Анализа: Сви Карлетови греси...

И да ли је баш само Анћелоти крив?

Фудбал 29.09.2017 | 22:30
Анализа: Сви Карлетови греси...
Тренерска каријера дуга 22 године, 19 трофеја и тек сада, веровали или не први пут у његовом животу, отказ Карлу Анћелотију у сред сезоне! Добијао је отказе и у Јувентусу (на полувремену утакмице), па у Челсију, али су све управе клубова биле довољно пажљиве према његовом имену да сачекају крај сезоне. А у Бајерну, клубу који је последњих сезона био синоним за систем, за стрпљење, за добро смишљен план, “педала” после само месец и кусур дана од почетка сезоне.

Истина, његове друге у Минхену, али њен почетак није донео никакав искорак у односу на претходну, тек просечну сезону за Бајернов ниво. Анћелоти је доведен да освоји Лигу шампиона. Имао је трогодишњи рок. У првој години брутално га је зауставио Реал - мада ни судије нису помогле - у другој је дебакл на гостовању код Пари Сен Жермена (0:3) прелио чашу. Председник Ули Хенес је наводно желео да га сачува до краја сезоне, па онда проследи диригентску палицу Хофенхајмовом Јулијану Нагелсману, али је извршни директор Карл Хајнц Румениге, скривајући се помало и иза имена спортског директораХасана Салихамиџића, иако је јасно да се он ту ништа није питао, пресекао и отерао Карлета.

"Ово што смо вечерас гледали није био Бајерн и сигурно ће бити последица", незадовољан је био Румениге одмах после утакмице.

И заиста, још од припремног периода видело се да у Баварској много тога не штима. Неколико изненађујућих пораза током припрема упалиле су лампицу. Арсенал, кога је Бајерн у пролећним двомечу у Лиги шампиона изударао као душмана, савладао га је на првој утакмици на турнеји по Кини, па је уследио тежак пораз од Милана (0:4), касније и од Интера (0:2), па Наполија, Ливерпула… Екипа је изгледала физички неспремна, немачки медији почели су да пишу о незадовољству међу играчима.

Није дуго прошло, а то незадовољство је почело да избија на површину. Роберт Левандовски се први огласио, незадовољан пре свега клупским потезима на фудбалској пијаци. Док је ПСЖ давао по 400.000.000 евра за Нејмара и Килијана Мбапеа, Бајерн је се задовољавао Корентином Толисоом, Себастијаном Рудијем, Никласом Зулеом, додуше иХамесом Родригезом, али одмах се знало да ће Колумбијцу бити потребно време да се врати у живот пошто је у Реалу био прекобројан.

"Бајерн мора да промени нешто, да почне да доводи играче светске класе. Ако желиш да се такмичиш са најбољима онда су ти потребни најбољи играчи. Данас смо потрошили (за Толисоа, прим.аут) нешто више  од 40.000.000 евра, а та сума више није врх, него је ближа просеку", грмео је Левандовски после чега му је Румениге жестоко узвратио.

Чињеница је ипак да су играчи изабрани за појачања у Анћелотијевом мандате били врло… Хм, па бар спорни. Ренато Санчез ће се можда дугорочно исплатити, али сада није тај ниво.Матс Хумелс је био договорен пре Анћелотија. Додуше и Санчез је, док су немачки медији писали и о томе да ни Зуле ни Руди нису баш Карлетови пикови колико клупски. У ствари, само се за Хамеса зна да је баш Анћелотијев због чега многи с правом питају и колико је башРумениге крив за актуелни тренутак. Пензионисани Филип Лам и Ћаби Алонсо нису добили адекватне наследнике.

Такође, питање је на чију је иницијативу Бајерн упорно обнављао уговоре са појединим ветеранима, којис у за верност награђивани баснословним платама које руку на срце на заслужују. Томас Милер, очајан синоћ на Парку принчева, добар је пример. А и он сам се бунио када је остављан међу резервама.

"Не знам које квалитете тренер жели да види од мене. Очигледно је да се не уклапам 100 одсто у његове замисли".

Избор стартних 11, тачније то што се не зна којих су 11 најбољи, још један је грех који се спочитава Анћелотију. У Паризу, на клупи су били Арјен Робен, Франк Рибери, Џером Боатенг… Када су Робена после пораза питали да ли је екипа уз шефа струке одбрусио је: "Нећу да одговорим на то питање. Пораз је болан, можемо да причамо о њему". Није то било први пут да се осетила тензија на релацији Робен - тренер.

А ни Робен, као ни Рибери, пре њих Алонсо или Лам, нико од њих није добио праве замене, па је Бајернова актуелна генерација - престарела. Тим који до пре коју сезону ривали нису могли ни нишаном да ухвате почео је да шлајфује у блату. Брзина је испарила. Повреде су постале редовна појава.

Неко је морао да плати главом. По старом фудбалском правилу, платио је тренер.  Мада би био ред да неко позове на одговорност и Руменигеа и Хенеса и упита их: А да нисте ви ти који су престарели? Само, то се у Минхену неће десити. Јер и тамо има недодирљивих.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар