До 150 захтјева за спас брака

Бијељини се годишње поднесе између 100 и 150 захтјева за покушај мирења у поступцима развода брака, наводи се у информацији Центра за социјални рад која ће 26. септембра бити разматрана у Скупштини града.

Република Српска 23.09.2017 | 10:45
До 150 захтјева за спас брака
У тим поступцима се нађе између 400 до 500 дјеце која су предмет рада стручних тимова Центра за социјални рад, да се конфликтан партнерски однос не би преносио на дјецу.
 
Стручњаци оцјењују да је то понекад врло тежак задатак за партнере у чијим емотивним реакцијама доминира љутња и упозоравају да је за дјецу најризичнија прва година након раздвајања родитеља.

"Прекид заједнице живота је тежак, а за дјецу нарочито критичан, због чега је важно да родитељи буду подршка једно другом, да се узајамно поштују и не подривају ауторитет једно другом", истичу у Центру за социјални рад.

Највећи број поступака мирења, који по закону претходи разводу супружника који имају малољетну дјецу, заврши се споразумом којим се бивши супружници договоре око бриге о дјеци, издржавања и начина одржавања личних односа дјеце и родитеља с којим не живе.

Број оних који наставе заједнички живот у просјеку је 10 одсто.

Истраживања, као и запажања стручњака Центра за социјални рад говоре о томе да су многи људи спремни на доста трпљења прије доношења одлуке о разводу брака јер су у домаћем социокултуролошком оквиру породица и породични начин живота високовредновани.

Као најчешће разлоге за развод брака супружници наводе проблем у комуникацији због великих међусобних разлика, љубомору и ванбрачне везе, болест једног од супружника у виду озбиљне психичке сметње, алкохолизма и других облика овисности, као и разне облике насилног понашања.

Према запажању стручњака који раде са породицама у разводу, на подручју Бијељине на проблеме у функционисању породице утичу и рано ступање у брак, незрелост и неспремност на заједнички живот, као и кратко предбрачно познанаство.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алтер Его

23.09.2017 09:05

Лудило,изласци,телефон добар ФацеБоок ,пије се пун сто има се може се глума неопјевана.А заједнички живот доноси болно отрежњење,од глуматања и смекерисања се не живи,90% глумаца џепови шупљи а то није тако изгледало у вези и онда проблем.Трц Милојка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад било

23.09.2017 10:40

Прије није било толико развода бракова као код садашњих размажених генерација. Супружници скриве једно другоме али би и даље шутили и живјели у браку због дјеце. И у некадашњим вишечланим патријархалним породицама је било породичних проблема али су се некако трпили. У средњем вијеку никаква црква није дозвољавала развод брака. Дјеца разведених родитеља маштају како би било да родитељи опет живе заједно исто као што дјеца умрлих родитеља маштају како би било да је умрли родитељ и сад жив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

23.09.2017 11:16

Тако је.Од живота очекују и превише.Да се путује и постављају селфији а да се не ради ништа.Кафићи пуни а правог мајстора или стручњака нема ни близу.Само се прича о одморима и маркираној гардероби и да будеш виђен у кафићу а кад се појави проблем звани ЛОВА онда свађа и развод брака.Нека,тако и треба кад неће да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће боље

23.09.2017 11:46

Гласајте за Додика и биће вам боље и у браку и на послу и у животу. Тако сте хтјели да неко вас малтретира и бахати се. Сваки човјек сам бира срећу и судбину али морате отворити четверо очију. Чувајте се и добро размислите живот је један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схоле какхаз

11.12.2017 01:44

Моје име је Схоле Какхаз. Прије двије године мој муж тражи развод и отишао након двадесет седам година (27) брака. Молио сам га и он није Слушајте, отишла сам својим пријатељима и он није био гдје се налазити. Рекао сам својој пријатељица о ситуацији и она ми савјетује да видим названу чаробњак ОГАГА КУНТА. Јавио сам му се путем е-поште, одговорио је и рекао ми што учинити и ја то учинио и то је био крај проблема када тједан дана касније мој супруг се вратио и замолио ме да му опростим. можете доћи и до тог човјека путем: огагакунта@гмаил.цом

ОДГОВОРИТЕ