“Глобус“: Могуће хапшење Тодорића

''Агрокор'' је поново већ данима у центру пажње хрватске јавности и све у вези с тим концерном постаје све драматичније, пише загребачки недјељник ''Глобус'', који не искључује могућност спектакуларна хапшења и самог Ивице Тодорића, али и проблеме на спољнополитичком плану, који су посљедица финансијског краха те компаније.

Регион 28.09.2017 | 16:36
“Глобус“: Могуће хапшење Тодорића
Према информацијама које посједује ''Глобус'', Руси се припремају на снажан притисак, далеко већи и опсежнији него до сада, у жељи да докажу да су преварени од свих и да ће се то сасвим сигурно рефлектовати и на политичку димензију цијелог случаја.

Недјељник указује да приче о хапшењима у ''Агрокору'', међутим, нису нове.

"Говорило се да је и бивши министар унутарњих послова Влахо Орепић ишао у том смијеру још док се афера није до краја разбуктала, али да су му била потребно још два-три мјесеца да истрага буде комплетно довршена", подсећа ''Глобус''.

У међувремену, улазује се, да је Мост независних листа, бивши коалициони партнер владајуће ХДЗ, испао из игре. Било је ту, кажу, прегршт спинова, па је данас тешко процијенити да ли је Орепић заиста намјеравао да приведе главне актере, међу којима је и сам Ивица Тодорић. Утисак је, тврди ''Глобус'', сада сличан, да су такве акције “у ваздуху”, иако се од оних који знају шта се догађа и шта ће се наредних дана догађати не може ништа детаљније сазнати.

“Послије извјештаја ревизије биће много тога јасније”, наводи ''Глобус'' не именујући извор такве најаве.

Недјељник пише да извори блиски хрватској влади сматрају да ће тада пасти многе маске, али и да ће се видјети да је влада премијера Андреја Пленковића била крајње одлучна само у томе да цијели случај с посрнулим концерном не препусти стихији и улици. То би била катастрофа прије свега за запослене у концерну који би преко ноћи остали на улици, рекао је исти извор и додао да је "на срећу то спријечено".

У Банским дворима, напомиње се, влада потпуни мир у вези с даљњим развојем догађаја о и око ''Агрокора''. Наводи се да је очита процјена да се нервоза осјећа на Тодорићевој страни уочи објављивања налаза ревизије и да је бивши најмоћнији привредник Хрватске применио тактику лансирања полуистина.

"Никоме у влади не пада на памет да полемише са њим након његових објава на блогу, јер би то било испод сваког нивоа, али и нема никаква смисла. Прича о Тодорићевој владавини у ''Агрокору'' ускоро би се могла преселити на странице црне кронике, са чим влада не жели да има никаквог посла", наводи ''Глобус''.

С друге стране, пише недјељник, многи сматрају да Ивица Тодорић неће само тако ћутке да падне.

“Сукоб Тодорића и владе ће се заоштрити, у то нема сумње. Остаје наравно да се види шта све Тодорић зна и шта је спреман да каже, или само блефира како би створио утисак у јавности да је и даље моћан јер посједује информације од којих се неки тресу", пише недјељник.

Додаје, позивајући се на ријечи једног истакнутог привредника који, како се наводи, има велико исуство да сада све то изгледа као покер у којем свако има лошу карту али жели другог да застраши.

Наводно се, пише ''Глобус'', и Максим Полетаев, моћни шеф Сбербанке, поново спрема да дође у Загреб, а Руси истовремено покрећу нову офензиву како би обезбиједили повратак дијела новца који су уложили у ''Агрокор''.

Та врућа тема би, како се најављује, могла да буде на дневном реду током предстојеће посјете хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић Русији, када је предвиђено да се у Сочију састане са предсједником Владимиром Путином.

"Тешко да ће се то моћи заобићи, а питање је и шта ће се до тада догађати у Хрватској. Мене не би зачудило да ускоро услиједи и хапшење Тодорића или неких његових људи. Уосталом и Руси на све стране говоре како их је он преварио, а афера се може прелити и много драматичније изван граница Хрватске, па је сада одлучан тренутак за енергичне потезе. Тодорић припрема терен у јавности, напада владу, а коначно ће се и његове карте ипак показати слабијима од оних које држе Бански двори”, изјавио је за ''Глобус'' неименовани саговорник из свијета бизниса.

Друго питање, додаје се, је шта се може очекивати на релацији Тодорић - ХДЗ.

Указује се да је све више оних у ХДЗ-у који сматрају да странка не смије да се противи оснивању посебне комисије, јер је то напросто неминовно у демократији.

Уосталом и све друге европске демократске земље су у сличним ситуацијама формирале парламентарне истражне комисије, а овако се може стећи утисак да ХДЗ има неке посебне разлоге што то жели да одложи или да спријечи.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коколилинда

28.09.2017 15:06

Агрокор је афера миленијума.То се неће распетљати брзо и једноставно.Колинда иде у Москву,али не како прича хрватским медијима да се пита Путина и авионима и војној сарадњи Русије и Србије што је и малој дјеци смијешно.Разлог посјете је ЛЕX Агрокор који Русија не прихвата јер потраживања двије руске ДРЖАВНЕ банке које потражују око 2 милијарде по основу кредита нису приоритет у наплати.Русија ће то наћи начина да наплати а шта ће Колинда понудити јер није лако објаснити да Руси преузимају Агрокорове фирме у Србији,БиХ и Словенији него и Хрватској које ће наравно продати (још ако буду српски тајкуни Карић,Костић,Мишковић,Матијевић)јер банкама нетреба та имовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афера

29.09.2017 10:21

Дуг агрокора је 14 МИЛИЈАРДИ евра! С тим да ово - према ријечима принудног управника кога је поставила хрватска влада - није коначна цифра. Мени су два развоја догађаја интересантна: (1) Шта ће Руси урадити је више него интересанто. Дуг који њихове банке имају је веома велик (само Сбербанка има 50% дуга, плус остале руске банке) и сваки покушај разних закона које Хрвати доносе да би спријечили руско мијешање врло вјероватно неће завршити добро по Хрватску. С друге стране ће претпостављам, прије свега САД, савјетовати Хрватску како би што више оштетили Русију (претпостављам да је и "ЛЕX Агрокор" њихово чедо). (2) Министар финансија у Пленковићевој влади је бивши финансијски директор Агрокора. То је, само један, показатељ спрега тајкуна и политике. Што значи да ће се ствар гурати под тепих како би се хрватски политичари "опрали" одговорности. У чланку се спомиње некаква парламентарна комисија која би "истражила" цијели случај, по узору на ЕУропске земље. Свако ко прати дешавања у нпр. Њемачкој, Аустрији, ВБ зна да такве комисије постоје да заташкавају цијелу ситуацију - то им и јесте примарни задатак. Секундарни је да стварају утисак како "држава нешто ради у интересу заједнице".

Name

БОБА

28.09.2017 16:04

ПОЗДРАВ ИВАНУ ПЕРНАРУ. ВЕЛИКА ПОДРШКА ЊЕМУ И ЊЕГОВИМ ИСТОМИШЉЕНИЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

28.09.2017 19:57

Прије годину сам прицао дасу скували тодорица тако и јест и мене је злоцинацка организација звана хдз унистила и покрала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њофра ДЈманту

29.09.2017 15:26

Па и држава је дужна 70 милијарди ЕУРа. Тодорић се само успјешно уклопио у систем. Хоће ли и сви хрватски политичари који су узели тих 70 милијарди такодје у затвор?

ОДГОВОРИТЕ