Меркел најавила коалициону владу

Њемачки канцелар Ангела Меркел најавила је формирање коалиционе владе послије побједе на изборима, иако је позиција њених конзервативаца ослабљена.

Свијет 25.09.2017 | 07:55
Меркел најавила коалициону владу
"Наравно да смо се надали мало бољем резултату. Ми смо најјача странка. Имамо мандат за изградњу сљедеће владе и не може постојати владајућа коалиција против нас", рекла је Меркелова послије избора.

Њен конзервативни блок освојио је 32,9 одсто гласова, док је на изборима 2013. године имао 41,5 одсто гласова. Двије године након што је Меркелова дозволила да у земљу уђе више од милион миграната, антиимигрантска Алтернатива за Њемачку /АФД/ улази у парламент са освојених 13 одсто гласова.

Њемачка Хришћанско-демократска странка остварила је најслабији резултат од 1949. године, а главни ривали из Социјал-демократске странке добили су најмању подршку од 1933. године.

Меркелова је рекла да она има мандат за формирање власти, а да би то постигла мораће да прави коалицију са либералном Странком слободних демократа и Странком зелених.

Евро је ослабио за 0,4 одсто у јутарњој трговини на берзама у Азији када је постало јасно да ће Меркелова морати да прави незгодну коалицију.

Процес стварања нове владајуће већине у Њемачкој могао би да потраје мјесецима, пошто конзервативци још нису сарађивали са овим партијама на националном нивоу.

Лидер Социјал-демократа Мартин Шулц, чија је странка добила само 20,6 одсто гласова, рекао је да одбија да се придружи коалицији и да ће, умјесто тога, ова партија бити главна опозиција.

Главни уредник недјељника "Цајт" Јозеф Јофе оцијенио је да ови избори представљају "тектонски потрес у њемачкој политици" и да ће тространа коалиција коју Меркелова најављује бити "веома нестабилна".

Водећи кандитат АФД Александер Гауланд рекао је да ће његова партија "ловити" нову власт, ко год је буде чинио.

"Преузећемо поново своју земљу и свој народ", рекао је лидер ове странке.
Велика група демонстраната окупила се испред сједишта АФД-а у Берлину послије избора, а полиција је саопштила је ухапсила неколико људи.

Европски јеврејски конгрес саопштио је да је узнемирен због успјеха АФД-а.

"Вјерујемо да ће центристичке странке у Бундестагу осигурати да АФД нема представнике у будућој владајућој коалицији", наводи се у саопштењу ове организације.

АФД наводи да имиграција угрожава њемачку културу, али демантује да је расистичка. Један од лидера ове странке Јерг Мојтерн изјавио је да странка "неће толерисати ксенофобију и расизам".

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

25.09.2017 06:08

Па и до сад је била коалициона.

ОДГОВОРИТЕ