На помолу нова политичка криза

Замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ и високи фукнкционер Српске демократске странке Младен Босић упозорава да БиХ може ући у нову политичку кризу, можда највећу од Дејтонског споразума уколико не буде договора око измјена изборног закона. Босић у изјави ЕуроБлицу каже да је песимиста да ће изборни закон претрпити измјене наредних мјесеци јер је евидентно да се око тог закона предлажу рјешења за која се унапријед зна да су неприхватљива за другу страну.

Република Српска 19.09.2017 | 11:32
На помолу нова политичка криза
Индиректан избор чланова Предсједништва БиХ нова је понуда бошњачких и хрватских странака за измјене изборног закона БиХ.  За приједлог коме би се чланови Предсјендиштва БиХ умјесто на изборима бирали у Парламенту БиХ за сада начелно постоји подршка ХДЗ и СДА, с тим да СДА тражи да се такво рјешење примијени и за избор српског члана у Предсједништву БиХ.

Таквој идеји нису склони у партијама Републике Српске. Странкама из Федерације БиХ препуштају могућност да се хрватски и бошњачки члан Председништва бирају у Парламенту, али да се за Републику Српску задржи постојеће рјешење.

"Није проблем да се странке Федерације БиХ договоре да то буде индиректно. Што се тиче нашег става, још нисмо укључени у преговоре, па не би могао да кажем да ли постоји политичка воља да се и у Републици Српској независно од тога бира индиректно. Избор на индиректан начин, у Парламенту БиХ, умањује снагу тако изабраних чланова Предсјендиштва БиХ и можда они који сматрају да институцијама на нивоу БиХ не треба дати толику снагу, могуће је да подрже итакав избор чланова Предсјендиштва БиХ, каже замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС Бих и високи фукнкционер Српске демократске странке Младен Босић.

Он ипак каже да је песимиста да ће изборни закон претрпити измјене наредних мјесеци јер је евидентно да се око тог закона предлажу рјешења за која се унапријед зна да су неприхватљива за другу страну.

"Међутим, ако се бошњачке и хрватске странке договоре да посредно бирају чланове Предсједништва БиХ што и јесте најједноставније, можда и постоји неки трачак наде да се уђе регуларно у следеће изборе", рекао је Босић.

Он упозорава да ће, ако се то не деси, услиједити једна од највећих политичких криза од Дејтонског споразума.

У СНСД-у наводе да немају ништа против рјешења у Федерацији да се у Парламенту бирају хрватски и бошњачки члан, али што се тиче Републике Српске става су да се ту нема шта мијењати.

"Ако се може усагласити у изборном закону да у једном ентитету буде избор на један начин, а у другом на други, ми из РС немамо ништа против тога. Али нећемо прихватити ииндиректно бирање из РС, већ желимо директан избор чланова Предсјендиштва", рекла је посланик СНСД у Парламенту БиХ Милица Марковић.

И у ПДП су против да се чланови Предсјендиштва БиХ бирају у Парламенту БиХ.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Пуце

19.09.2017 09:55

Адио БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекињас

19.09.2017 16:25

И овај мисиц се јавио. Строга опозиција и лагано плата иде,..добро је да се јавио да знамо да је зив.

Name

БОБА

19.09.2017 09:56

КРИЗА ЈЕ ДВАДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА ДА ЛИ ПОСТОЈИ РИЈЕШЕЊЕ СИГУРНО ДА ПОСТОЈИ. ОД ВАС СВИХ ТО ЗАВИСИ .СВИ ГРАЂАНИ ТО ПОСМАТРАЈУ И У БИХ И РС А ДОКЛЕ ЋЕ .КАД ПОЧНЕ ПУЦАТИ ПО СВИМ ШАВОВИМА ОНДА ЈЕ КАСНО.УВУЈЕК ИМАЈТЕ НА УМУ НИШТА НИЈЕ ВИЈЕЧНО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2017 16:27

Једино сто це да пукне то је република стецајна, не бери бриге ти за Босну. Ентитет ти је у банкроту, само је питање ко це објавити

Name

моћо

19.09.2017 10:03

Требате објаснити народу зашто је за РС неприхатљив такав начин бирања чланова предсједништва? Поново долазимо у парадоксалну ситуацију, на једној страни омаловажавање институција БиХ али опет се калкулише, па ако нешто није важно зашто калкулисати??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијело Дугме

19.09.2017 10:08

Ево пристацу све сто хочес само дај ми трансу кредита и дат цу главу врагу своме..пристат цу на све сто хочес..Али ето морам прво крави (народу ) да положим сјено да би могао да музем..Ови све раде да би заштитили личних интерес а не интерес градјана. Дојадило ми да неко ми кроји капу за кога нисам и не могу да гласам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2017 16:28

Браво!

Name

поскок

19.09.2017 10:26

Направити полу-отворене листе да се спријече разни папци прелетачевићи да мијењају изборну вољу и продају мандате које су освојили у другим странкама и на другим листама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

19.09.2017 10:27

Хајмо ми у србију тамо нема кризе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако Се Не Спријеци

19.09.2017 10:31

Папкарење узалуд су избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цазинска крајина

19.09.2017 10:40

Јос мало и неце вас имати ко бирати. Народ одлази и то фамилијарно. Остаце само стари и изнемогли јос коју годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован2

19.09.2017 12:04

Анализа је заиста добро урађена и нека вашингтонски и федерални партнери пронађу компромис и начин на који ће се бирати бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ. Има више мофућности да Хрвати бирају свог, а Бошњаци свог представника и нека се то дцефинише у Изборном закону. Међутим, исто тако велики, ако не и већи проблем су одредбе изборног законе које су наметнули странци а то су такозване ОТВОРЕНЕ умјесто ЗАТВОРЕНИХ ЛИСТА. У БиХ КОЈЕ ПРЕМА ПОДАЦИМА УНЕСКО спара у ред држава са највећим процентом неписмених ИМА НАЈКОМПЛИКОВАНИЈИ ИЗБОРНИ ЗАКОН. Можете мислити када полуписменом гласачу предате СПИСАК, то јест велики чаршав и да на њему треба да пронађе своју странку и кандидата. Па схећате ли се да је послије избора забиљежен највећи број неважећих ГЛАСОВА УПРАВО У БиХ. у такозваном Привременом изборном закону било је предвиђено да свака странка на листи кандидуте 30 одсто жена, то јест сваки трећи кандидатр да буде једна жена. Међутим, у затвореним листама ово правило је потпуно дазавуисано пошто веома мали број жена добије потребан број гласова. И НА КРАЈУ ОНО ШТО ЈЕ ЈНХАЈСКАНДАЛОЗНИЈЕ ОВАЈ ИЗБОРНИ ЗАКОН ЈЕ Л Е Г Л О НЕ САМО ПОЛИТИЧКЕ КОРУПЦИЈЕ ВЕЋ ИЗБОР КРИМИНАЛА, пошто изабрани посланик ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК МАНДАТА, А ТО ЗНАЧИ И РОБА НА СЛОБОДНОМ ТРЖИШТУ. ТО ЈЕ ПОТВРЂЕНО НЕ САМО У НСРС ВЕЋ И НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ ГДЈЕ ГЛАВНИ ФАКТОР ПРЕДСТАВЉАЈУ ПАПЦИ. ПРЕМА ТОМЕ ТРАБА СЕ ВРАТИТИ НА ЗАТВОРЕНЕ ЛИСТА И ДА СТРАНКЕ САМЕ ОДРЕЂУЈУ КО ЋЕ ДОСЛЕНО СПРОВОДИТИ СТРАНАЧКУ ПОЛИТИКУ. А ОНИ КОЈИМА СЕ НЕ ДОПАДА МОГУ СЛОБОДНО ДА СЕ КАНДИДУЈУ НА ЛИСТИ НЕЗАВИНСНИХ КАНДИДАТА, А НЕ ДА ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ вољу бирача и листу на којој су добили мандат. ПРЕМА ТОМЕ, ШТО ПРИЈЕ УКИНУТУ ОТВОРЕНЕ И ВРАТИТИ ЗАТВОРЕНЕ ЛИСТЕ, КАО ШТО ЈЕ ТО СЛУЧАЈ У СРБИЈИ, ХРВАТСКОЈ, ЦРНОЈ ГОРИ, МАКЕДОНИЈИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

19.09.2017 13:50

А зашто не споменеш Србе у Хрватској, источну Славонију, Банију, Загору, Лику, Кордун? Зашто не споменеш Косово? Зашто не споменеш Санџак? Зашто не споменеш сјеверни дио Војводине око Суботице? То сте хтјели 1993 па вам није успјело,како мислиш да би сада? Наравно да ти знаш да то не може али упорно лупаш о разградњи БиХ. За чији рачун то радиш? За рачун Милокрада Додика, да би се провукао на изборима. Нема од тог ништа.

Name

Радован2

19.09.2017 12:45

Ваљда нема Србина који није за самосталност, односно припајање РС матици Србији. ДА БИ СЕ ТО ОСТВАРУИЛО ПОСТОЈЕ САМО ДВА НАЧИНА. ПРВИ ЈЕ - МИРАН ДОГОВОР О ДИСОЛУЦИЈИ, ОДНОСНО ПРОМЈЕНИ УСТАВА БиХ НА НАЧИН како је то приписано у одреби о измјенама и допунама, А ДРУГИ НАЧИН, ЈЕ ОРУЗЖАНИ СУКОБ РАДИ ОТЦЕЈПЉЕЊА. Наравно, овај други услов треба искључити заувијек јер смо децедесетих година прошплог вијека имали трагично искуство у којем смо на СВУ СРЕЋУ И ВЕЛИКЕ ЖРТВЕ ДОБИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Ратна опција данас би одговарала само онима који су опљачкали народ и да побјегну са опљачканим капиталом. Према томе ратну опцију треба искључити заувијек и у договору са представницима друга два народа тражити најбоља рјешења за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2017 14:26

Има а ви њих називате издајницима и Бакирови и за вас нису Срби! А њих је 50% . То је онај дио који не излази да гласа. Само да ти напоменем да не умире дијете које нема да једе него које нема будућности. БиХ је можда дијете које умире али БиХ има будуцност.ПС? Региструј јос који ник Драгутине, Јамес Бонд 007.....,, Ботујес овдје под разним никовима да би створио лажно мишљење мијења. Нема потребе. Ми живимо овдје на овим подруцима и знамо каква је ситуација на терену. Сиктеееееее !

Name

РеРадован

19.09.2017 17:22

Да смо ми сви Срби а не добар дио потурице и да смо само 50% јјединствени као сиптари РС би данас била независна и самостална без икаквог насиља или рата. Али ми смо Срби са великим бројем потурица нажалост.

Name

Па

19.09.2017 14:42

Криза на кризу, криза на квадрат, криза на куб, криза на ку*ац.

ОДГОВОРИТЕ