Анализа: Мутина слагалица почиње од нуле!

Црно-бели гостовањем у Скопљу отварају нову сезону АБА лиге.

Кошарка 29.09.2017 | 17:30
Анализа: Мутина слагалица почиње од нуле!
Партизан опет креће од нуле. Трећу годину заредом црно-бели су у потпуности променили физиономију екипе, довели новог тренера и задржали само тројицу стандардних играча. Ипак, за разлику од претходне две сезоне постоји каква-таква визија како би требало све то да изгледа и шта је крајњи циљ, наравно, уз све финансијске потешкоће са којима са суочава гигант из Хумске.

Главна идеја, барем према речима повратника у клуб, тренера Мирослава Николића била је да се направи млада екипа са само неколико искусних играча који би помогли осталима да стасају кроз сезону у којој их чека доста утакмица у четири различита такмичења. Што се тиче финансијског дела, односно буџета који је намењен за плате играче, прошле сезоне он је износио око 750.000 евра на годишњем нивоу, а ове сезоне је око 500.000 европских новчаница.

За Новицу Величковића, Михајла Андрића и Вању Маринковића може да се каже да су староседеоци и људи који знају шта се очекује од играча у клубу какав је Партизан и колико то притисак носи на свакој утакмици. Поготово је важан останак Маринковића за којег је озбиљно била заинтересована Басконија, али до трансфера на крају није дошло.

Ношење са притиском могао би да буде најозбиљнија препрека у наредном периоду јер добар део екипе у досадашњој каријери или није играо у Јадранској лиги, или му је ово прва европска станица у каријери. Чак 11 новајлија током лета је задужило опрему Партизана, а већ нам је турнир Суперкупа Јадранске лиге у Бару дао назнаке како би требало да изгледа игра. Нема дилеме да ће све полазити од америчког тандема Најџел Вилијамс Гос - Патрик Милер, с тим што је овај први играч са биографијом у колеџ кошарци каква дуго није виђена на овим просторима.

Јасно се већ после пар утакмица видело да Вилијамс Гос баш има штофа. Управо њему би највећи проблем могла да буде чињеница да је први пут у Европи. Његов земљак Милер је већ имао искуство играња на Старом континенту, пошто је својевремено наступао у Турској. Црно-белима остаје да се надају да овај пут нису погрешили са избором странаца као што је био случај у првој тури, када су се у августу споразумно разишли са Џејмијем Скином и Ијаном Бејкером. Када причамо о странцима, ту је и Аустралијанац Том Вилсон, мада остаје питање да ли ће овај момак добити шансу у првом тиму или ће играти негде на двојну регистрацију. Слична судбина вероватно чека и остале јуноше попут Димитрија Николића, Слободана Јовановића и Николе Танасковића.

Поред Маринковића и Вилијамс Госа, велики добитак Партизана овог лета могао би да буде суперталентовани Марко Пецарски. Овај 17-годишњи крилни центар је током припрема показао да би могао већ сада да буде важан шраф у тиму, мада је више него јасно да му недостаје искуства, а и мало мишићне масе. Мада, то су ствари које он може да “покупи” током сезоне ако буде паметно усмерен. Иначе, чини се да је ове сезоне Партизан јачи на спољним позицијама него што је то био случај у прошлој.

Ту су веома млади Тадија Тадић, Андреја Стевановић пристигао из Динамика, као иАлександар Аранитовић момак који је огроман таленат, али је већ два пута повређивао лигаменте колена и ради по специјалном програму, А ако буде имао среће да га овај пут те врсте невоља мимоиђу, можда би и он могао да буде икс фактор Партизана у сезони пред нама. На крилним позиција ту су тројица играча - поменути Андрић, млади Страхиња Гавриловић, такође новајлија из Динамика, као и повратник Марко Чакаревић. Прошле сезонеЧакаревић је био проглашен за најкориснијег играча МОЗЗАРТ Суперлиге, а навијачи Партизана од њега очекују да покаже да је његов први двогодишњи мандат у клубу из Хумске био само лоша епизода или сплет лоших околности.

Оно где ће Николић имати највише проблема, то је већ сада видљиво, су позиције под кошем пре свега петице. Ђоко Шалић и Обрад Томић могу да буду од помоћи, али стратег црно-белих очигледно тражи центра који ће моћи више да допринесе у нападу од поменутог тандем. И зато је за очекивати да на тој позицији дође још један кошаркаш који ће имати неке поене у рукама и моћи да сарађује са Вилијамс Госом и Милером.

Партизанов распоред на Јадрану је такав да би на два уводна меча и то у гостима - против МЗТ-а у Скопљу и Морнара у Бару, стручни штаб и навијачи могли да добију одговор да ли ова екипа има домет за једно од прва четири места која доносе пласман у плеј-оф и борбу за трофеј. Мада, судећи по најавама из клуба, ни нешто слабији резултат у регионалном такмичењу, уз достојне партије у Еврокупу, не би биле означене као неуспех, под условом да Николић и сарадници направе неколико играча који би били залог за Партизанову будућност.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар