Супербогати држављани Кипра

Руски милијардери и олигарси, те украјинска елита оптужена за корупцију су међу стотинама људи који су стекли држављанство Европске уније по контраверзном правилу о "златној визи" за Кипар, објавио је „Гуардиан“.

Свијет 18.09.2017 | 15:54
Супербогати држављани Кипра
Влада Кипра је од 2013. године прикупила више од четири милијарде евра, дајући држављанство супербогатима, и право да живе и раде у Европи у замјену за кеш и инвестиције. Само у прошлој години је на основу ове схеме више од 400 особа добило држављанство.

На листи у коју је „Гуардиан“ имао увид су познати пословни људи и појединци са значајним политичким утјецајем. Међу њима су и бивши чланови руске Думе, оснивач највеће украјинске банке и коцкарски милијардер.

Ту су и особе повезане са сиријским предсједником Басхаром Ал Ассадом. Европски политичари са сумњом прате овај тренд, а неки упозоравају да у потпуности подрива концепт држављанства. Очекује се и расправа у Европском парламенту о томе.

Према законима Кипра услов за добијање држављанства су најмање два милиона евра у некретнинама или 2,5 милона евра вриједности компаније или државних обвезница. Нема никаквих захтјева у погледу познавања језика или пребивалишта, осим што је потребно да једном у седам година онај који добије држављанство посјети Кипар.

На листи је милијардер и колекционар умјетнина Дмитрy Рyболовлев.

"Сасвим случајно" његов приватни авион је укрстио пут са авионом Доналда Трумпа, тада предсједничког кандидата, али су обојица негирали сусрет. Још 2005. године он је од Трампа купио вилу на Флориди за 95 милиона долара.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд

18.09.2017 14:05

И Додиков пријатељ и корупцијонаш Владимир Делић има свој УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд на Кипру у граду Лимассол гдје нам предсједник има кућу сасвим случајно. Предсједник Додик и Владимир Делић су 2000 године регистровали фирму ГЛОРИ у Лимассолу и из Лутрије Републике Српске мазнули десетак милијуна марака. Видите како је наш предсједник Додик у криминалном тренду,гдје је пљачка ту је и Додик са својим изузетним пријатељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2017 15:22

Нема везе ! Само да се распише референдум па макар јели корјење...

Name

Колов

18.09.2017 17:12

Ти једи корјење слоне јебо те Миле ....патриота.

Name

?

19.09.2017 09:23

Хоце расписат це ти цим му Амери дозволе сто је никад хахахахах