ФИБА и Евролига - дијалог је почео!

"Ценимо то што је, за почетак, ФИБА направила предлог. Даћемо одговор ускоро", порука је најјачег такмичења. Прочитајте "понуду" и две највеће примедбе.

Кошарка 26.09.2017 | 20:30
ФИБА и Евролига - дијалог је почео!
Дијалог на линији ФИБА - Евролига први пут није у "ратном" тону. И први пут је заправо и почео од избијања сукоба око "прозора" - термина квалификационих утакмица репрезентација током сезоне, због којих Евролига не жели да направи паузу.

Дан након што је Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) изашла са новим предлогом, да Евролига направи паузе од по седам дана током којих би "А" селекције играле по два меча квалификација за Светско првенство, друга страна је одговорила.

Изненађујуће - одговор је овог пута конструктиван и не одбацује потпуно могућност договора.

ФИБА је, у оквиру свог предлога, затражила следеће:

Да играчи у претпоследњој недељи новембра одиграју евролигашке мечеве у уторак (21. XИ), да потом у среду путују, а да у четвртак тренирају пред први меч својих селекција, који би био заказан за петак. Субота би потом била слободан дан, а друге утакмице у том прозору играле би се у недељу и понедељак.

ФИБА је, даље, замислила да се играчи у уторак, 28. новембра, врате у клубове, а сличан принцип применила би и у фебруару, када би сви евролигашки мечеви били одиграни одмах после куп такмичења - 20. ИИ (уторак), а онда би радили у репрезентацијама по новембарском принципу.

Наравно, НБА играчи остају "недодирљиви" и они се не спомињу.

Ево шта о томе кажу представници најјачег такмичења:

"Евролига и њени клубови цене то што је ФИБА први пут направила предлог, без обзира на контрапредлоге које је Евролига годинама представљала", наведено је на почетку саопштења.

"Без обзира на чињеницу да ФИБА никад није размотрила или директно одбацивала те Евролигине понуде, последњи ФИБА предлози биће размотрени у евролигашким клубовима. Без обзира на то, Евролига жели да изнесе два коментара:

- Предлог ФИБА не решава главни проблем 'прозора' за утакмице репрезентација - одсуство најбољих играча из већине тих термина. Тај проблем је остао.

- Предлог ФИБА ставља додатни притисак на играче, јер захтева од њих да играју бројне утакмице у скраћеном временском периоду, без дана одмора и са дугачким путовањима у међувремену. На пример, играчи би током фебруара могли да играју шест утакмица за само десет дана, укључујући домаћа куп такмичења, Евролигу и мечеве репрезентација. Уз то, нека путовања могла би да трају од 30 до 40 часова или чак и више од 50.

Евролига ће са својим клубовима у наредним данима и недаљама изнети комплетан одговор на предлог ФИБА. Са друге стране, остајемо отворени за дискусију и разматрање других предлога који би решили највећи проблем ФИБА календара за 2017. годину, а то је и даље - немогућност свих играча да приступе репрезентацији", саопштено је.

Чекајући решење, клубови завршавају припреме за нову сезону.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар