Ученик 2. оженио ученицу 1. разреда

Док на почетку нове школске године основне и средње школе широм БиХ биљеже све мање разредних одјељења, односно драстично мањи број ученика у клупама углавном због одласка становништва из БиХ, једна друга забрињавајућа појава пала је дубоку у сјену проблема исељавања и о њој се, упозоравају стручњаци, не говори довољно.

Босна и Херцеговина 24.09.2017 | 14:11
Ученик 2. оженио ученицу 1. разреда
Наиме, ријеч је о ученицима који због недостатка перспективе, изгубљеног повјерења у школу и дипломе те других разлога напуштају школске клупе и не завршавају образовање.

Три најчешћа разлога, кажу у Федералном министарству образовања и науке, због којих средњошколци прекидају школовање су лош успјех, социјални и економски те лични разлози.

"Ступање у брак припада категорији личних разлога, а у укупном броју случајева прекида школовања лични разлози чине 26 одсто", кажу из Федералног министарства образовања и науке.

Подаци Федералног завода за статистику о броју ученика који су напустили школске клупе, додуше, нису алармантни, али у пракси су драстично већи, с обзиром на то да, упозоравају из Министарства, многе школе не воде и не предају евиденцију о оваквим ученицима.

Потребно је побољшати систем вођења евиденција о случајевима напуштања школовања и разлозима, те у складу с наведеним показатељима радити на превенцији раног напуштања школовања – додају из Министарства.



Једна од школа у којој се оваква евиденција води и гдје у свакој школској години од школовања одустане пет до десет ученика је Мјешовита средња школа „Нови Травник“, чији директор Несад Кукић каже како је често свједочио удаји дјевојчица чак из првог разреда.

"У пријашњим временима било је пуно више ученика, па је и број оних који су одустајали од школовања због удаје процентуално био далеко мањи", напомиње Кукић.

Према подацима с краја прошле школске године, шест ученика напустило је ову школу због ступања у брак.

"Једна ученица првог разреда напустила је школу због удаје, а исто су учиниле три ученице другог разреда, те једна из завршног, трећег разреда. Такође, имали смо и једног ученика 'трећаша' који се оженио", каже Кукић.

Додаје да су прије неколико година чак имали случај да се ученик другог разреда оженио ученицом првог разреда. Ученице се, каже директор, врло ријетко враћају да би стекле диплому.

"Имали смо случај у којем се удала дјевојка из трећег разреда и њен отац је инсистирао да школу похађа још шест мјесеци, колико јој је остало до краја. Међутим, она то није хтјела. Врло мали број дјевојака које се удају ванредно заврше школу, евентуално ако им затреба за посао, али углавном послије буду домаћице са нижом школском спремом", каже Кукић.

Упозорења струке

Струка упозорава како овај феномен треба детаљније истражити и озбиљно се њиме позабавити због могућих посљедица по образовни систем. Тако проф. др. Јусуф Жига, социолог с Факултета политичких наука у Сарајеву, каже како је чињеница да млади све раније ступају у брачне односе свакако алармантна, а да свему погодују и кризне ситуације у друштву.

"Наравно да је проблем када ученик или студент напусте своје школовање, а посебно може бити проблематично ако то учине због женидбе или брака јер би образовање и брак требали ићи руку под руку, а не искључивати се. Свакако то може постати озбиљан проблем за друштво ако та појава поприми масовне размјере", каже проф. Жига.



Према његовим ријечима, прекид образовања одражава се и на саме младе особе, њихове породице и само друштво.

"Морамо се озбиљније позабавити овом појавом да утврдимо разлоге зашто дјеца тако рано ступају у брак. Када човјек има оптималне слове за живот, у правилу неће журити нигдје, него ће нормално пролазити кроз све животне фазе. Када неко друштво западне у кризу, онда се поспјешује много тога нежељеног. Ипак, не треба олако доносити закључке, треба видјети шта је позадина свега", рекао је Жига.

Изгубили вјеру у дипломе

Озбиљније анализе о узроцима све ранијег ступања у брак нису направљене, а малољетници који су из школских клупа ушли у брачни однос, као ни њихови родитељи, углавном нису спремни јавно говорити о околностима које су довеле до свега. Тек ријетки су спремни анонимно испричати своја искуства, па нам је тако 19-годишњакиња с новотравничког подручја, која је прије неколико година напустила школу и удала се, казала да од школе и дипломе једноставно није видјела било какве користи.

"Иако многи мисле да сам се морала удати због трудноће, то није било тако. Једноставно, све околности довеле су до тога да напустим школовање јер је до посла ионако тешко доћи и са факултетском, а камоли са средњошколском дипломом. С обзиром на то да је мој муж са села и живи од пољопривреде, једноставно нисам видјела користи од школе. Везе за посао нисам имала, а хтјели смо што раније засновати породицу. Свакако је боље имати диплому, било какву, али нисам сигурна да бих и данас другачије поступила. Рекла бих да нам је брак добар, добили смо и дијете, радимо напорно јер је од пољопривреде тешко живјети, али тако је и већини људи које познајем", казала је она.

Директори дужни поднијети прекршајне пријаве!

Из Федералног министарства образовања и науке кажу како је одустајање средњошколаца од школовања због ступања у брачни однос само дио проблема. Посебно проблематичним виде одустајање од основне школе јер је завршетак основне школе законска обавеза свих грађана БиХ. Министарство је радило анализе узрока непохађања, напуштања и смањења броја ученика у основним школама у ФБиХ којима је утврђено да се дјеца припадника ромске националности издвајају као категорија која је под највећим ризиком од непохађања и напуштања основне школе.

Као најчешћи разлози прекидања основног образовања идентифицирани су неповољне породичне прилике, недостатак подршке родитеља, социјални разлози, удаљеност од школе, заснивање брачне или ванбрачне заједнице, лоше друштво, недовољан успјех у учењу и владању итд.

Директори школа дужни су поднијети прекршајну пријаву против родитеља који не шаљу дјецу у основну школу, а на располагању образовним властима стоји низ превентивних мјера. Потребно је, такође, осигурати дјелотворне механизме праћења редовног похађања основног образовања те механизме који ће осигурати да родитељи испуњавају своје обавезе у погледу благовременог уписа и редовног похађања основне школе њихове дјеце – навели су из Министарства.

(Аваз)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Думине

24.09.2017 12:15

Па каква је ситуација у земљи не преостаје им ништа него "је..те се дјецо"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

24.09.2017 12:51

Ови у Фбих бар праве дјецу,а дипломе послије купују у РС-у!

Name

Драгутин

24.09.2017 12:26

Свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

24.09.2017 12:38

Дјеца зуре да науце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изолда

24.09.2017 13:02

мени је то нормално.... у овом свету лудила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

фактицки будуцност

24.09.2017 13:06

Поред социјалног фактора нарусен је систем вриједности. Мафијаски нацин понасања насих политицара пруза младима оцигледан примјер како се треба понасати. Сваки прекори у сколама изгледају спрам овим примјерима неупутни. Култура нам је угрозена, а без ње нема никаквог напредка у друству. БиХ це јос годинама да "цуци у мраку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.09.2017 16:08

Није он њу оженио већ себе оженио а њи је могао само узети за жену или омужити али тај израз је одавно исчезао. Срећно им било и пуно дјеце имал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

24.09.2017 16:56

Засто да иду у сколу кад после свакако купују диплому која им треба.Пропало друство .

ОДГОВОРИТЕ