Човић: Навикли смо да оплакују Звезду, ништа ново!

Председник црвено-белих говорио је опширно о многим темама. . . .

Кошарка 26.09.2017 | 22:45
Човић: Навикли смо да оплакују Звезду, ништа ново!
Председник Црвене звезде мтс, Небојша Човић, рекао је да иза тог кошаркашког клуба стоје људи са резултатима и да је навикнут на оспоравања тима за који верује да ће поново бити јак и у који има пуно поверење.

"Ми смо људи са резултатима. Ако неко нема поверења у нас, њихов проблем, нек се нервирају. Звезда у сваку сезону улази са мање искусним тимом, али ми на овим нашим просторима брзо заборављамо шта је било пре годину дана. Ти душебрижници који нас тако анализирају, 'лојални звездаши', који се појављују на овај или онај начин, прошле сезоне су нам прогнозирали да ћемо имати две до четири победе у Евролиги, ако се не варам, да ћемо имати много слабији тим него претпрошле, да су наши конкуренти много јаки. Већ су нас оплакали, само што нам нису одржали опело јер нису успели са поповима да закажу термин. Ништа ново, и ове године је тако", рекао је Човић у разговору са новинарима у Бару.

Он је истакао да је у Звезди прошао "пакао" од притиска и рада и да је то огромно искуство и огромна брига јер је "одговоран човек који је остварио оно што је обећао када је дошао".

Човић је рекао да се појединци "утркују" како да сруше све што је направљено, а не да помогну, мислећи да ће им то бити биографски податак.

"То је смешно, али је нажалост тако. Морамо то да издржимо, али Боже мој и да не издржимо. На крају крајева, када будемо одлазили из Звезде, она ће бити много, много боља него када смо ушли у њу. Тада је био минус од 15,5 милиона евра, четири формално-неформална играча, без стручног штаба... Као да нисмо постојали. Сада постојимо, измирили смо доста својих обавеза. Многи су се били обрадовали да ћемо у јуну-јулу упасти у такву кризу и да ће се Звезда срушити. То се није и неће догодити", поручио је први човек црвено-белих.

Навео је, такође, да не зна чему су служиле поједине конференције за новинаре, које су о његовим речима биле "смешне, непотребне и исхитрене" и упозорио да "не треба пљувати у извор из ког си пио воду, направио добар бизнис, своје име и презиме".

Небојша Човић је оценио да Звезда има "коректан тим и изврсне играче", а да је тим другачији у односу на претходну сезону јер је клуб ушао у нови циклус.

"Не можемо да задржимо играче 10 година, а ово је нов тим. Има неколико њих из континуитета, ту је потпуно нови стручни штаб. Када сам са оним штабом издржао све, издржаћу и са овим. Заговорник сам теорије да се здравље угрожава из главе јер она издржава много притисака".

Освајање АБА лиге и ове сезоне биће први циљ, испред првенства Србије и Купа Радивоја Кораћа, док за Евролигу нема оптерећења.

"Било би неозбиљно да сами себи дајемо било какве задатке, осим да играмо што боље у свих 30 утакмица, без оптерећења, па шта направимо - направимо. Када погледате финансијски однос између Звезде и других клубова, далеко смо испод њих. Правимо рекорде из године у годину. То иде у домен признања попут Нобелове награде. То се у Србији не признаје, тако да релаксирано идемо даље", казао је Човић.

По његовим речима, сви треба да буду свесни шта је урађено у кошаркашком клуба Црвена звезда мтс од када је у августу 2011. године дошао нови менаџмент.

"Свако ко иоле хоће да буде реалан и паметан може да закључи шта смо урадили за ових шест година, која је концепција система Звезде, а исто тако шта су све наши знани и незнани, скривени и нескривени непријатељи урадили. Од разноразних кадровских решења по појединим институцијама која су интересантна и која се комбинују од јавних противника Звезде, до кадровских решења у појединим клубовима која се типују тако можда је овај радио са Човићем па може лакше да сруши Човића. Нећу рећи имена, не зато што се плашим, него да би било интересантније".

Што се тиче прелазног рока, Човић је казао да је руководство клуба изашло у сусрет стручном штабу који је бирао тим, као и да је задовољан урађеним.

"Волео бих да могу да доведем и скупље играче, али наш буџет је такав какав је, доста је изазован. Нисмо компанија па да имамо проценат из овог или оног, ми смо класичан ортодоксни српски клуб. Србија је сиромашна земља и тако домаћински морамо да се понашамо. Задовољан сам, биће искушења, то је нови циклус. У новом циклусу идемо од почетка и потребно је време и стрпљење, да се Звезда уигра. Када смо победили Локомотиву, лојални звездаши су нас већ видели на фајнал-фору, а када смо изгубили од Олимпијакоса онда појма немају и ништа не знају. Ја на то кажем - то је Србија", рекао је први човек црвено-белих и додао да му се допадају сви играчи који су тренутно у Звезди.

"Док су моји, најбољи су. Кад нису моји, добри су и сећам се да су били моји, условно речено, и да смо их ми направили и урадили нешто за њихов живот. Ако играч игра у Звезди за 150.000 евра, а оде у Русију за 700.000, мислим да смо му нешто помогли. Наравно и он нама. План је био да након прошле сезоне Звезда реновира тим. Није било планирано да оде Кузмић, али он је са уговора у Звезди отишао на 700.000 до 800.000 евра, што је много више него што је имао у Звезди. Није људски да спречите један такав трансфер. Гудурић је добио могућност за додатну афирмацију и даљи развој у изузетно организованом клубу, који води најбољи тренер Европе Жељко Обрадовић. Остали што су отишли, све је то било у плану".

Од играча који су дошли у Звезду, Матијас Лесор је "млад, перспективан и НБА пројекат", Џејмс Фелдин је "две године био жеља", Никола Радичевић је "праћен три", а Стефан Јанковић и Никола Јовановић "две године", открио је Човић.

Он је навео да је Звезда желела америчког плејмејкера Најџел Вилијамс-Госа, али да је одлучено да ту позицију покрије Тејлор Рочести, док је Гос завршио у Партизану.

"Анализирали смо Госа, размишљали о њему. Ипак смо одлучили да не дође у Звезду, већ да ту позицију покријемо на други начин и покрили смо је са правим, искусним и доказаним плејмејкером, а то је Рочести", казао је Човић.

Бориша Симанић, Алекса Раданов и Петар Ракићевић ће добити простор да напредују у ФМП-у, а то је сарадња на коју је председник клуба посебно поносан.

"То је добро за целу српску кошарку, не само за Звезду, јер одатле излази велики број играча. Погледајте састав репрезентације, огроман број играча је прошао кроз тај систем. Знам да је то бол у мозгу за многе, али шта да им радим", рекао је Човић.

Он је истакао да је сигуран да ће нови тренер црвено-белих, Душан Алимпијевић, дуго остати у клубу.

"Сигуран сам да ће Алимпијевић остати дуго. Када сам успео да неколико година штитим претходни стручни штаб... Знам за нестрпљење, али се озбиљност неког клуба мери и континуитетом струка. Ако за сезону промените пет тренера ви нисте клуб, већ биртија".

Говорећи о АБА лиги, чије освајање доноси пласман у Евролигу, Човић је рекао да ће регионално такмичење бити квалитетније него прошле сезоне.

"Сваке године је нормално да наши ривали желе да буду први. У последње време пре свих то су најчешће Цедевита и Будућност. Имају боље екипе него прошле сезоне, али не бих ширио приче око фаворита. АБА лига ће бити много занимљивија него прошле године и биће врло уравнотежена", верује први човек црвено-белих.

Црвена звезда мтс предстојећу сезону почиње 30. септембра, утакмицом против Морнара у Београду у првом колу АБА лиге.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар