сад не моземо.Да нам није медјународне заједнице и дијаспоре не би ми били вако дебељескуасти и румени)и будемо бољи од осталих онда имамо ваљан разлог (попут Каталоније) да се осамосталимо.

Name

Француз

01.10.2017 17:01

Пуно долазим у насу земљу и могу ти реци да је теско доци до људи који зеле да раде и да зараде а они који раде теско их је ухватити јер су пуни посла и могу ти реци да у насој земљи зарде лагано 2000 марака мјесецно (па и они који долазе редовно косит траву код људи а да ти не прицам о керамицарима , електрицарима , молерима итд .. наравно ријетко их надјес иза тестатуре .. А и теско их добијем и преко телефона ... Мозда то само постоји у семберији ал тако ја замисљам и неке друге крајеве .. Мозе цовјек бити и у сред Берлина , Париза па спават испод моста .. Наравно пуно ствари не иду код нас ал то је до људи па

Name

Косово постаде ДРЖАВА, па по узору сад и остали...

01.10.2017 11:04

Ђе је Баја, што одустаде од референдума? Изгледа није стиго писајући писма Трампу, убјеђујући га , како ће да буде добар, као умилна пудлица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Срби млате празну сламу...

01.10.2017 11:08

Тако то раде прави народи! Боре се за своје идеале, за слободу, а неки чекају да им падне са неба. РС је свако прешишао, јер су Срби уопште један јако пасиван народ, са ниском нац. свијешћу, са негативном селекцијом у лидерству, који не поштује претке ни саборце који су положили своје животе за идеју слободе(која се чињеницом да сте још у БиХ обесмишљава), који чак ни не пишу својим, већ туђим писмом... Листа негативности може да иде у недоглед. Запитајте се једно: зашто макар пола милиона Срба не изађе на улице и не изврши притисак на власт да им организује референдум о независности? Зашто се "српска" црква не укључи и искористи свој утицај? Зар има важније теме од формирања сопствене државе и спријечавање понављања ндх покоља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рашо

01.10.2017 11:43

Само ви наставите србоватиЕво данас цијела Војводина обкепљена плакатима Каталониоја -Војводин Па че сутра Каталонија -Санђак...........то је српска шполитика само срби имају сва права.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКО

01.10.2017 12:27

Ми срби кажемо Санџак а не Санђак јаране

Name

Ре Кеко

01.10.2017 12:49

Рашка област,Рашка ,а не Санџак...

Name

киза

01.10.2017 12:58

А сада један милосрдни андјео на Мадрид

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2017 13:31

Срби су ратовали и изазвали рат на овим просторима да би боље зивјели а ево послије 30 година и свега куку лелел! Изгубили су све јер су коцкали! Лоше карте имали у џепу онда а данас још лошије. РС се не може одцијепити једне створена геноцидом,етничким чишћењем и ратом.Нико на свијету то признат неће. Друго РС је из два дијела ! Србија никад не би пристала на то јер јој Војводина и Санџак би им био попут Косова. Србија никад не би дала Војводини и Санџак за милон пропалих ухљеба који ништа позитивно не би донијели са собом осим проблема Србији. Тако да и даље мозе те сањати . Не коста ништа. На крају Каталонија није створена ратом ,етничким чишћењем . И треће нико овај референдум признат неће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поуздано

01.10.2017 14:41

После 2025. године, сиром ЕУ бице одрзани референдуми о самосталности подрзани од Брисела. Медјутим, до тада це све дрзаве укљуцујуци и бивсу СФРЈ бити цланице ЕУ, која це до тада промијенити свој Устав и самосталност нпр. Каталоније неце знацити ниста битно. Брисел це свима бити главни град, границе неце постојати, постојаце заједницке војне и полицијске снаге, валута це бити свима иста...несто слицно као степен самосталности република у бивсој СФРЈ. Када је у питању БиХ, интересантно је да се вецина срба који зеле самосталну РС противи самосталности Каталоније, док босњаци који су против самосталности РС подрзавају самосталну Каталонију. Али гдје престаје логика поциње БиХ.

ОДГОВОРИТЕ