Велике плате, мршави резултати

Комисија за финансије и буџет Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ обавила је данас неколико јавних саслушања руководилаца министарства и агенција који су добили ревизорски извјештај са резервом за пословање у 2016. години. Према ставу чланова Комисије најлошији извјештај има Агенција за идентификациона документа БиХ.

Босна и Херцеговина 27.09.2017 | 21:17
Велике плате, мршави резултати
Овогодишњи лош ревизорски извјештај за ИДЕУ последица је дугогодишњих малверзација у тој Агенцији и нерада Тужилаштва БиХ,тврди члан Комисије за финансије Александра Пандуревић.Она подсјећа да је прије скоро 4 године покренута истрага око сумњивог Уговора за израду личних докумената,вриједног 104 милиона марака,али и поред спектакуларних хапшења,оптужнице нема.

Проблем је и изградња сједништа ИДЕЕ у Бањалуци.На томе се ради скоро деценију,за грађевинску дозволи издвојено је милион и по марака а још није постављен ни камен темељац јер је спорно власништво над земљиштем за изградњу.

Првобитан план је био да зграда има 30 хиљада квадарата,што је бесмислено за Агенцију која има 180 запослених који тренутно раде у 2 хиљаде квадрата.Посебна је прича што је закуп тих квадрата најскупљи у БиХ.

Набавка пасоша посебна је ставка на коју су указали ревизори јер већ 5 пута пада тендер за те послове.Комисија захтјева да се достави комплетан извјештај од тендерске документације ИДЕЕ до налаза Комисије за жалбе.

Пред члановима Комисије нашао се и ревизорски извјештај Тужилаштва БиХ али је,и поред низа утврђенин неправилности,скинут са Дневног реда. Ту институцију заступали су секретар и шеф кабинета вршиоца дужности главног тужиоца Гордане Тадић који,како су сами истакли,имају овлаштење да присуствују сједници Комисије али не и да одговарају на питања чланова Комисије.

На јавним саслушањима пред парламентарном Комисијом за финансије ове године нашло се 10 руководилаца институција БиХ које су добиле ревизорски извјештај са резервом.За двије институције ревизори су утврдили пропусте у финасијском прословању у 2016.-ој док пословање 8 институција није усклађено са законом.

Главни ревизор додаје да су ове године подигнути стандарди за израду ревизорских извјештаја али се ипак може рећи да је у пословању институција БиХ постигнут напредак.Он подсјећа да је прије 10-ак година 80% институција имало негативне ревизорске извјештаје.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

УНБЕЛИВЕБАЛ

27.09.2017 20:07

Невјероватно а само је приведен бивши директор агенције ИДЕЕА Синиша Мацан.Или обуставите истрагу или подижите оптужницу.Па колико је мени познато из медија Мацан је без законом расписаног тендера изабрао једну фирму за израду докумената.Не желим човјека да сатанизујем али шта овдје има тужилаштво да чека четири године

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнез

28.09.2017 07:58

Највеце малверзације се раде у Уреду за залбе БиХ.