Теслин времеплов приказан у Бечу

Представници компаније "М:тел" Аустрија и групације "Телеком Србија" вечерас су у Бечу приредили бесплатну пројекцију мултимедијалног пројекта "Теслин времеплов", поводом 160 година од рођења великог српског научника Николе Тесле.

Регион 29.09.2017 | 22:27
Теслин времеплов приказан у Бечу
"Теслин времеплов" је креативна дигитална представа која, уз помоћ најсавременије технологије, посјетиоце води на путовање кроз историју, науку и умјетност. Овај оригинални аудио-визуелни спектакл и иновативни пројекат је дјело мултимедијалног умјетника Душана Јововића.

Генерални директор групације "Телеком Србија" Предраг Ћулибрк захвалио је уочи пројекције посјетиоцима и организаторима, рекавши да је Тесла својим радом задужио човјечанство.

"Групација `Телеком Србија`, укључујући `М:тел` Аустрију, лани је поводом 160 година од Теслиног рођења имала циљ да оживи славног научника и овим пројектом повеже умјетност и науку. Мислим да смо у томе успјели. Настојимо да, афирмишући науку, и инспиришемо младе људе", рекао је Ћулибрк у обраћању великом броју грађана Беча и гостију који су посјетили пројекцију.

Ћулибрк је захвалио Техничком универзитету у Бечу, чији су му представници уручили факсимил телеграма који је овој високошколској установи својевремено послао лично Тесла.

Директор "М:тела" Аустрија Миленко Цвијановић истакао је да пројекције не би било без групације "Телеком Србија" која успјешно послује у региону.




"`М:тел` Аустрија је најмлађа чланица ове групације и послује под слоганом `ближе кући` који подразумијева бољу глобалну и регионалну повезаност. У том смислу, прилагођавамо се потребама људи који живе у Аустрији, а имају родбину, пријатеље и пословне партнере у Србији, БиХ и Црној Гори", навео је Цвијановић и нагласио да "М:тел" Аустрија добија све веће повјерење корисника.

Он је захвалио граду Бечу, Амбасади Србије у Аустрији, Представништву Републике Српске у тој земљи, али и руководству Техничког универзитета у Бечу за учешће у организацији пројекције која доприноси очувању традиције и афирмисању иновација.

Генерални директор "М:тела" БиХ Марко Лопичић навео је да је ово први пут да се пројекција приређује ван региона, након што су је видјеле стотине хиљада људи широм БиХ, Србије и Црне Горе.

"Поносни смо на Теслино поријекло, живот и рад. Он је симбол повезивања људи, комуникације и телекомуникација, што је добар повод да `М:тел`, као највећа регионална компанија, узме овог научника као инспирацију за своје представљање", рекао је новинарима Лопичић.

Он је истакао да је "М:тел" БиХ стоодстотни власник "М:тела" Аустрија и захвалио свима који су подржали овај догађај.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је привредна сарадња Аустрије и Србије добра, о чему говори податак о 350 инвестиција у Србију.

"Сада Србија, односно `Телеком Србија` улажу у Аустрију путем `М:тела` Аустрија", навео је Чадеж.



Предсједавајући Одбора Скупштине Беча за културу, науку и спорт Ернст Волер рекао је да Беч подржао овај пројекат који повезује умјетност и културу на јавном простору, те да су Срби значајна и једна од три највеће заједнице у граду.

Замјеник декана Технолошког универзитета Валтер Ерлих-Шупита навео да је Тесла појам за све људе који се баве техником, а посебно електротехником.

"Поносни смо што на факултету преносимо студентима знање о Теслиним изумима. `Техника за људе` је циљ нашег рада, као што је то радио Никола Тесла", поручио је Шупита.

У Бечу је речено да се Тесла једно вријеме школовао у Аустрији, а добио је и почасни докторат бечког Техничког универитета, гдје се чувају и одливци једине бисте овог великог научника, која је дјело познатог вајара Ивана Мештровића.

Пројекцији умјетничког пројекта, приређеној испред зграде Техничког универзитета на Карлсплацу, присуствовале су бројне званице, извршни директор "М:тела" Црна Гора Владимир Лучић, шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић, представници власти и грађани главног града Аустрије, гости "М:тела", туристи, представници Техничког универзитета и бројне новинарске екипе.

На такмичењу "ПР Еxцелленце Аwардс" у коме учествују врхунски пројекти највећих свјетских компанија у области комуникација, "Теслин времеплов" је проглашен једним од пет најбољих у Европи у категорији "наука и образовање".

Из "М:тела" су поручили да ће репризна пројекција "Теслиног времеплова" бити организована сутра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сведска

30.09.2017 20:52

Никола Тесла је био геније,такав цовјек се не радја висе у свијету,али смакнусе га капиталисти,да је било по Теслином данас би струја била дзабе и јос стоста тога.

ОДГОВОРИТЕ