Додикова авантура пропала у старту

Фрапантна чињеница да организатори референдума не разумију елементарну разлику између једне институције, тј закона којим се она успоставља, и праксе те институције, је изванредан примјер дилетантизма политичких елита у РС. Који изразито забрињава, јер, наравно, није ограничен на овај случај. Стога ме овакав понижавајући расплет не изненађује. Од почетка је било јасно да је ова политичка авантура осуђена на пропаст, и питање је било, а и даље јесте, само то колика ће штета бити нанесена Републици Српској овом неозбиљношћу. И да ли би неко требало да политички одговара за то, казао је у разговору за Вијести. ба професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Александар Савановић.

Република Српска 20.09.2017 | 23:05
Додикова авантура пропала у старту
Коментаришући најаву предсјендика РС да ће се суспендовати референдум о Суду и Тужилаштву, Савановић каже да је тај референдум референдум од самог почетка био осуђен на пропаст, прије свега због правног дилетантизма и неразумијевања основних уставноправних постулата од стране оних који су креирали ту акцију.

"Она нарочито долази до изражаја у писму које је тим поводом предсједник РС упутио УН. Мислим да би предсједник РС требао озбиљно да се запита о компетенцији људи који су га увукли у ову авантуру. Наиме, све три магистралне линије аргументације, којима је брањена идеја референдума елементарно су погрешне и, у крајњим инстанцама апсурдне", казао је он.

Каже да га не изненађује овакав понижавајући расплет.

"Од почетка је било јасно да је ова политичка авантура осуђена на пропаст, и питање је било, а и даље јесте, само то колика ће штета бити нанесена Републици Српској овом неозбиљношћу. И да ли би неко требало да политички одговара за то", казао је Савановић.

Говорећи о посљедњим дешавањима у НСРС која су дошла као посљедица оставке или политичког притиска на главног ревизора у РС, Савановић је рекао да се плаши да је све више показатеља да политичка борба у РС излази изван оквира нормалног политичког понашања и уобичајених метода и механизама политичке борбе. 

"С једне стране, власт у РС сматра да јој то што има већину у парламенту допушта да ради шта хоће и игнорише, не само норме политичке пристојности и коректности, већ чак и експлицитне законске обавезе, каква је, на примјер, обавеза одговора на интерпелацију или обавеза објављивања одлуке о референдуму у Службеном гласнику. То опет ставља опозицију у ситуацију да мора прибјећи тзв »абнорманим политичким понашањима« , да преузмем ту квалификацију коју је употребио један од најзначајнијих савремених теоретичара демократије – Роберт Дал, да опише сличну ситуацију", рекао је Савановић.

Наглашава да се у парламентарној пракси РС сасвим јасно може препознати оно што се у политичкој теорији назива »тиранија већине«, - ситуација у којој већина сматра да има право да »правилом већине« доноси одлуке које не могу бити донесене на такав начин.

"Већина не може доносити одлуке о свему, а у најмању руку мора се повиновати формално-правним нормативима. На жалост, свједоци смо да то није увијек случај. То је с једне стране, посљедица одсуства демократске политичке културе – немојмо заборавити да смо ми млада демократија и да наши народи немају дугу демократску традицију. Напротив, овдје су демократији претходили вијекови подаништва разним окупаторима. С друге стране, у питању је проста бахатост владајуће коалиције", рекао је Савановић.

Осврћући се на реакцију јавности на нешто повишен тон политичке дискусије у РС који је протумачен као наводни "хаос", Савановић каже да тзо није ништа ново и представља дугогодишњу стратегију режима да производњом страха одржи статус кво.

"Колико смо већ пута слушали којекакве фатаморгане о обојеним и иним »револуцијама« које се припремају »у неком хотелу у Тузли« или »беџевима« који се штампају за завјере »сорошеваца«. Сјетимо се само бесмислица које су ширили којекакви опскурни ликови а-ла-Каргановић. У суштини, ради се о краткорочним спиновима којима се покушавају делегитимизирати објективно оправдани захтјеви опозиције. Нажалост, у томе нечасно учествују многи, од армије квазианалитичара до заиста срамне улоге РТРС-а. На тај начин РС је претворена у затворено и, ја бих рекао заробљено друштво, у коме се свака критика анатемише као смртни гријех, а политички противник и неистомишљеник не доживљава као најнормалнија ствар у слободном свијету, већ као сам антихрист. Термини који се употребљавају у свакодневном политичком дискурсу говоре сами за себе: етикетирати неког »издајником« очито није ствар уобичајене демократске политичке борбе, већ позив на одстрел", рекао је Савановић.

На питање да се често помиње бојазан од "македонског сценарија у РС, Савановић је одговорио да је то постала нека врста тренутно популарног синонима за тзв »обојене револуције.

"У том смислу је то једна од омиљених тема владајућег режима у РС. Само по себи то је потпуно бесмислено: демократски процес и избори у РС одвијају се сасвим нормално у процедуралном смислу. Ипак, као што сам већ рекао, када се суочи с проблемом тираније већине, опозиција има легитимно право да прибјегне алтернативним методама борбе. Наравно, потребно је јасно разграничити на шта се такве методе могу примјенити: то није начин на који се може мијењати или освајати власт, већ средство да се већина принуди да остане унутар уставноправног поретка и/или да се ријеши неко питање које је на дневном реду а које већина неоправдано игнорише. Као што је аномалија тиранија већине, тако је недопустива и тиранија мањине", рекао је овај професор Факултета политичких наука у Бања Луци.

Наглашава да се власт осваја на изборима, али то није неограничена власт и бланко допуштење да се ради шта се хоће.

"Предсједник Републике Српске је својевремено рекао: »ја имам 43 посланика, а ви сви остали можете да дречите колико хоћете«. Та изјава је врло јасна илустрација онога што хоћу да кажем када стање у РС описујем термином »тиранија већине«. Према томе, ствар је врло јасна: ако »македонски сценариј« схватамо као ванинституционално мијењање власти, онда је то недопустиво, и по мом мишљењу нереално да се деси у РС. Не вјерујем да би било какав покушај тог типа добио подршку народа. Али, ако »македонски сценарио« схватамо као подухват да се мобилише јавно мнијење у сврху притиска на власт да ради у складу с законом, онда је то сасвим ОК. Да ли је тај подухват вођен од стране опозиције, НГО-сектора или обоје или неког трећег, сасвим је неважно", рекао је Савановић.

Сматра да је стање у РС објективно далеко од задовољавајућег и право је чудо да се владајућа коалиција одржава.

"Очигледно, ради се о томе да тренутно нема на политичкој сцени актера који би био капацитиран да угрози владајућу коалицију. Власт опстаје не толико на основу резултат свог рада, колико на одсуству убједљиве и увјерљиве алтернативе. Опозиција је упала у неку врсту апатије, и оставља утисак да ни сама не вјерује да може побиједити. Њој недостаје она врста енергије коју је нпр. г-дин Додик створио мобилишући гласаче у изборима 2006. или г-дин Тадић у изборима 2014. Али, као што сам већ рекао, упркос томе алтернатива ће се неминовно прије или касније појавити, али сумњам да ће се то десити кроз постојеће опозиционе странке. Можда ће то бити промјена која ће ићи кроз структура самих владајућих странака у некој врсти смјене генерација. Или нека врста мање формалне коалиције типа МОСТА у Хрватској или »5 звјездица« у Италији. Или ће то бити неки нови политички субјект, који би био у стању да обједини још увијек велики број кредибилних људи који овдје постоје и каналише незадовољство грађана у правцу промјена", мишљења је Савановић.

(БН/Вијести)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Зоол

20.09.2017 21:48

Обзиром да је тај суд суспендовао оптужницу против Додика може се и одлука суспендовати.Уколико тај суд опет покрене истрагу било какву против њега то це опет одмах да постане антисрпски суд који треба укинути.МАРИЈА ОСТАВИ ПОРТОРИКО ДОДЈИ КОД НАС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2017 10:24

Овдје нико неће да ради !!!!! Сви се "разумију"у политику! Сви хоће да буду господин политичар . Политичар је професија као свака друга . Знаш или не знаш . Кад сељак постане политичар онда добијеш ово сад сто је на балкану . Ја то зовем хорук политичар или балван политичар . И зато је како је . Воде нас не аматери него сељацине !

Name

Бошњо

20.09.2017 21:55

Шта овај, наки професор, има нама да паметује о српству?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дземо воли Дјем

21.09.2017 04:44

Колега Бали 'ајде на цевапе и пиву, ово није тема за тебе.

Name

ре Босњо

21.09.2017 06:06

Јаооо,идиоте!

Name

ре

21.09.2017 06:23

Да нема ницка, скочио би да се сложиш. Био сам на Балију иначе, тако да, занимљив покушај увреде.

Name

проф

21.09.2017 07:13

Не разумијем ко данас може да студира факултет политичких наука,изузев омладине политичких странака.

Name

За РЕ

21.09.2017 11:43

АПСОЛУТНО СЕ СЛАЗЕМ ДА ТРЕБАЈУ ЉУДИ ДА РАДЕ.АЛИ ГДЈЕ?НИСМО СВИ ДЈЕЦА РОДИТЕЉА ПОЛИТИЦКЕ ЕЛИТЕ.НИ ФИЗИЦКИ ПОСАО НАЈТЕЗИ ЈУЗНО ОД РОМАНИЈЕ НЕМА.

Name

Ре

20.09.2017 22:08

Знасе засто то цу неспособни људи и Цоле бит у опозиција могу лапрдат ста им Наум падне никакву одговорност немају идеја никакво јел ико цудо ста они предлазу да БИ било сутра боље није сем напада на позицију а сто је нај бит није Плата добра и редовна е то је наса. Опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има та снага

20.09.2017 22:12

Само Уједињена Српска са господином доктором на челу ће да спаси нас све!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

21.09.2017 05:56

Води га куци

Name

Миа

21.09.2017 05:59

Управо тако: умјесто незнања знање и рад, умјесто стихијски конзенсус и дискусија, умјесто националних подјела заједницка корист.

Name

биг данијел

21.09.2017 06:17

Јадни смо ми ако нас такви спашавају,ПАПЦИ!

Name

Дебели

21.09.2017 08:12

Стевандиц је добар момак а и родитељи су му добри момци.

Name

ЖУЋО

21.09.2017 09:23

РЕ, УЈЕДИЊЕНА ПРОПАСТ, ПАПКАРСКО ДРВАРСКА СТРАНКА СА СТЕВАНДИЋЕМ НА ЧЕЛУ КОЈИ ЈЕ ЧИТАВ РАТ ПРОВЕО У Б.ЛУЦИ ШЕПУРЕЋИ СЕ У СОКОЛСКОМ ДОМУ И ГЛУМЕЋИ НЕКОГ ДБЕОВЦА, ГИЦКО ОБИЧНИ И ПРОКЛЕТ БИО СВАКИ Б.ЛУЧАНИН КОЈИ ГЛАСА ЗА ЊЕГА

Name

миско

21.09.2017 19:38

Ово мора да писе Стевандиц папак...

Name

борац

21.09.2017 04:19

Нека се једном неко јавио Иод успаване интелектуале!!Добро рецено али ни сами политицари то не разумију а да не говоримо о политицки необразованом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

21.09.2017 05:23

Савановић Александар главни кривац зашто је Огњен Тадић 2014.године изгубио изборе од Додика. Савановићу ти си искључиви кривац

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ти

21.09.2017 05:31

А да ти нама нести казес о политицком систему у којем зивимо.Либанску синдром.Потпуна подјела. Опста мрзња.Јос сами да сиите некако довуцемо.Мислим да би Додик требао фаворизовати сиите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николај

21.09.2017 05:42

Одустао од референдума за обецање да добије кредит. Битне су само паре и куповина новог мандата. Смијесни сте , Додик је јаци него икад. Њега нико не скину регуларним путем осим 100 хиљада људи на протестима а тога неце бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

21.09.2017 06:53

Нема потребе да Срби трце пред руду,Федерација се распада,сукоб муслимана и хрвата око изборног закона..2018 би могла бити година расплета ове драме која траје од 1992.Питање је ста це бити са изборима,хоце ли се одрзати или не ,мозда це Хрвати кренути у обнову Херцег Босне и нема потребе да РС ту упада и скреце пазњу на себе

Name

Рјдје

21.09.2017 05:48

Нико ни Баји нике ниста поклонио пq неце ни он вама. И он се борио на улици за себе, по амбасадама вуко за рукав на све стране, ризиковао ово или оно да додје до позиције да буде власт. Ако хоцете боље сутра борите се и мијењајте несто на улици, неце за вас нико други. Од прице и типкања нема промјене. Баја се бори за себе тако се и ви борите за себе. Он гледа себе, прави свој успјех, није досао на власт ради вас да вама несто прузи. Баји капа доле за способност. Зиви комфорно, путује и троси како он зели за себе, породицу и најблизе. За сво то вријеме народ (марву) од које зиви дрзи под лаганом контролом без побуне. Следеце изборе добија јос убједљивије, јер су његови гласаци зацементирани на будзету уз пензионере, а осталих сто нису за њега је све мање јер се исељавају. Само онда кад престану да се исплацују будзетске плате и пензије, па васе комсије и фамилија буду угрозени да презиве исто као и ви, и буду морали да стану на васу страну да несто мијењају, мозе доци до промјена. До тога неце доци док је кредита, а до тада све је само супља прица и лапрдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једна вреца злата за мог бакира

21.09.2017 06:55

Сто ти не идес да русис бакира на улици.И он је лоповцина ко и Баја.

Name

Пале

21.09.2017 06:47

Фрапантна је цињеница да је дан професор факултета политицких наука није процито устав БИХ односно анекс 4 дјетонског мировног споразума и да нема појма о цему прица. Република Српска има право на референдум,да се њени градјани изјасне прихватају ли све оно сто је наметано мимо Дејтонског устава завртањем руку домацим политицарима. Суд и тузлиаство БИХ су неуставана категорија ,нису договорени у Дејтону и ако градјани на референдуму одлуце народна скупстина РС мозе суспенодвати и забранити рад ових нелегалних институција на својој територији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазно Име

21.09.2017 07:48

Ево ти си као прочитао али ништа ниси разумио...

Name

турбоскара

21.09.2017 12:47

Свака цаст александре даје бар висе људи попут тебе.

ОДГОВОРИТЕ