Полиицја упала у центар владе

Више од 2. 300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Каталонији, који ће се одржати у недељу.

 
 
 

Свијет 30.09.2017 | 14:09
Полиицја упала у центар владе
Шпанска полиција упала је данас у телекомуникациони и технолошки центар каталонске владе, јављају новине "Вангардија" позивајући се на тврдње радија "РАЦ1".



Међутим, како наводи агенција Ројтерс, шпанска полиција и Министарство унутрашњих послова нису потврдили рације.

Судија је у петак наредио "Гуглу" да уклони апликацију која је пружала информације о референдуму, који је шпанска влада прогласила неуставним и забранила га.



Након што су провели ноћ у неким школама одабраним за гласачка места, становници Барселоне који подржавају сутрашњи референдум о независности Каталоније, разно-разним активностима и данас "бране" бирачка места.

Сеансе јоге, приказивање филмова, друштвена окупљања и слично, организовани су на неким од 2.315 биралишта, на којима се налазе и гласачи, како би спречили полицију да затвори биралишта, преноси АП.

Каталонска полиција добила је наређење да испразни све зграде до недеље ујутру, полицајцима је саветовано да се суздрже од коришћења насиља, а како ће око 17.000 полицајаца одговорити на ту наредбу види се као кључ успеха или пропасти планираног референдума, наводи АП.



Присталице независности Каталоније "окупирале" су у петак неколико школа у Барселони, које су одређене да буду бирачка места на спорном референдуму о независности те шпанске покрајине, јавља АФП.

Како наводи новинар те француске агенције с лица места, они су окупирали школе како би обезбедили да се референдум одржи. Према наводима новинара, окупиране су две школе у центру Барселоне.



С друге стране, додаје агенција, "платформа школа отворених за референдум" објавила је на Твитеру фотографије неколико "окупираних бирачцких места".

Више од 2.300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Каталонији, који ће се одржати у недељу, саопшитла је раније данас регионална влада Каталоније.



Портпарол Владе Жорди Турул рекао је новинарима да ће у Каталонији бити 2.315 гласачких места, а да ће упркос притисцима централне шпанске владе у Мадриду, око 7.200 људи бити укључено у одржавање референдума заказаног за 1. октобар.

Непозната особа бацила је у петак запаљиву направу на станицу шпанске полиције у Игуалади, на 50 километара од Барселоне, након што је полиција у том месту запленила гласачке листиће и кутије и најавила да ће у недељу спречити одржавање референдума о независности у Каталонији.

Хина преноси да је полиција објавила да је направа бачена на зграду у Игуалади и да нема материјалне штете нити повређених.



Шпанска полиција саопштила је у четвртак да је запленила више од шест милиона гласачких листића и коверата, као и 100 гласачких кутија у Игуалади у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, пренео је АФП.

Наведено је да су гласачки листићи најновији у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за 1. октобар.

(Телеграф/агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ех

30.09.2017 12:31

Не представљају ни десети дио територије Шпаније и хоће да се отцијепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

30.09.2017 13:17

Само да не падне крв, јер све ме подсјећа на цопy-пасте еx YУ....

Name

У-Став-СФРЈ

30.09.2017 19:35

Не брини,тамо су сви Хрисцани Католици,нема Православних и Муслимана.

Name

С4

30.09.2017 12:40

Занимљив призор 2 обелиска с пирамидама на врху, око којих су се сви сакупили. Плус масовно показивање 2 прста и још много симболике. Планирани хаос, да се покаже како се нешто може или не може. Видјећемо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

30.09.2017 12:42

Не стварају се или зеле стварати нове дрзаве да би народу било боље , него да би неко досао на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бице овде свега

30.09.2017 13:01

Дали то 'да би неко досао на васт' вази и за РС и РСК и Косово и Сандјак и Војводину, и Абдицеву Крајину, и..., и ...?

Name

Боки

30.09.2017 16:01

Прво је требало да вази за 1992 и референдум тадасњи јер је сигурно био лудацки али тад је то спанцима била демократија.Треба да пусте људе нек гласају јер забога они су демократска дрзава и цланица ЕУ ција повеља гарантује право на референдум

Name

Мацро

30.09.2017 12:48

Каталонија је најразвијенији дио Шпаније. Мада и да се изгласа то нико признати неце. Висе је политичка игра оних који организују да би уцврстили своје позиције .

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.09.2017 13:00

Нека види нас баја како се одваја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

30.09.2017 16:01

Хај ста фали онда це Спанија признати Косово.

ОДГОВОРИТЕ