Осам лица се отровало гљивама

У градишку болницу примљено је осам пацијената због тровања гљивама, од којих су два, са тежим симптомима, упућена на даље лијечење у Бањалуку, рекао је начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Богдан Миленковић.

Република Српска 27.09.2017 | 22:52
Осам лица се отровало гљивама
Миленковић је навео да су ови пацијенти у градишку болницу примљени у протекла четири дана, те апеловао да становници крајње опрезно приступе брању, чувању и конзумирању гљива, да би се избјегло тровање које је најчешће опасно по живот.

Он је навео да се симптоми тровања манифестују одмах или након 24 сата од конзумације гљива, те да је потребно одмах се јавити у Хитну службу и са собом понијети остатке конзумираних гљива.

"Симптоми су мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, дијереја, претјерано знојење, дрхтавица, вртоглавица, проблеми са дисањем и проблеми у раду срца. Одрасле особе за прву помоћ могу попити раствор од три до пет кашичица соли у топлој води да би се изазвало повраћање, али овај раствор не смију пити дјеца", напоменуо је Миленковић.

Посљедњих дана бројни грађани одлучили су се за бербу гљива, којих након кишних периода, посебно у Поткозарју, има у изобиљу. Додатни мотив за бераче је добра откупна цијена гљива, посебно вргања, чија цијена, у зависности од класе, износи од три до шест КМ.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гљивар

28.09.2017 07:23

Пазите зе народе није сала.

ОДГОВОРИТЕ