Хрватска не може сама добити море

Ексентрични словеначки политичар Змаго Јелинчич, предсједник ванпарламентарне Словенске националне странке (СНС), већ сад се спрема да на предстојећим парламентарним изборима у мају наредне године поново заузме положај у словеначком парламенту. У међувремену, пажњу јавности привлачи смјелим медијским иступима од којих неке у сусједној Хрватској боли глава, јер овај политичар и даље остаје на фону потребе ревизије ЕX-YУ граница и постјугословенског насљеђа, заговарајући промјену граница на штету Хрватске која, према његовим ријечима, није заслужила да добије цијелу јадранску обалу.

Регион 29.09.2017 | 15:52
Хрватска не може сама добити море
Јелинчич је поново актуелизовао своје медијске иступе, нарочито након најновијег спора са Хрватском око границе у Пиранском заливу. Нама је било занимљиво чути и како види неспоразуме између Хрватске и БиХ око изградње Пељешког моста.

Какве су крајње намјере Хрватске у спору око границе у Пиранском заливу?

Намјера Хрватске је да постане водећа економско-привредна сила у региону југоисточне Европе, па у остваривању тог циља не преже ни од чега. Са арбитражноим одлуком о граници са Словенијом, Хрвати су већ постигли један од својих циљева.

Арбитража је одредила, макар на основу погрешних основа и без узимања у обзир међународно-правних полазишта, некакву непостојећу границу међу двије земље.

Хрватска то међутим не признаје, што би требало да буде повод да и словеначка страна заигра на патриотску карту, занемарујући арбитражну одлуку и да започне нови поступак, на основу релевантних историјских и правних факата.

На жалост, Церарова влада нема тај капацитет, па се све одвија по хрватском сценарију који предвиђа три могућности. Најприје се најављују нови билатерални разговори, али и извјесни притисак званичног Брисела да се прихвати арбитражна одлука. Трећи сценарио су евентуални гранични инциденти који су нешто што Европа не прихвата између земаља-чланица.

Наиме, Европа, која се »залаже за мирно решавање одређених питања« ће, плашимо се ми у СНС-у, притиснути само словеначку страну, која ће пристати на разговоре који би се водили на основу досадашњих граница, па ће Словенија изгубити још више територије.

Лука Копар ће на тај начин изгубити на значају и њен промет ће се аутоматски преусмјерити на хрватске луке.

Отприлике исте намјере загребачка политика има и када је БиХ у питању. Изградњом Пељешког моста, БиХ ће потпуно изгубити излазак на отворено море. И то не само излаз према отвореним мору, него ће бити онемогућен и пролаз већих бродова.

Изградњом моста затвориће се канал за бродски саобраћај, јер ће оних  десет стубова онемогућавати било какав саобраћај осим малих туристичких бродица и јахти. Хрватска пристаништа ће на тај начин профитирати, а БиХ, иако поморска земља ће морати користити њихове услуге. У том смислу Хрватска ће својим лукавим покушајима “заробити” Босну и Херцеговину као што покушава заробити Словенију и зато је ово и шамар неспособној Цераровој влади.
Одређени кругови у ЕУ помажу Хрватској у њеним намјерама, а у свему се крије профит и лични интерес, а Словенија је земља са изразито лошом дипломатијом која не успијева зауставити агресивне намјере Загреба. На страну што нашим политичарима недостаје историјско памћење када су Хрвати у питању. Замислите само – наши политичари, умјесто да се удруже са БиХ, Црном Гором, Мађарском и Србијом , а све ове земље имају граничне неспоразуме са Хрватском - они се играју глувих телефона и очекују да Хрватска напрасно прихвати поруку из Брисела. А то се неће десити.

Треба знати, да је послије Првог свјетског рата, тек после формирања Краљевине Југославије - хрватска територија добила некакав легитимитет, јер је била само ратни плијен Србије.

Непримјетно, у процесу формирања бановина, БиХ је губила територију, док је у вријеме НДХ је била њен интегрални дио, а после Другог свјетског рата Хрватска је добила територије којих никада у историји није имала.

Али Хрвати раде на утврђивању сопствених позиција на свим пољима, чак и на културном. На једној од америчких тв станица, гледали смо серију под насловом »хрватски краљеви«.
Не знам ште ћете ви у БиХ И Републици Српској рећи на то.
 
Можемо ли закључити да су Брозове авнојевске границе поново камен спотицања?

Управо тако. Намјера Хрватске је овладавање цијелом јадранском обалом.
То су преко комунистичког функционера Владимира Бакарића покушавали од 1958. године на 7. Конгресу Савеза коминиста Југославије у Љубљани, за време СФРЈ.

Тада су изнијели предлог да се  команда Југословенске ратне морнарице пресели у Загреб. Ви погађајте зашто. Против тога су били Црногорци и Словенци и Бакарић је повукао предлог уз извињење, да је имао најбоље намјере.

Оно што није успјело Хрватима тада, јер Јадранско море је послије Другог свјетског рата добила Југославија, на жалост им је успјело након распада СФРЈ.

Ја и даље остајем код мог, много пута поновљеног става, да би рјешење многих граничних проблема и спорова било да се припреми нова конференција о разграничењу некадашње Југославије, на којој би се отварила сва питања и пронашла права, легитимна и легална решења на основу медјународних правних докумената и историјских чињеница.

Мировне конференције о Југославији, наиме, још није било, па тако формално-правно рат на Балкану још увијек траје.

Па, кога онда видите као кривца, ко је заказао у цијелом процесу тражења свима прихватљивог рјешења и да ли је БиХ највећи губитник?

Највећу политичку одговорност сноси у првом реду ЕУ, која није узимала у обзир ништа од релевантних медјународно-правних чињеница, него је само мало по мало одузимала новоствореној држави и статус кредибилног међународно-правног субјекта.

С друге стране, криве су и друге велике силе које партиципирају у Савјету за примјену мира у БиХ, које уместо да сложно стану у одбрану државних интереса, парцијално траже угодна решења за своју позицију.

Зато није ни чудо да неки европски комесари раде по диктату властитих држава, а не у интересу одрживости БиХ.

Увјерен сам, да у БиХ постоје људи, врсни познаваоци медјународног права, као и историчари који ће завирити у архиве и пронаћи документа која ће помоћи земљи да се самостално бори и избори за своје легитимне интересе, а не само да слушамо хрватску верзију истине и њихове интересе које хоће да наметну свим земљама насталим на територији бивше Југославије.

Да завршим, очигледно ни у Словенији нити у БиХ не постоје довољно храбри политичари који би ово истјерали на чистац и зато вјерујем да би можда струка имала задњу ријеч.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Глупости

29.09.2017 14:15

Глупост су просули странци.По обицају.Јадранско море није Хрватска унијела у Југославију јер лукави Латини као поразена снага ни 18 ни 45 нису ни имали ста унијети.Поразени нигдје не уносе ниста.И онда 95 отели море које није.њихово.То.не мозе него у сукцесију.Али ко у балканским творевинама и зна медјународно право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛО цонтра ЦРО

29.09.2017 14:25

Тако је г. Јелинчичу. Кад неће овдашњи политичари да се боре за интереса народа које представљају, барем ви им покажите како се раскринкава себична и агресивна намјера Хрватске. Не дајте им Пирански залив, а надам се да ће и овде бити довољно памети да им се забрани градња Пељешког миста. Барем док и они не прихвате изградњу миста на Сави код Градишке и разграничење на Уни код Костајнице. А кад би било правде свакако би требало доћи до преиспитивања Титових граница које је исцртао и завадио народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волитве 2018-Глас за СНС

29.09.2017 14:31

Овај Змаго је бољи Србин и од многих Срба јер се више залаже за њихове интересе и од власти. Овог човека и његову СНС странку треба подржати на изборима да поново уђу у парламент. Треба апеловати на Србе а и муслимане који живе у Словенији да гласају за странку З.Јелинчича. Он би им се сигурно одужио радом у парламенту и заступањем њихових интереса. Иначе, са Словенцима немамо никаквих спорова, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрзим словенце

29.09.2017 15:26

никаквих неспоразума немамо са словенцима, сем старе девизне стедње и јос много, много, много самодоприноса. о каквој ревизији граница говорите, нису то комсијске међе по босанским врлетима, ради се о признатим дрзавама. све је то представа за дјецу.

Name

аџенда

29.09.2017 15:22

Чуди ме да је Америка је признала комунистичке границе. Додуше они су рекли да су за очување Југославије а онда окренули лист...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе

29.09.2017 15:40

Ма не мозе ни Америка ни Бог признати границе на мору.Да је то неко признање не би ни било арбитразе узмедју Словеније и Хрватске.Ста је Америка онда као признала као границу на мору измедју Црне Горе и Хрватске.Ниста Гдје је граница.Нигдје.има медјународно право о прву мора и нема ту Анерика ста да признаје.Лупетања.

Name

Кај бре

29.09.2017 17:13

Овај Змаго је и књигу о томе написао. Наводно је издата у Бања Луци. Шта у њој пише? Како Змаго пролази словеначко-хр границу кад га препознају Хрвати? Вјероватно му не смију ништа пошто је он просрпски оријентиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појди СНС

29.09.2017 17:32

Подпирам ти Змаго 100%. То ни могоче допустити. Словенијо управљата комунисти ин неписмени. Упам, да босте спет в Парламенту слишали ин гласовали, ки верјамемо в Словенијо ин не в Брусељ. Вси бомо гласовали за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна, Сана, Врбас, Босна, Дрина, и Неретва

30.09.2017 18:29

Змаго, Змаго, копај туњел до Босне, па ћемо опет Југославију, нема вас без нас...хе хе

ОДГОВОРИТЕ