Сјећања на Келн Дејана Савићевића...

Да није било тог вашара и шопинг туре не би било ни Барија! Имам савет за Радоњића. . .  Легендарни ас у разоговору за наш портал каже како верује у освету наследника, те да највише очекује од странаца и крилног фудбалера из Ниша. . .

Фудбал 26.09.2017 | 23:00
Сјећања на Келн Дејана Савићевића...
Да су тада знали да су и велики порази само станице ка коначној победи навијачи Црвене звезде лакше би сварили испадање од Келна, у оквиру осмине финала Купа УЕФА, те давне 1989. године. Али нису, као што нико није могао да претпостави да ће „бријање“ у Немачкој очврснути и додатно опаметити велики тим у стварању.

Легендарни Драгослав Шекуларац имао је на располагању играче као што су Савићевић, Просинечки, Стојковић, Стошић, Маровић, Панчев... Имала је Црвена звезда и великих 2:0 из Београда... И тада се парафразирало да против немачких представника нема опуштења, али дечје болести великог клуба су дошле до изражаја. Звезда сезону пре Барија још није била дорасла.

Келн је на крилима Фалка Геца, затим Орденевича, Литбарског и чудесног голмана Бода Илгнера стигао и престигао нашег представника. Било је 3:0. Можда је време за освету неких нових клинаца.

Један од централних фигура тог двомеча Дејан Савићевић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт каже да верује да ће наследници бити паметнији на Рај Енерџи стадиону.

„Овом тиму Црвене звезде само желим да буде паметнији него што смо то били ми. После великих 2:0 у Београду, када сам ја постигао два гола, ми нисмо отишли у Келн на међународну утакмицу, него на излет. То је била лепа шопинг тура. Обичан вашар и то нам се обило о главу“, присећа се Геније у разговору за наш портал.

Звезди као фавориту почео је да се сужава тријумфални пут. Из строја су испали голманиСтеван Стојановић и Бранко Давидовић, па је шансу морао да добије 17-годишњи тинејџер из Јагодине Звонко Милојевић. Реванш у Келну пропустио је и Дарко Панчев због парних картона. Међутим и поред кадровских проблема црвено-бели су сами себи пуцали у ногу.

„Да није било тог Келна, не би било ни Барија. После те утакмице променила се организација клуба. Као што рекох, свачега је било у Келну. Били смо у истом хотелу с навијачима и пријатељима клуба. Велика гужва, нисмо били концентрисани. Тада смо добили лекцију из које смо сви много научили. Од тада нас је клуб „блиндирао“. И годину дана касније смо били шампиони Европе“.

ПРОМАШИЛИ СМО БРДО ШАНСИ, РОБИЈЕВА МЕЧ-ЛОПТА

И поред тога Звезда је имала много, много шанси. Већ савладаног Илгнера, који је одбранио шут Владе Стошића, у ногу је погодио Дејан Савићевић. Да не причамо о зицеру Роберта Просинечког у тренуцима када је Келн имао 2:0.

„Драго ми је што ће два клуба поново играти у Европи. Можда је то шанса за реванш. Ми смо у Келну одиграли врло чудну утакмицу, имали смо више шанси него у Београду. Мало су и судије имале утицај, не знам ни данас да ли је лопта код првог гола прешла гол аут-линију. Међутим, и пре и после тога смо озбиљно промашивали. Имао сам ја две прилике, Просинечки је тениским жаргоном имао сет и меч лопту. Невероватно“.

И тај Келн је део велике историје Црвене звезде, али навијачи чекају четвртак... Надају се да ће Ротерн Штерн заблистати на тлу Немачке. Као некад у Минхену, или Берлину.

„Звезда може против сваког да игра. Показали су то против БАТЕ Борисова, затим Краснодара и Спарте. Нема потребе да се плаше. У овој групи Арсенал, ма какав био, велики је фаворит. Видећемо трку у троје за ту другу позицију. Верујем да Звезда може, да има квалитет. Е сада је питање да ли ће се коцкице сложити. Знам да је у Србији велика еуфорија, али не треба проглашавати смак света и ако Звезда не дочека пролеће. Искорак је већ направљен. Али треба покушати, треба све урадити. Не треба ни потцењивати Келн због слабих резултата“.

АРСЕНАЛ - ФАВОРИТ! СА ОСТАЛИМА МОГУ ДА ИГРАЈУ

Један од највећих играча у историји Звезде је одлично упознат са достигнућима актуелне генерације. Цени странце, највише Доналда и Кангу.

„Показали смо да могу да праве разлику. То је, уосталом, и основна мисија странаца. Велики утицај на Звездину игру имају странци. Доналд је одличан тимски играч, Канга и Боаћи су опасни напред. Од њих највише очекујем у Келну“.

Фудбалско васкрснуће Немање Радоњића посебно је обрадовало Генија. Чуо је и он приче о момку вансеријског талента из Ниша, али први пут када га је видео на делу није био импресиониран. Далеко од тога.

„Прошле године су овде играле селекције до 20 година Црне Горе и Србије. Тада су ми ови из Београда рекли да је тај мали Радоњић чудо од играча. Ја им велим: „Које чудо, па он нема спортску мускулатуру. Није уопште одавао утисак да је фудбалер“. Баш је био запуштен, имао је неколико килограма вишка. Али сада је он нешто сасвим друго. Он се стесао, другачије делује на први поглед. Сјајно игра“.

РАДОЊИЋУ ЈЕ ИЗ ЗАДЊИЦЕ ДОШЛО У ГЛАВУ

Играчи потеза посебно су инспиративни Савићевићу.

„Како ви оно у Србији кажете - дошло му из задњице у главу. Драго ми је што је тако. Постигао је онај сјајан гол против Краснодара, поступио је баш фудбалски, тражио мрежу шутем о земљу. Види се да је брз. Али ако хоће да буде један од најбољих у Европи, а мислим да може, мора стално да се потврђује. Или да асистира или да даје голове“, заокружио је причу Дејан Савићевић.

Звезду је пре скоро 30 година у Келну предводио Драгослав Шекуларац. Мајстору игре тај двобој и даље представља отворену рану на срцу.

„Да смо десет пута играли са Келном у том периоду девет пута бисмо их победили са два гола разлике. Тај десети пут, те вечери, они су били бољи. Просто се наместило тако. Чиста несрећа, ми смо промашивали, они су давали голове. Нећу да причам о судијским одлукама, срце ме и данас боли када се тога сетим. Ипак, верујем да ће у четвртак све бити другачије. Без обзира што је Келн ремизирао са Хановером и показао да је поправио форму. Има ова Звезда снаге“, јасан је Шекуларац.

ШЕКИЈЕВА РАНА ЗА СРЦУ

Није желео Шеки да соли памет садашњем тренеру Владану Милојевићу.

„Сјајан посао је одрадио. Тим игра лепо, пуно ми је срце када видим трибине Маракане. Са Немцима се никад не зна. Они знају да напипају слабу карику. Ех, да сам у том Келну имао Белодедића. Он нам се прикључио у зимској паузи и нисмо изгубили утакмицу седам месеци. Знао је да смири екипу у критичним моментима. Нисмо то имали у Келну“, додао је Шекуларац.





Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар