Избори одгађају резове у влади

Септембар увелико пролази, а Влада Републике Српске још није обелоданила регистар запослених у јавном сектору који је један од услова Међународног монтераног фонда.

Република Српска 18.09.2017 | 16:57
Избори одгађају резове у влади
Влада РС је имала обавезу да, до деветеог месеца ове године, утврди колико има запослених који плату примају из буџета. Регистар је требало да послужи као основа за доношење Оперативног плана за смањење укупне потрошње на плате и броја запослених чија реализација је планирана 2018. године.

 
У којој фази је израда регистра у Влади РС и Министарству финансија РС нису одговорили.

Економисти кажу да следеће године неће бити смањења плата и отказа у јавном сектору из простог разлога - зато што је изборна година.

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже да ће владајућа коалиција у Српској покушати да фингира да је спремна да смањи јавну потрошњу, али да конкретних корака засигурно неће бити.

- Највише што се може очекивати је да се направи листа запослених у јавном сектору, али резова у изборној години неће бити јер би то значило губитак избора - истиче Павловић.

Плаћени гласачи

Он наглашава да је упркос обећањина и потписаном Писму намере, који укључује и план за смањење потрошње у јавном сектору, велики проблем странкама на власти да то испуне.

- Запослени у јавном сектору су заправо “плаћени гласачи”, који су у стању да ураде све, па да и комплетну фамилију натерају да гласа за њихове партије, јер је то услов њиховог опстанка у јавном сектору, где је одговорност мала, корист никаква, а плата сигурна. Тога су јако добро свесни они који су на власти и неће хтети да ризикују отпуштајући службенике - каже Павловић.

Еконимиста Горан Радивојац каже да је за сада због недоношења закона о акцизама упитан и аранжман са ММФ-ом, што је разлог застоја раније преузетих обавеза.

- Проблем је што код нас плате у јавном сектору носе порезе и доприносе па је питање шта бисмо добили њиховим смањењем или отпуштањем запослених - каже Радивојац.

Резови у јавном сектору неминовни

Оно што је дефинитивно јасно, истиче Зоран Павловић, јесте да је учешће у платама јавног сектора енормно велико у односу на слабу и неактивну економију у Српској.

- Економија је неразвијена, а буџет уместо на развој одлази на плате администрације и отплату дугова. Смањење бирократског апарата је неминовно. То остаје као тежак задатак, који ће неко морати да реши након избора - истиче Павловић.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЕРС

18.09.2017 15:06

Тај ММФ је данас Србији испоставио захтев да отпусти 700 радника из ЕПС. Једва цекам да се то деси и у Српској. Среца па је код Зељке и Тегелтије велика рупа у будзету па се одлазе аранзман са ММФ. Ето и од дефицита паразити имају корист. Онда је крај партијској војсци и куповини избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.09.2017 17:46

Кад се установи стварни дефицит тад је и катанац.

Name

Ристо

18.09.2017 15:36

А сто само отпустање у јавном сектору? Сто не отпустате мало и у приватном? Да се подијели одговорност, сто су вам криви људи из јавног сектора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паyо

18.09.2017 16:32

Да ли је могуће да неко стварно овакво размисља? Просјецни додиков гласац. И овакви нама бирају власт. Боље и не заслужујемо.

Name

Мој ристо

18.09.2017 16:50

Па драги ристо заврсил и основну пријатељу мој . Зар је толико теско за схватит засто је неопходно отпустит из јавног сектора??? Ста мислис ристо сило да није којим слуцајем сто ти из јавног тросе оно сто сви из приватног доносе .да ти поједноставим да би схватио. Имас пет кока које носе јаја а десет које не носе а у исто вријеме ти поједосе висе њих десет него ових пет.мозес ли схватит ристо сило моја.

Name

медо брундо

18.09.2017 16:59

Па нису приватници узимали кредите од ММФ-а.

Name

Зоки

18.09.2017 17:02

Ристо,сто прије иди код лијецника јер болујес од теске болести,а то је будалестина.Ти стварно незнас ста ста говорис и писес.Па Ристо глупсону један па ти од приватног(реалног)сектора зивис и сви остали ухљебљени зохари у јавном сектору који вецина долази на посао да ниста неради,а прима плату.Јадан и бједан си Ристо,с том итјавом!

Name

За Ристу

18.09.2017 19:25

Ђубре шта радиш ти у јавном сектору.Мајмуне у приватном су само физичка радна снага која вас храни, али одоше и о они па од 01.01.18.нади мајмуне возача.Вас писарцице треба везати као коње без хране.П.... иди за скретницара.Марс стоко.

Name

Недјо

18.09.2017 16:02

Немиј да неко резе оног Недју министра.Јербо це се зај.....Њега ни моторка не мозе преразати.Миј брате.Нема у нафој влади резања.

ОДГОВОРИТЕ