Хиљаде људи на улицама Париза

Хиљаде људи изашло је данас на улице Париза како би се супротставили плану предсједника Емануела Макрона да ослаби заштиту радника.

Свијет 23.09.2017 | 22:25
Хиљаде људи на улицама Париза
Незадовољни грађани, које је окупио Јеан-Луц Меленцхон, лидер крајње француске љевице, уприличили су шетњу од трга Бастилле до трга Републике. Према подацима полиције, протестима се прикључило око 30.000 грађана, док организатори тврде да је било и 150.000.

Обраћајући се окупљеним грађанима, Меленцхон је критиковао реформе закона о раду поручивши да ће "ови људи уништити све оно што су они изградили". Подсјетио је да ће против ове реформе дјеловати заједно са синдикатима те да није ријеч само о друштвеном, него републичком рату.

На протестима се обратио велики број политичара француске љевице.

Мацрон је у петак, у јеку незадовољства његовим предсједавањем, потписао уредбу којом је одобрио реформе закона о раду којим се смањује утицај синдиката на правила везана за радна мјеста.

Нове одредбе закона, такође, омогућавају компанијама да лакше могу дати отказ радницима. Макрон каже да су промјене неопходне како би се повећала конкурентност у глобалној економији. Противници тврде да реформе нарушавају француски начин живота. Меленцхон захтијева да се декрет повуче и протестује због онога што он назива "диктаторским" начином којим је Макрон наметнуо реформе заобилазећи парламентарну расправу. 

(Фактор)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јел то

23.09.2017 20:29

Јел то тај млади преварант који је досао да опајса народ за банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

24.09.2017 05:41

Требао је организовати контрамитинг.

Name

Индијанац

23.09.2017 20:50

Добар радник НИКАДА не бива отпуштен, једино што га може снаћи је унапређење и повећање плате. Данашњи синдикати служе искључиво за заштиту ухљеба и фолираната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Индијанац

24.09.2017 05:41

Некад било, данас се добри радници мобују да би лијени са проекцијум и подобни били унаприједјени

Name

Ре

24.09.2017 08:04

Док си млад мозес све кад остарис онда си одсузени коњ. И теби је то ок?