Народ је лак плијен за манипулацију

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић (СДС) каже  да грађани нису у довољној мјери информисани и зато буду лак плијен за манипулацију.  

Босна и Херцеговина 29.09.2017 | 10:33
Народ је лак плијен за манипулацију
"Грађани лако повјерују у лажне политичке фатаморгане Изненађен сам заиста колико људи, када изађу на гласање, не поводе се својим интересом, не сви наравно, него слијепо вјерују у оно што виде на телевизији. Био сам у прилицу да видим колико су старији људи пријемчљиви за такве манипулације. Порука је да добро размисле о свему што чују. Најмање 40 посто је смећа у јавном простору око политике, много полуистина које су покушавају спин докторима обликовати у другом смјеру", казао је Босић, гостујући у Новом дану телевизије Н1.

Коментаришући посјету делегације Дома лордова парламента Велике британије, Босић је подсјетио да западни Балкан, а посебно Босна и Херцеговина, су  недавно биле тема савјетовања који су организовали енглески лордови и на коме је истакнуто да постоји опасност од нових сукоба у БиХ због "радикализованих муслимана и неспремности Срба да се задовоље ентитетом унутар БиХ".

Босић каже да се даје превелики значај тој посјети и да је то комисија једног од домова Британског парламента.

"Интересантно је било гледати снимак испитивања Мајкла  Роуза и Педи Ешдауна, а лордови тим траговом долазе у БиХ. То није мисија која је ортијентисана на БиХ. они хоће да стекну комплетнију слику око балканских прилика. Знате да је у међународним круговима Балкан и даље подручје у којем је критично, а Британија као једна од великих свјетских сила је водила свјетску политику и покушавају и даље да остану свјетски политички фактори и они то и јесу", казао је Босић.

На питање требамо ли се забринути што је БиХ у фокусу лордова , Босић је мишљења да су они неинформисани.

"Ви знате да смо ми врло тешко разумљив регион., посебно БиХ. Пуно је предрасуда о нама. .. Овдје у БиХ није ништа несигурнија него у Лондону, чак мислим да у Лондону имате већу шансу да страдате због политике него у Босни. Сад они покушавају да направе неку слику која би дефинисала Балкан, а базирани су на ранијим стереотипима. И даље странци па и Енглези не разумију ово подручје и не могу га никад разумјети. Пуно је испреплетених интереса и љубави и мржње; све је то у једном котлу, тако да је то њима тешко разумљиво", казао је Босић.

Каже да нема велика очекивања од данашњег сусрета са члановима Дома лордова нити мисли да је то нешто специјално важна посјета.

"Рећи ћу им да имају пуно стереотипних мишљења да није тако како они мисле да ствари стоје, да не треба призивати нове сукобе. Ако почнете причати о рату, можете га и дозвати. Имају теме које нису коректне. Указивати на то како ће поново бити рат дајете идеју неким људима да је то тако. Имам пријатеља у Брчком који има бутик и који ми каже када се закува атмосфера, нико не улази у бутик, сви купују храну, па кад се заборави то стање, поново крене посао. Политичари манипулишу страховима људи - то је овдје позната политичка вјештина", навео је Босић.

Осврћући се на декларације о Пељешком мосту , Босић ке рекао да то нема никакву суштинску тежину, додајући да је декларацијом изражава политичка воља . 

"То није закон, она је израз политичког мишљења. парламентарне већине", рекао је  Босић, додајући да  не постоји скупштинска већина, тако да ће та декларација остати да виси у ваздуху.

Што се тиче функционисања Савјета министара, Босић је рекао да је Представнички дом састављен од људи који су бирани гласовима грађана али опет је то репрезент грађана и њихове воље.

"У Представничком дому већ сада постоји већина која би гласала за смјену Савјета министара, али свјесни су да не постоји већина која би изгласала нови Савјет министара. Пошто је процедура таква да смјену мора да потврди и Дом народа гдје не постоји већина јасно је да ће остати Савјет министара да функционише у овом саставу", казао је Босић додајући да  Савјет министара не функционише најбоље.

"Мало је приједлога закона који долазе у процедуру од њих,  нису пролазили њихови приједлози до сада и разумијем њихову фрустрацију и онда имамо стагнацију, што је лоше", казао је Босић.

На питање да ли ће бити кандидат за предсједника Републике Српске, али и  окандидатури Милорада Додика за члана Предсједништва БиХ, Босић је рекао да му је драго да на страни опозиције има људи који могу бити кредибилни кандидати.

"Мислим да је прерано говорити о именима, али се назиру нека. Треба сачекати да се види стварно стање. Спомињу се Младен Иванић, Мирко Шаровић, Драган Мектић, Вукота Говедарица... Имате још доста имена и боље је да имате више могућих кандидата него да вам је избор мали. Ко побиједи на појединачним функцијама, он ће формирати власт. Ако ме предложе, ја ћу прихватити али мислим да има и других кандидата који могу то изгурати", казао је Босић.

(БН/Н1)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

боро

29.09.2017 08:53

ма лако је сиротињу ј..авати , кад човјека осиромашиш и ојадиш онда је понизнији од цуке , то власт ради од 92 и то им одговара . Свако време има своје бреме , некад Крајишник , а сад Додик .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

29.09.2017 09:41

Док год је оваца, бит це и вуне.

Name

Мирко

29.09.2017 08:58

За предсједника РС постоје само два кандидата који имају шансу да побједе Небојшу Радмановића. Одавно је познато да ће Радмановић бити кандидат. Та два кандидата из опозиције су Младен Босић и Младен Иванић. Нико други нема шансе. Младен Босић има још веће шансе од Иванића, али то не би било добро. У том случају би Иванић ишао са Додиком за члана предсједништва, а то би значили да Иванић губи. Једино рјешење је да Иванић буде кандидат против Радмановића, док је једини кандидат који може побједити Додика за члана предсједништва управо Младен Босић. Не буде ли тако опозиција губи у трци обе функције. То би значио дефинитивно крај опозиције. Опозиција не може излазити са кандидатима док то не уради владајућа гарнитура. Знам да је паметно рано предложити кандидате, али у овом случају зависи од тока гдје ће Додик. Уколико се Додик не кандидује за члана предсједништва онда није важно гдје ће Иванић и Босић. Обојица имају шансу да побједе, али ће то бити трка у 1000, 2000 ...... гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

29.09.2017 09:35

Па било би висе него смијесно и трагицно да Додик и даље уцествује у политицком зивоту. Код Додика не постоји уопсте дијалог него говор силе и култ лицности. Босиц има предност над Иваницом јер је прагматицан и нема комплекса и страха пред бољим од себе у одредјеним областима. Једино је Босиц са својом логиком у стању да разабере црно од бијелог и унаприједи ситуацију, да формира тимове експерата који це сносити сву одговорност над предлозеним. Предсједник је ту да координира тимове и као диригент испред оркестра сагледа то ста се гради у цјелини.

Name

Бањалуцанин

29.09.2017 15:20

11 година председник партије , 11 година не смије Мили на црту и сад кад овог нема он као да се кандидује.Храброст нема ста............Даље Босиц је унистио СДС !!! И молим ове приуцене да објасне ста је то прагматицност???То вам је примјер Никола спириц стално власт , знаци прагматицан.....Молим вас све мозе али Босиц није ПРАГМАТИЦАН, постен је цовјек са харизмом и храбросцу у минусу.

Name

055

29.09.2017 09:08

Иванић и Босић нека се договоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.09.2017 10:47

Јос це се сваста издесавати до тада.Треба прицекати, Вукота и Младен Б.требају преузети одговорност за кљуцне функције и кљуцна дјела.Требало би да доде врјеме постених и некорумпираних.Они то јесу,мада би Младен Б.могао преузети и премијерско мјесто уз помоц Бореновица и Мектица то је добитна комбинација.Знаци Вукота предсједник,Бореновиц или Саровиц за БиХ.Мозда Иваницу несто лаганије,мада се није претрго за сзп,уопсте у овом мандату.Цавиц мозе озбиљно да повуце ,скупстина је за такав тип.

Name

Да

29.09.2017 11:16

Комплетна споменута екипа је ОК,без дилеме само треба ослушнути глас народа,због гласања!

Name

Дића

29.09.2017 09:23

Нетрдба дозволити да снсд прође на било коју функцкцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вто

29.09.2017 09:39

те прице су глупост И

Name

Б.Лука

29.09.2017 10:12

Ја свој глас једино дајем Мирку Шаровићу за члана предсједништва БиХ из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

29.09.2017 10:34

Има честитих и способних људи,међутим треба створити предуслов да дођу,јер садашња методологија не дозволава.У питању су уцјене,застрашивања ,потплаћивања и све врте насиља,злоупотреба институција и ресурса или како рече професор Вуковић: "На сцени је развијена технологија власти. Она је позната у БиХ, Црној Гори, па и у Србији. Како се борити против технологије власти која није резултат изборне воље грађана? То је суштинско питање. Власт обезбјеђује подршку грађана на све начине осим слободне воље. Та слободна воља не постоји, јер су гражани уцијењени, манипулисани, подмићени. Избори се краду и просто је невјероватно колико је то све заживјело".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шаран Б.

29.09.2017 14:43

А ваш др Ненад Лалић што штели сину да буде амбасадор БиХ у Канади?! О том се ћути???!

ОДГОВОРИТЕ