250 степеника: Кари Пешић и ''Бијели харлемовци'' на крову свијета!

Документарни филм "250 степеника“ посвећен је генерацији југословенске јуниорске репрезентације која је у градићу Бормију 1987. освојила титулу првака света.

Кошарка 23.09.2017 | 23:30
250 степеника: Кари Пешић и ''Бијели харлемовци'' на крову свијета!
Предвођена легендарним тренером Светиславом Пешићем доминантно стигла до титуле у Италији и најавила златне кошаркашке године.

"Преда мном су стајали тинејџери са необично зрелим осећајем одговорности и неверованто великом љубави према кошарци. Та њиива страст је била сасвим видљива и опипљива. Додирнули су је наши ривали, гледаоци, новинари. Сви они као да су се сложили да момци из Југославије уз титулу шампиона заслужују бар још једно велико звање. Тако је рођен бели Харлем...“.

Тридесет година касније Владе Дивац, Тони Кукоч, Александар Ђорђевић, Дино Рађа и остали саиграчи поново су на окупу.

"Било је то време кад се шампиони нису стварали у климатизованим дворанама већ су на пут ка освајању света кренули у сточним вагонима, спавали су у трошним планинарским домовима, трчећи уз стрме и опасне степенице на планини Игман које и јесу симбол ове јединствене авантуре. Право на сан о светској титули нико није могао да им одузме. Чак ни моћни Американци, будући НБА и ол-стар играчи које је тренирао чувени Лери Браун. Своју моћ су доказали у два међусобна окршаја који представљају синоним за нешто што ми данас зовемо југословенска школа кошарке...", наводи се у саопштењу продукције "ПГМ Нетwорк"

У филму говоре Светислав Пешић, Тони Кукоч, Дино Рађа, Александар Ђорђевић, Владе Дивац, Небојша Илић, Самир Авдић, Марко Пешић...

Филм је сниман на више локација – Бормио, Пирот, Стара Планина, Сарајево, Игман, Београд, Сплит...

Свечана премијера заказана је за понедељак.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деда рајко

24.09.2017 10:07

Каква имена: Светислав Дино СамирАлександар Тони

ОДГОВОРИТЕ