Ко спречава повратак Срба?

Представници федералног Министарства за расељена лица и избјеглице свјесно су начинили пропусте да би били поништени тендери за изградњу више од 100 кућа за српске повратнике на подручју општина Гламоч, Дрвар и Босанско Грахово, тврде за Срну чланови повратничких удружења у овим локалним заједницама.
У Удружењу "Старо село" из Гламоча кажу да је ово један од примјера опструкције повратка у наведене локалне заједнице.

Босна и Херцеговина 22.09.2017 | 12:40
Ко спречава повратак Срба?
"Велике наде смо полагали у Регионални програм стамбеног збрињавања у оквиру кога је у Гламочу до краја године требало да буде изграђено 50 кућа за повратнике. Међутим, како сада ствари стоје од тога неће бити ништа", наводе у овом удружењу.

У Удружењу "Старо село" питају како је могуће да два тендера буду поништена - један ради грешака у припреми тендерске документације, а други без икаквог образложења?

"Средства за обнову кућа су донаторска, а не федералног министарства. Нажалост, ово није спријечило представнике Министарства да опструишу изградњу српских кућа", кажу у Удружењу.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић рекао је Срни да је добио обавјештење од федералног Министарства за расељена лица и избјеглице да су поништени тендери за изградњу српских кућа у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

"Да је било добре воље куће би биле изграђене до краја године. Разочаран сам односом федералних власти према српским повратницима", додао је Марковић.

Он тврди да се овакве ставри дешавају и са другим пројектима које спроводи федерално Министарство за расељена лица и избјеглице.

"Очигледно је да им није у интересу да се Срби врате у ФБиХ. Без помоћи Владе Републике Српске, Срби у овом ентитету би били у још тежој ситуацији", каже Марковић.

У протеклих неколико година, Влада Републике Српске је за српске повратнике на простору ФБиХ издвојила 4,2 милиона КМ.

Извор: Агенције

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

055

22.09.2017 11:07

У федерацији је опструкција,јер никад нико на њих није вршио притисак за повратак Срба,као што се врши притисак на Србе ,од стране међународне заједнице ,која користи сва расположива средства да их кажњава,смјењује итд. само да би се повратак одвијао.У ствари та међународна заједница је и омогућила протјеривање Срба од Хрватске те РСК и Крајине у РС,па отуд и опструкција.Нпр. у дијелу Подгрмеча село Липник са засеоцима Ђурићи,Бјелине,Горњи липник,Козин 1995 су унуштени,протјерани а након Дејтона што је преостало спаљено је и минирано.Власти Санског Моста неће да се удостоје да колико толико оспособе постојећи пут до тих села, а успт буди речено за муслиманска села ,на истом правцу(Вакуф и Модра) изградили су асвалт.Срамота и од министарства РС што не реагује,јер су представници удружења интервенисали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Каменгад

22.09.2017 17:46

А Каменград.Ко Монте Карло.И оде дјенерал.

Name

еx

23.09.2017 07:10

Цовиц и Додик су у талу. Додик је овластио Цовица да заступа интересе Срба у Федерацији. Цовиц само ради свој посао. У цему је проблем.

Name

Карадоз

22.09.2017 11:08

Само ми рецити гдје сад зиве ти људи, које је на залост рат раселио. Јесу ли у Бањалуци или Београду.. ако јесу зар мислите да це се неко од њих вратити у те вукојебине, јер да су хтјели неби цекали двадесет и несто година на неку донацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безобразлук

22.09.2017 15:31

Крајње дрско и безобрсзно.То је њихово и не треба то цувати за музахедине и исиловце.Многису помрло,неки се пате по прихватним центрима,мали број се несто снасао,а свако би волио фа додје у родни крај јер ту сугенерације родјене ,порасле и зивјеле,према томе безобразна је та констатација!

Name

сарајлија

22.09.2017 11:10

Да су се хтјели врацати то би урадили прије 20 година као сто су се врацали Босњаци у саторе и на ледину,имали су перипетија и сметњи,пуцали на њих,убијали их...

ОДГОВОРИТЕ
Name

повратак

22.09.2017 11:51

Највише страних донација за ратом порушене куће било је од 1998. до 2001.године, па нешто мање опет од 2004. до 2006.године а сад их уопште више нема. Кад сам се тек вратио 2001.године са свих страна сам био опкољен минским пољима, људи непријатни послије рата, радије сам се возао бициклом у удаљена мјеста и општине да не гледам како код мене више није као прије. Крајем 2013.године с једне стране моје куће су очишћена сва минска поља па ми је то било драго почетком 2014.године док нисам био поплављен а с друге стране моје куће нико не чисти минско поље зато што нема више страних донација а домаћи буџети су сада кредитно презадужени да се смјењују владајуће странке сваљујући једна на другу кривицу.

Name

Ре сарајево

22.09.2017 13:41

Видим како пролазе И ти сто су се вратили.И не једи говна кад је хљеб јевтин.

Name

055

22.09.2017 17:52

Мора да си зесца лопурда! Ето немам ста да казем,ти сим куце унистио,аи ко је покусао био је измасакриран!

Name

АЦО

22.09.2017 23:11

Ајд ти Сарајлијце не лупај и не лази,и дан данас има повратника у федерацију који зиве без воде и струје

Name

сарајлија

23.09.2017 15:38

ре Ацо.ако цемо искрено,нико висе не прица о земљи а лаксе побјегне и прода од вас Срба.све сто сте могли уновцити то сте и урадили,цак сте у Крајини и цркву продали а у Сарајеву,у Пионирској долини сте гробље продали и измјестили и сад је на том мјесту зграда.вук сит а овце на броју

Name

Ко спречава ?

22.09.2017 11:20

Ста це да гледа у четири зида ? Без посла ? Умјесто да отворе неку фабрику да запосле и да од своје плате сами праве кућу они обратно. Све наопако !!!! Наопако размишљање као прво. Па кад се наопако размишља онда кривац је негдје другдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда Је Другачије

22.09.2017 11:34

Јеси ли сигуран да је баш тако било.Можда си требао још једанпут провјерити па онда коментарисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

22.09.2017 12:21

Неће Гверо из Дервенте у Гламоч ни за живу главу. Извини родни крају имам ође своју рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајишник

22.09.2017 13:02

Мој Гламочу родни крају, сви те моји поздрављају. Не могу се вратит теби, родни крају ти одј..и. Кућа ми се огадила, а авлија растурила. Да ме видиш ја у стану, на источну гледам страну. Са четвртог спрата гледам, а на балкон ником не дам. Туден држим овна једног, за пошека крупног једрог. Не мислим се тамо враћат, превоз ствари морам плаћат. Једем кромпир из равнице, и мало љуте шљивовице. Ође ми је засад добро, запјевајмо мили побро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

22.09.2017 13:57

Па како це се вратити кад су зла поцинили људи моји несмију него ста Пуцо убијо недузне људе И побјего у тудје И мислио да це моци задрзати оно сто није његово Сви они који нису цинили зла слободно се врацају својим куцама то се врло добро зна само убице несмију.

Name

Дрвар грахово Гламоц

22.09.2017 19:52

То це вам СНСД рјесити спириц и компанија они су саХДЗОм коалиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

23.09.2017 07:59

Цинизму и безобразлуку од наших суседа из федерације,то јест из пар бошњачких кантона,никад краја.П совке,пријетње,лажи,о некултури и неписмености сувишан је сваки коментар.Мозак им је заковао у деведесетим ,у времену док су се припремали за рат,и од тад памећу нису мрднули ни милиметар.Ало људи живите у 2017.години

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер .

23.09.2017 08:07

Срби неце да се врацају на своја вјековна огњиста . Имам лицни доказ у долину Криваје то јест Возуцу и Стог него продају своја имања посто засзо . Зиве у Добоју , Модрици и Руданци немају образа да се врате знају стасу урадили .

ОДГОВОРИТЕ