НАТО вјежба од изузетне важности

Тузлански кантон биће домаћин НАТО-ове ЕАДРЦЦ теренске вјежбе отклањања посљедица катастрофа, под називом "Босна и Херцеговина 2017" која ће бити уприличена од 25. до 29. септембра. У њој учествује око 1. 300 особа.

Босна и Херцеговина 24.09.2017 | 12:30
НАТО вјежба од изузетне важности
Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић казао је да постоји глобални интерес БиХ за ову вјежбу која ће бити одржана у овом капацитету, а бит ће то прилика да се бх. ресурси и капацитети цивилне заштите и сектора за спашавање увјежбају новим вјештинама.
 
"Ово је могућност да се упознамо о новим начинима борбе против катастрофа, али начинима отклањања посљедица природних катастрофа, те да се увјежбају техничка достигнућа у тим областима и да се стекну нове вјештине и знања у процесу катастрофа", истакао је Мектић.
 
Нагласио је да у случају природних катастрофа, уколико се интервенише брзо и благовремено, већа је могућност спашавања људи и материјалних добара, зато је увјежбавање правовремене реакција од изузетне важности.
 
Подсјетио је и на разоран земљотрес у Мексику, наглашавајући да је велики број дјеце под рушевинама и до њих се тешко долази, зато је важно да све такве изазове буду спремни сви капацитети те обезбиједити да постоји довољан број обучених људи.
 
Навео је и да БиХ има децентрализовани систем цивилне заштите због чега је од значаја научити организирано одговорити на катастрофу и њене посљедице у земљи, али и стварати могућности за заједничко дјеловање са земљама окружења.
 
Ова вјежба захтјевна је са становишта организације, истиче Мектић, те ће она допринијети имиџу БиХ у глобалном смислу.
 
Министар безбједности БиХ је мишљења да се ипак и у организацију ове вјежбе умијешала политика, иако се у овом случају то не би требало догађати јер се тиче спашавања људи и имовине.
 
"Они који имају резерву према тој вјежби пропустиће велику шансу да дођу до нових сазнања која им могу помоћи у заштити грађана, а ипак су политику ставили у први план", става је.
 
С обзиром на чињеницу да ће у вјежби учествовати и представници из Србије, која ће наредне године бити домаћин овој вјежби, те Хрватске, Мектић је то посебно похвалио наглашавајући да у случају катастрофа прво у помоћ могу притећи управо сусједне земље.
 
Изузетно значајним је оцијенио стварање система међусобне координације, најављујући да ће то би регулисано и одређеним споразумима.
 
Како је закључио, ова вјежба је у интересу грађана и организује се у оквиру Партнерства за мир с НАТО-ом.
 
У вјежби ће учествовати око 1.300 особа од којих ће њих око 500 бити учесници из 30-ак земаља. Биће ту 35 тимова. Група субјеката који ће учествовати у вјежби врло је разнолика, почевши од тимова за потрагу и спашавање који доносе различите способности, капацитете и искуства.
 
У вјежби учествују тимови посматрача из Јапана и Ирака, тимови из Азејберџана, Арменије, Пакистана те тимови из Уједињених нација и Европске уније. 
 
Извор: ФЕНА

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

24.09.2017 10:34

Мектић је баш рекао "интервенира" и од "изнимне важности"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

24.09.2017 11:14

И шта то има везе...Ниси га разумио ??? Е мој Драгане теби је то наважније...Далеко ћемо догурати ако сви размишљамо као ти.

Name

Ре ДРАГАН

24.09.2017 13:18

Покриј се деком до усију јадо јадни и цути у том цумезу гдје зивис!!!

Name

Драган

24.09.2017 14:33

Јалијаши, што сте толико нервозни? Пита тешко пала на желудац?

Name

Је вазна.

24.09.2017 20:38

И ста вјезбају.Катастрофу.Бас прилагодјено за нас.Ми смо сви катастрофа.Комплет.

Name

СРБски језик

25.09.2017 13:53

Сви ви (Хрвати, Бошњаци, Црногорци) причате СРБСКИ језик. И то силоваље нашег језика (Хрвати: "неовисна" умјесто "независна"; Бошњаци: "лахко" умјесто "лако") је једна обична грозота. Покушавате да правите разлике само да би могли да кажете да сте другачији. Међутим, сваки поштен лингвиста ће вам рећи да један језик мора барем 75% да се разликује од другог да би био посебан језик. А то код ваших "језика" није случај.

Name

А Кожул и Мијо

24.09.2017 11:03

А Кожул нека контролише ОБУ.Али брзо ће се ућутати јер хрватски тајкуни неће доћи до рудника и осталих ресурса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wалтер .

24.09.2017 17:07

Нама у Б и Х а треба НАТО ми немамо армију данас брани све похвале за министра Меткица браво министре .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре wалтер

24.09.2017 18:09

А теби треба и учитељица.

Name

Wалтер .

25.09.2017 17:51

Само у НАТО алијансу наса драга Б и Ха бице сигурна од домаци издајника !

ОДГОВОРИТЕ