Гдје су завршиле милијарде марака?

По основу акциза на нафту и кроз регистрације возила у БиХ током протеклих десет година прикупљено је, према незваничним процјенама, близу пет милијарди марака и сасвим је сигурно да овај новац који је намијењен за изградњу и одржавање путева и аутопутева није потрошен намјенски.

Република Српска 21.09.2017 | 07:37
Гдје су завршиле милијарде марака?
Од тог новца, према изјавама стручњака, БиХ је без иједне марке кредита могла изградити више од 500 километара аутопута.

Званични подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ говоре да је по основу акциза за путеве и аутопутеве од 2010. године до августа ове године прикупљено више од 3,2 милијарде КМ и ако се томе дода и новац који је прикупљен приликом регистрације возила, дође се до цифре од близу пет милијарди КМ.

Бивши директори предузећа која се баве одржавањем и изградњом путева и аутопутева, као и економски аналитичари тврде да је сигурно да се тај новац троши ненамјенски те да кроз буџет углавном оде на јавну потрошњу, плате и финансирање других буџетских расхода.

"Када сам дошао у тадашњу Дирекцију за цесте, из буџета смо добијали по основу прикупљених намјенских средстава за путарине око 40 милиона КМ, а по том основу се прикупљало више од сто милиона КМ годишње. Тада сам био политички утицајнији и успио сам да добијем оно што ми сљедује. У четири године мог мандата у Дирекцију се слијевало између 105 и 115 милиона КМ", рекао је Немања Васић, бивши директор Дирекције за цесте, а сада потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ.

Каже да се тај намјенски прикупљен новац сада злоупотребљава, те да се користи за друге намјене, а не за изградњу путева и аутопутева.

Иначе, БиХ има најмање километара аутопутева у региону, свега око 200, рачунајући и аутопут Бањалука - Добој, који још није завршен, а оно што је најгоре, сваки метар, и поред милијарди КМ прикупљених по основу путарина, изграђен је кредитним средствима.

Србија има око 800, а Хрватска више од 1.300 километара и БиХ је једина земља у Европи која је у 21. вијек ушла без иједног километра аутопута.

Енсад Карић, бивши директор ЈП "Аутоцеста ФБиХ", каже да је новац који им је дозначаван од путарина, док је он био на челу предузећа, намјенски трошен, али да не може говорити да ли је предузеће добијало све што му сљедује с обзиром на новац који се прикупи по том основу.

Ово предузеће, према извјештају који је недавно доставило Министарству транспорта и комуникација БиХ, од јануара 2011. године до краја маја ове године потрошило је свега око 400 милиона КМ прикупљених по основу прихода од акциза и путарина.

"Сигурно је да толики новац није потрошен намјенски, јер да је тако, а узимајући колико у нормалним земљама кошта километар аутопута, у БиХ би до сада само од тог новца требало да буде више од 600 километара, и то без иједне марке кредита за то. Овако тај новац је отишао на плате и јавну потрошњу", рекао је Зоран Павловић, економски аналитичар.

Због овога, односно ненамјенског трошења новца, у парламенту БиХ формирана је и истражна комисија.

Међутим, како кажу стручњаци, домет те комисије биће само да утврди оно што сви знамо, а то је да новац није потрошен намјенски и на томе ће се све завршити. Упркос ненамјенском утрошку средстава, дио власти у БиХ покушава да измијени Закон о акцизама и за још 0,15 фенинга по литру повећа акцизу на нафту.

Образложење за тај потез покушавају оправдати причом да се убрза изградња аутопутева и путева у БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драган

21.09.2017 06:26

Ко ће нахранити њихову глад...тај се буџет није "родио".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акцизе,

21.09.2017 07:47

кроз акцизе покусавају да покрију оплацкано ,мисле да је становниство лудо"нисмо луди све знамо 'али смо немоцни.

Name

Пикси

21.09.2017 07:57

Плаћамо толике паре кроз намете, узимамо кредите до бесвјести, наплаћују путарину, поново дижу акцизе...и опет све у милионским минусима? За шта се и поред свега бори власт: да и даље узима кредите и продаје ресурсе...ОХР ништа...Хан отворено лобира за банкарски лоби...Могерини само шупљира о квази напретку ка ЕУ...значи шта је: СВЕОПШТА ПЉАЧКА НАРОДА И ДРЖАВЕ! Има ли ко да стане на пут томе? Нема! Полиција, судство, инспекције, медији...све је страначки постављено и нема ни Н од независног рада. Зато људи: или гас одавде, или улазите бездушно у ту машинерију!!!

Name

Како, гдје су паре?!

21.09.2017 07:27

Па треба нахранити све те дебилне ухљебе, који слузе као гласацка масинерија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка&Фадил

21.09.2017 07:37

Дајте јос акциза, ваља запослити странацке ухљебе!!! Аутопут је само прица за малу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

21.09.2017 07:55

То је страсно питам ста раде ти струцњаци? направе наплатну Рампу поставе је било гдје возаци гину а они размисљају како да је уклоне. Ја предлазем ове прве недеље срусити и бацити у Вебас јер има јос мало мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

21.09.2017 08:10

То треба да одговори Тегелтија. Зна он то али ста то вриједи? Ста год да казе резултати су оцигледно поразавајуци. Зато он и цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичиген

21.09.2017 10:03

Шифра : Каја "патриота и верник"

Name

РОБИН ХУД

21.09.2017 08:25

ПОЈЕДИНАЦНО РЈЕСАВАТИ ПРОБЛЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

21.09.2017 09:03

Треба то дати Народној скупштини РС-а на гласање.Имају вецину и изгласаце да то није тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један од начина Новоматиц

21.09.2017 09:04

Новоматицове коцкарнице и БиХ остварују огромне промете...у БиХ већина нема леба да је а Новоматицове коцкарнице узимају новац као да су у Швицарској,као да је запосленост 100%... поред прања новца Новоматиц односно Новоматицове фирме регистриране у БиХ извлаче новац и из буџета а у томе им помажу владајући дрипци...није то тешко радити у држави гдје нема полиције,правосуђа и грађанске одговорности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

21.09.2017 10:26

ДАЛА БИ ЦРНА МАЈКА ДА ИМА