Видео - ЛЕ: Звезда послије 28 година поново у Келну!

Фудбалери Црвене звезде имаће прегршт мотива на гостовању Келну у Лиги Европе, али се један посебно истиче.

Фудбал 28.09.2017 | 16:45
Видео - ЛЕ: Звезда послије 28 година поново у Келну!
Иако тренери, али ни сами играчи, не воле термин освета – старији навијачи црвено-белих прижељкују реванш за двомеч из сезоне 1989/90 у тадашњем Купу УЕФА.

Тада су 'Јарчеви' успели да надокнаде два гола минуса са Маракане и пласирају се у четвртину финала.

Звезда је дочекала Келн пред пуним стадионом, на клупи је седео легендарни Драгослав Шекуларац, а на терену су били:

Стеван Стојановић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Драги Канатларовски, Милош Дризић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки (од 57. минута Владан Стошић), Дејан Савићевић, Дарко Панчев, Драган Стојковић и Митар Мркела (од 57. минута Владан Лукић).

Деловало је да ће гости успети да издрже све налете, поред велике дозе среће коју су имали на том мечу, али је онда Дејан Савићевић два пута савладао чувеног Бода Илгнера у свега три минута (76. и 79.) донео црвено-белима сигуран тријумф.

Најпре је Драган Стојковић Пикси сјајно извео корнер, а Савићевић, који је због овог меча пуштен из војске, главом затресао мрежу, само неколико минута пошто му је поништен погодак, да би неколико надапа касније показао зашто су га звали 'Геније' – када је после феноменалног соло продора погодио даљи угао гола са ивице казненог.



Међутим, Немци су и тада показали особину која одувек краси њихове спортисте – максимално концентрисано ушли су у реванш, од првог минута кренули са нападима у таласима, али одбрана на челу са дебитантном Звонком Милојевићем успела да одбије све налете у првих 45 минута. 'Јарчеви' нису мењали приступ ни у наставку, да би до жељене предности дошли поготком Фалка Геца у 57. минуту, али се чинило да је лопта пре центаршута Франка Ордевица изашла ван терена.

Ипак, иако је Келн додатно појачао притисак, како би што пре осигурао барем продужетке, Звезда је одолевала све до седам минута пре краја регуларног тока, али се испоставило да ни то није било довољно за пролазак у наредну рунду.

У 83. минуту, прослављени немачки репрезентативац Пјер Литбарски и Томас Хеслер су комбиновали, Милојевић лоше реаговао после центаршута, што Гец користи и лако постиже свој други гол.

Потом је невероватну шансу пропустио Роберт Просинечки у 89. минуту, Милош Дризић зарадио црвени картон, а Келн искористио смушеност одбране ривала и преко асистента код првог поготка дошао до резултата који га је водио даље, али је и тај погодак био доста сумњив...

Немце је у полуфиналу зауставио Јувентус, а Црвена звезда је наредне сезоне постала првак Европе...



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар