Сале први пут о СВИМА: Одлука о Теу је била моја!

"Ово сад први пут кажем јавно. . . ", почео је излагање селектор у интервјуу за "НИН".

Кошарка 22.09.2017 | 22:45
Сале први пут о СВИМА: Одлука о Теу је била моја!
Лето 2017. године памтићемо по још једном успеху репрезентације, још једном финалу, још једној медаљи, али и по невероватним проблемима са повредама.

После низа (најчешће - принудних) отказа и наступ без чак осморице играча који су претходних година играли важну улогу међу "орловима", изабраници Александра Саше Ђорђевића на Еуробаскету су освојили сребро без још двојице играча (Јовића и Лазића), који нису могли да заврше финале због повреде.

Укупан број нерасположових "орлова" тако се на крају Европског првенства попео на десет!

У интервјуу за недељник "НИН", "Сале Национале" рекао је да је када је објавио шири списак веровао да неће све тако изгледати.

"Рачунао сам на све који су били на списку или бар на 18 играча који су у репрезентацији или око ње последње две године. Све смо радили пласнки, чак и неке отказе. Прошле године смо се договорили да Кузмић прескочи Олимпијске игре, ове године смо са Дангубићем проценили да је за њега боље да оде у Сан Антонио и да тамо тренира... Кад имаш групу од 18 играча лакше се обаве измене, планске или принудне, јер су они који улазе део система", изјавио је Ђорђевић.

На констатацију је, ипак, "отпало" чак седам играча из Рија, Сале каже...

"Тако се сложило, сваки је случај за себе. Јокићу сам рекао да ћу га чекати до седам дана пре почетка припрема. Он је имао свој план. Бјелица је био повређен, као и прошле године пред Рио. Много нам недостаје. Симоновић се повредио на слободан дан, чист малер. Слично је било и са Недовићем, сударио се на тренингу са Бирчевићем и повредио раме. Радуљицу је мучило колено, Калинића леђа, покушао је, али није могао..."

Каква је била ситуација са Теодосићем?

"Одлука је била моја! То сад први пут јавно кажем. Нисам хтео да се кријемо иза њега, а он није био довољно спреман. Морамо да водимо рачуна о здрављу играча, требаће нам још. Рекао сам му да прескочи ово такмичење и преузео одговорност. Сложио се и био захвалан, разумели смо се".

"НИСАМ ОДУСТАО ОД МАРКОВИЋА"

На питање шта је недостајало за злато, Ђорђевић отворено одговара:

"Неколико ствари. Пре свега, још један дан одмора који су имали Словенци. Многи то неће разумети, али опоравак играча је кључан на оваквом турниру. А, тај један дан значи пуно. Друго, да смо имали само Стефана Марковића и Николу Калинића, верујем да би била друга прича. Покушао сам да убедим Марковића, видим да му је срце у репрезентацији, сваки дан ми је слао поруке. Још нисам одустао од њега, покушаћу поново".

Колико су утицале повреде?

"И то је утицало, нисмо имали Лазића, Јовић је играо повређен, под ињекцијом. То је још један припмер односа према репрезентацији... Тако су се некада према репрезентацији односили асови. Мока Славнић је пред неку утакмицу сам исекао гипс са ноге и после меча тражио да му га поново ставе. Зоран Савић је у полуфиналу Олимпијских игара у Атланти тешко искренуо зглоб, ипак је играо до краја, али после није могао да нам помогне у финалу. Даниловић је 1997. искренуо зглоб, али је стегао зубе и одиграо завршницу. Не знам да ли се зна да сам ја полуфинале и финале играо са напукнутим мишићем. Жељко Обрадовић ми је довео лекара из Хувентуда, који је рекао да не би требало да играм. Како да не играм финале? Играо сам и још сам био МВП... Јовић је хтео, херојски је примио 'блокаду' и док га је то држало могао је, чим је почео да храмље више није било могуће да игра. И због тога ми је криво, после толико проблема нисмо могли ни то финале да одигрмао комплетни. Лазић би био идеалан за ову утакмицу".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар