Желимо одржати јаку ЕУ

Желимо одржати јаку Европску унију и направити детаљну анализу зашто је АфД добио тако велики број гласова, изјавила је Ангела Меркел, њемачка канцеларка у првом обраћању након избора.

Свијет 24.09.2017 | 20:30
Желимо одржати јаку ЕУ
Остварили смо стратешки циљ, без нас није могуће формирати владу, а ми смо поново добили одговорност да то учинимо – рекла је Меркел и кампању оцијенила тешком.

Она је обећала да ће „добром политиком“ покушати придобити гласаче који су дали свој глас радикално-десничарској странци АфД. Морамо наставити економске реформе и одржати снажну економију. 

Наравно, желимо одржати и снагу ЕУ и Европе. Борити се против илегалне имиграције и узрока имиграције и наравно учинити све да одржимо унутрашњу сигурност – рекла је Меркел.

Она је већ за сутра најавила разговоре са потенцијалним партнерима о формирању нове владе, за свој четврти мандат на канцеларској позицији.

Шулц признао пораз

Нешто прије ње, јавности се обратио Мартин Шулц, челник СПД-а, који је изнио задовољство резултатом своје странке, али рекао да ће они остати у опозицији након четверогодишње коалиције са ЦДУ.

Упркос значајном паду броја гласова кршћански демократи Ангеле Меркел остају најјача партија у Бундестагу са 32,7 посто гласова, али су на треће мјесто  избили радикални десничари АфД који су према најновијим излазним анкетама освојили 13,4 посто гласова Испред њих су социјалдемократи СПД са 20,2 посто, што је најлошији послијератни резултат ове странке. Изборни праг су прошли Љевичарска странка, Зелени и ФДП.

Вучић честитао Меркеловој

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас искрене и срдачне честитке канцеларки Савезне Републике Немачке Ангели Меркел на изборној победи.

"Дозволите ми да Вас уверим да ће Србија остати прави партнер и савезник Немачке у настојањима да очува принципе демократије, као и стабилност и безбедност свих грађана старог континента", истиче се у честитки председника Вучића.

Вучић је напоменуо да је Меркелова још једном показала челичну одлучност да води своју земљу и грађане на путу ка бољој и светлијој будућности.

"Велики лидери познају се по својим делима, која су резултат марљивости, оданости и посвећености послу којим се баве. Подржани од стране оних који су им одани и у тешким тренуцима, постају јачи и још одлучнији да освоје битку за напредак и просперитет", наводи се у Вучићевој честитки Мекреловој.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дзоо.

24.09.2017 17:57

Никад нисам навијао за немце. Данас искрено навиј за Меркел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десничари ће са Бајом

24.09.2017 18:55

Али са десничарима неће нико правити владу.Сада могу да успоставе контакт са Бајом.Пошто су његови пријатељи исто десничари из Аустрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

24.09.2017 19:47

Тако то раде нормални напредни народи, а небески назадни народ нека се држи баје и шатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А под шатором

24.09.2017 20:04

Ех друг мој а под шатором и млада печена крметина и приде двије хладне клипаче

Name

ре радник

24.09.2017 20:48

Браво Радник!

Name

@

25.09.2017 05:42

Ако сматрате да су Њемци и остали ЕУропејци "нормалан напредан народи" а Срби "небески назадни народ" онда постаните Хрвати (или Бошњаци) - ако већ нисте. Сви они имају хектолитре крви на рукама, и дошли су до богатства захваљујући поробљавању и пљачци. И то и данас раде (и са нама Србима). А Баја је окупациони намјесник управо тог запада, са задатком да уништава Србе и Српску.

Name

За@

25.09.2017 08:04

Јесте поштени и невини у пм ! Зато су 6 осуђена за геноцид а двојици се јос суди . А да све је то лаж и намјештено зар не ? Само зато сто су Срби ? Нису сви срби злочинци али сви злочинци су са овог простора гледај случаја Срби..

Name

@За@

25.09.2017 13:26

Јесмо, врло смо поштени и невини! Били сте стално били под скутама Ватикана, Османлија, Аустроугара, Њемаца, НАТО-а и онда сте, јер сте сваки пут били на страни губитника, дошли код Срба и хтјели да се китите нашим побједама над свим наведеним зликовцима и да правите државу са нама. Ако је шест осуђених Срба у Хагу по теби доказ за нашу кривицу онда то значи да сте ви (Хрвати и Бошњаци) били анђели нпр. у Другом свјетском рату јер нико од вас није био осуђен у "непристрасном" Хагу него су (шаку) вас осудили комунисти. Каква логика! Ем је суд у Хагу пристрасан (најбољи примјери су ослобађајућа пресуда за Готовину и Маркача, као и Харадинаја) и тиме је сваки његов легитимитет ништаван, ем су Усташе и Ханџар дивизија вршиле грозне злочине над Србима за које нико није одговарао. О онда се чудите што нисмо хтјели да живимо под предсједницима Туђманом и Изетбеговићем - обадвојица доказани нацисти - и зашто смо морали да узмемо оружије да нас не бих опет ваше каме сјекле вратове.

Name

Бојан

24.09.2017 20:38

Ови десницари не би добили оволико гласова да нису имали подрску од Руса усељених у Њемацку којих има око 1,5 милиона.Не могу да их схватим да су и они против избјеглица а сами су избјеглице које нијемци никад неце прихватити као своје.Цеститам на побједи Ангеле Меркел која води политику сузивота и толеранције свих народа који у Њемацкој зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

24.09.2017 22:18

Матора је изгубила изборе, ово је обицна лабудова пјесма да је она побједник.