Прича: Нека 50.000 Нијемаца опет скандира „Ротер Штерн“!

Ова екипа Црвене звезде је због свих досадашњих резултата на евросцени добила прилично велики кредит код својих навијача, који јој неће замерити ни евентуални неуспех у овој утакмици. Али у табору Владана Милојевића су свесни да вероватно неће имати бољу прилику од ове за још један истински европски подвиг.

Фудбал 28.09.2017 | 18:30
Прича: Нека 50.000 Нијемаца опет скандира „Ротер Штерн“!
Диселдорф, 23. мај 1979. године, фудбалери Црвене звезде утучени напуштају Рајн стадион јер су остали без трофеја Купа УЕФА због неправедно досуђеног једанаестрерца од стране италијанског судије Алберта Микелотија, иако су били далеко бољи противник од Борусије из Менхенгладбаха. Али након прославе велике победе домаћег тима из 50.000 грла немачких навијача громогласно се заорило “Ротер Штерн, Ротер Штерн”. Звезда је тада још једном у својој историји надиграла једног тамошњег великана и натерала немачку публику да јој се фудбалски поклони. Садашња генерација српског вицешампиона можда није у стању да се поиграва са једним од тимова из фудбалски далеко развијеније лиге, али ће покушати да макар подсети на светле тренутке из своје историје и дође до резултата који би по важности могао да се мери са онима који су имали далеко већу тежину у неким прошлим временима.

Изабраници Владана Милојевића вечерас од 19 часова на Рајн Енерги стадиону имају прилику да себи отворе врата европског пролећа, јер би у случају победе били четири бода испред екипе Петера Штегера и довели је у готово беспомоћну ситуацију. Ипак, црвено-бели ће поред велике борбе са Келном имати и један отоврени унутрашњи обрачун, који ће јасно показати да ли је ова генерација Звездиних фудбалера већ сада стасала за прави европски фудбал и озбиљан учинак на међународној сцени.

„Звезда својм историјом заслужује да буде међу елитом европског фудбала. Много наших играча нема велико европско искуство, али својим квалитетом и знањем заслужују да играју Лигу Европе. Келн је бундеслигаш, који је прошле године играо сјајно. Желимо да играмо онако како смо играли, да дамо све од себе, па ћемо видети шта ће нам то донети. Играмо против тима из јаке лиге, видећемо како ће играчи реаговати на све то“, рекао је Владан Милојевић.

Црвена звезда је у својој историји рушила и минхенски Бајерн, Херту, Карл Цајс Јену, Динамо Дрезден и Кајзерслаутерн, али ће сада наспрам себе имати екипу која је од почетка сезоне само једном успела да избегне пораз и која је изгубила готово сва својства која су је красила прошле сезоне. Ипак, можда ће баш таква ситуација престављати мач са две оштрице за српског представника, јер ће овај Келн кад-тад морати да упали, с обзиром да се не ради о екипи која квалитетом заслужује да буде на дну немачког фудбала. Надамо се да се то неће догодити баш ове вечери.

Остаје да се види да ли ће бундеслигашка атмосфера на Рајн Енерги стадиону успети да пољуља сампоуздање Звездиних играча и утиче на то да се страх увуче у костиМилојевићевог тима. То би могло да буде кобно по Београђане, јер би највероватније изазвало серију грешака и утицало на то да гости врло рано подлегну притиску ривала.

Црвено-бели на Келнову брзину и мотив морају да одговоре на исти начин, а у досадашњем току европске сезоне су показали да су и у стању да  то учине. Кључну превагу на средини терена могли би да направе Мичел Доналд, Ненад Крстичић и Гелор Канга. Уколико њих тројица успеју да “украду” лопту из ногу ривала и узму је под своју контролу подвиг у Келну би постао више него достижан циљ. Кец из рукава ће поново битиНемања Радоњић, чија би брзина могла да казни евентуално отварање домаћина, али са друге стране и да га натера да мало успори ритам, што би такође олакшало посао црвено-белима.

У Келну утакмицу са Црвеном звездом виде као идеалну прилику за излазак из кризе. Штегерлоше резултате још увек није скупо платио, је се ипак ради о тренеру који је после две и по деценије вратио Келн на европску фудбалску мапу. Ипак, његов статус би могао силно да погорша неусех против Црвене звезде.

„Добар резултат у овој утакмици би био позитиван за наш статус у Лиги Европе, али би био значајан и за Бундеслигу. Овај меч видимо као шансу да се извучемо из негативне ситуације. Због тога желимо да заборавимо на кризу и освојимо прва три европска бода. Звезда у потпуности доминира у домаћем првенству, прошла је и кроз више него захтевне задатке у Европи, па је са великим самопоуздањем стигла у Келн“, рекао је Штегер.

Ова екипа Црвене звезде је због свих тих досадашњих резултата на евросцени добила прилично велики кредит код својих навијача, који јој неће замерити ни евентуални неуспех у овој утакмици. Али у табору Владана Милојевића су свесни да вероватно неће имати бољу прилику од ове за још један истински европски подвиг.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар