СНСД угрожава интересе Српске

У парламенту БиХ влада општа конфузија да ли су оставке посланика и делегата СНСД у комисијама Парламентарне скупштине БиХ важеће или не.

Босна и Херцеговина 23.09.2017 | 19:43
СНСД угрожава интересе Српске
Наиме, шеф посланичког клуба СНСД у Представничком дому Сташа Кошарац тврди да су сви посланици те странке поднели неопозиве оставке колегијуму ПД и да је ту, што се њих тиче, сва прича завршена.
 
- Небулозне су поједине тврдње да то није урађено на адекватан начин, јер управо када се бирају комисије на почетку мандата, колегијум ПД прави структуру комисија, након што политичке странке кандидују имена. СНСД је крајње исправно поступио на начин да је обавестио колегијум да сви посланици СНСД подносе оставке у комисијама – каже Кошарац.

Замјеник предсједавајуће Представничког дома Младен Босић, међутим, тврди да је све чланове комисија поставио тај дом, који је гласао о сваком кандидату за члана комисије.

- Дакле, онај ко вас поставља, он вас и разрешава. Колегијум нема надлежност над било каквим сменама или постављењима у комисијама. И заједнички колегијум оба дома је разматрао ову ситуацију и закључио да нема надлежности у овом случају. Ако желе разрешење, онда посланици СНСД треба да траже тачку дневног реда о томе на седници ПД – каже Босић.

Он тврди да је сада на сцени практично ситуација да се посланици СНСД и даље воде као чланови комисија, све док се ПД не изјасни о томе.

- Битно је нагласити и да је по Пословнику ПД, заступљеност у комисијама пропорцијална броју мандата коју има сваки клуб или странка. Значи, да та места на које су дали оставке припада клубу СНСД и да нико други та места не може попунити. Очигледно је да су смислили начин како да на перфидан начин бојкотују рад комисија – каже Босић.

Он сматра да СНСД тиме отежава заштиту интереса РС, јер се у ПД већина посла решава у комисијама.

С тим ставом слаже се и посланик НДП Момчило Новаковић, који позива колеге из СНСД да се врате у комисије, како би заједно штитили интересе и позицију РС.

- Не могу једни без других бранити интересе РС. Чак, иако су њихове оставке неопозиве о томе треба да се изјасни и ПД, односно да ли ће их прихватити или не. Очигледно је да нико од њих није ни желео озбиљно да се те оставке поднесу, већ је то само урађено јер је тако наредила странка. Међутим, њихово неучешће у комисијама нас доводи у ситуацију да неке одлуке, које доносе саме комисије, буду донесене прегласавњем српских представника јер нас нема једна трећина – истиче Новаковић.

Скретање пажње

Шеф клуба СНСД Сташа Кошарац сматра да се причом око оставки СНСД у комисијама жели скренути пажња са непостојања већине на нивоу БиХ.

- Та тврдња да су угрожени интереси РС тиме што је СНСД поднео оставке је небулозно. Парламентарни рад се не завршава у комисија, него у домовима. Ми смо ту врло посвећени интересима очувања интереса РС кроз ентитетско гласање што је потпуно видљиво кроз начин гласања СНСД, било да је реч о ПД или Дому народа. Међутим, у свему овоме, неће се чути од Савеза за промене да немају квалификовану већину која може да изабере нову структуру комисија, јер је видљиво да не постоји парламентарна већина – каже Кошарац.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

23.09.2017 17:44

Иду ли им примања редовно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

23.09.2017 18:18

Хахаха парламент нема већину а нормално функционише а проблем су тамо неке комисије.хехехе. Хахаха хохохохохохохохохохохохохохо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква дезава

23.09.2017 18:20

Каква дрзава такав и парламент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

23.09.2017 20:16

Не каква Дрзава,него какав Народ такава је и Дрзава,а и Парламент.

Name

Ре Зоки

23.09.2017 20:31

А је стока смо.

Name

Калабиц геометар из Ваљева

23.09.2017 21:06

Каква дрзава такав народ а и све остало а парламент је тек срање јер ко је у њему ко септицка јама је

Name

Брзи

23.09.2017 21:36

Њима добро народ је за шишање и тако треба. Што гласате наставите и даље

Name

Ре

24.09.2017 11:21

Ни дрзаве ни ларланента ови дрзава никад неце бити

Name

флорида

23.09.2017 20:37

Док је снсд,бице и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

23.09.2017 23:31

Само да ли ће бити народа у њој..

Name

Рајан

24.09.2017 12:54

Попусте ви снсд и РС

ОДГОВОРИТЕ