ЛЕ: Фактор Тавамба - човјек за лом Динама!

Пошто је Тошић повређен, а Сума неизвестан, Камерунац фигурира као кључни човек Партизана у другом колу Лиге Европе, по више основа. . .

Фудбал 28.09.2017 | 14:00
ЛЕ: Фактор Тавамба - човјек за лом Динама!
Све очи на Леандреа Тавамбу - све лопте на Леандреа Тавамбу.

Струка је ту утакмицу пројектовала за Зорана Тошића, навијачи се и даље надају да ће на њој да заблиста Сједуба Сума, међутим, како је најзвучније појачање Партизана повређено, а најскупље неизвесно, кључни фактор црно-белих на предсетојећем мечу са кијевским Динамом могао би да буде Камерунац.

По више основа.

У одсуству репрезентативног везисте, од кога се очекивало да продорима по десном боку намучи одбрану Украјинаца и услед сазнања да Гвинејац у ногама има тек 26 минута такмичарског фудбала после повреде предње ложе, све наводи на закључак да ће учинак српског првака у другом колу Лиге Европе умногоме зависити од снажног офанзивца.

А у септембру је и те како дао Мирославу Ђукићу и навијачима за право да верују како је баш он потенцијални „језичак на ваги“ који би могао да претегне на страну домаћина. У овом месецу Тавамба је наместио чак четири гола, приде дао два и ако буде бар једнако учинковит као у Суперлиги онда у Хумској 1 имају чему да се надају у дуелу са папирантим фаворитом Групе Б.

Руку на срце, на свим тим мечевима Тавамба је потврдио да није гол играч - какви су, на пример, минуле сезоне били Урош Ђурђевић или Леонардо да Силва Соза - имао је несхватљиве промашаје против Напретка (и не баш веште у надметању са Јанг Бојсом), али је упркос свему користа за црно-беле. Видело се то на мечу са Младости, кад је асистирао Данилу Пантићу, онда у окршају са нишким Радничким, јер је после његовог додавања Зоран Тошић испалио прецизан хитац, у великој гужви у петерцу Крушевљана продужио је лопту до Евертона Луиза за бод (1:1), да би у недељу после солопродора по левој страни упослио Ђорђа Јовановића за спас црно-белих на Бањици.

На све то, „Тале Сурови“ - надимак скован током летњих припрема, по узору на једног од јунака серије „Грлом у јагоде“ - тресао је овог месеца мреже Лучанцима и Раду и свој учинак довео до нивоа којим потврђује да је знатно напредовао у односу на минулу сезону. Сад поред његовог имена стоји седам голова и шест асистенција на 16 такмичарских мечева што је више него похвално за играча који није изразит нападач, већ више личи на креатора игре заробољеног у телу џина.

„Он је играч врхунског квалитета. Може да игра и у нападу и бека и штопера, а чак преко њега можемо да изађемо кад нас противник стисне. Стварно - врхунски”, описао је једном приликом Мирослав Ђукић зимску аквизицију из Каирата.

Чак има заговорника идеје да управо Ленадре Тавамба ради посао намењен Сејдуби Суми. Разиграва екипу. Потврда таквог става може се наћи и у чињеници да је свих шест асистенција поделио различитим играчима, голове после његових додавања, осим побројаних, давали су и фудбалери који више нису у Партизану, Леонардо против Будућности и Немања Михајловић у окршају са Мачвом.

„Надам се да ћемо против Украјинаца да наставимо победнички низ. Верујем да можемо! Уколико желимо да славимо и против Динама, морамо да одиграмо много боље него против Рада. Потребно је да нам концентрација буде на далеко већем нивоу”, рекао је Тавамба.

Све што је одрадио од почетка сезоне позиционирало га је као, тренутно, најкориснијег играча црно-белих (следећи је Марко Јанковић са два поготка и четири асистенције), а колико му струка верује види се по податку да је пропустио само гостовање у Подгорици и да више минута проведених на терену од њега има само штопер Бојан Остојић (1440:1375).

Ако се има у виду да је Динамо на последњем мечу играо са следећом четворицом у одбрани (Микола Морозјук 1,75 цм, Јевген Качериди 1,98 цм, Тамаш Кадар 1,88 цм иЈосип Пиварић 1,75 цм) јасно је да се Тавамбе очекује велика борба са дефанзивцима украјинског шампиона. Голим оком је уочљиво да висином може да им парира (1,89 цм), а досадашња искуства наговештавају да би једна употребљива лопта ка Огњену Ожеговићу(њему још није асистирао), контра какву је истрчао у Фелчути или сналажљивости из дуела са Олимпијакосом могла да примакне Партизан подвигу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар