Папрено: Зимница постала луксуз

Иако је сезона прављења зимнице почела, домаћице због изузетно високих цена воћа и поврћа све ређе залазе на пијаце.

Република Српска 17.09.2017 | 19:16
Папрено: Зимница постала луксуз
И оне које су одлучиле да направе нешто киселих салата, ајвара или пекмеза, купују кудикамо мање намирница.
 
То, међутим, претерано не чуди, с обзиром на чињеницу да су поједине врсте поврћа, у односу на лане, поскупеле и за више од дупло, док су и цене воћа кудикамо више.

Тако килограм купуса кошта и више од једне КМ, за разлику од прошле године када је његова цена била око 60 пфенига.

Цена килограма жутих паприка лане је износила 0,6, а сада око 1,5 КМ.

Парадајз је са 0,6 поскупео на једну КМ, за колико је скочила и цена црног лука. Због незапамћене суше и мање понуде на тржишту скочиле су и цене воћа, а у односу на прошлу јесен посебно су поскупеле шљиве – са 0,5 на једну КМ.

Како кажу трговци, скок цена је пресудио да грађани све више заобилазе тезге са воћем и поврћем што је, опет, доказ да су ретки они који ће ове године своју оставу напунити зимницом.

"Упркос високим ценама, људи углавном купују купус. Пазаре и паприке и краставце, али далеко мање него, на пример, прошле године. Разлог је што је поврће поскупело, због суше која је уништила већину приноса. По свему судећи, домаћице ове године неће правити пуно зимнице", каже трговац Ненад Макивић.



То потврђује и Марија С. из Бањалуке која каже да је ранијих година правила на десетине тегла салата, ајвара, сос-парадајза, пекмеза.

"Ове године је све толико поскупело, па ће се зимница свести на кисели купус, мало ајвара и једно буренце туршије. Шљиве су баш скупе, тако да од пекмеза неће бити ништа. Купићу коју теглу у маркету и то је то", каже саговорница.

У удружењима потрошача истичу да ће зимницу у мало већој количини направити само људи који имају своје баште и воћњаке.

"Међутим, таквих није пуно, а суша је и њима узела данак. С друге стране, већ две године имамо тренд мањег прављења зимнице, јер су цене воћа и поврћа такве, да се људима не исплати", каже извршна директорка приједорског Удружења грађана “Дон”.

Додаје да се грађани више окрећу куповини салата и пекмеза у маркетима, али да пазаре мање количине ових производа јер су и они скупи. Кад им затреба, купе по пар тегла различитих салата, коју теглу ајвара и то је то.

Такође, гледају где су акције, па се тад снабдевају овим прозводима. За разлику од ранијих година кад су, на пример, куповали по пет тегла неке салате, сад купују две. Не треба занемарити ни чињеницу да је у домаћинствима све мање чланова, због чега се домаћицама, све и да имају пара, не исплати правити велика количина зимнице – истиче Марићева.

Скупо и у маркетима

С обзиром на цене у маркетима, мало је вероватно да су грађани одлучили да се зимницом снабдеју на овим продајним местима.

Наиме, тегла најјефтинијих краставаца од 680 грама кошта 1,8, а паприка 2,8 КМ. Тегла ајвара кошта око 3,5, а литар најјефтинијег сос-парадајза, те килограм парадајз пиреа око 1,9 КМ.

Међутим, цене неких од ових производа у маркетима су, у зависности од произвођача, више и за 50 одсто.

Кад је реч о воћном програм, тегла пекмеза од шљива од 860 грама кошта од 3,5 до 4,5 КМ.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Немој Само Да Плацете,

17.09.2017 17:39

Дали ви разумете ,какве температуру смо имали требало је то даноноцно заливати , док су многи пијуцкали хладно Ваљевско а многи нису имали времена ни да се цестито ни наспавају ни одморе " дали ви свататете :ја бих јос мало подигао цену ,фер би било, вас Семберац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корпорација

17.09.2017 17:59

Зар им није идеја да само купујемо корпоративне јефтиније и неквалитетне производе, а да све домаће угасимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

17.09.2017 18:11

Иако ја 10м дрва 650 КМ, неце нико да их довезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

17.09.2017 18:15

Разлог, лед, мраз суса.. било је за оцекивати не само у БиХ неко у цијелој Еуропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све смишљено

17.09.2017 18:31

Не правим зимницу вец двадесетак година. То је некада била помоћ обицним људима, да скупе поврце и направе зимницу, а сада је све скупо на пијаци, тако да се не исплати и није ни здраво свакако. То су наши стари правили јер су били у таквим околностима, што не значи да је исправно. Сада су друге ситуације, друге цијене. Ни поврће више није јефтино, прошетајте по пијацама. Оно што смо некада јели за врло мале паре, сада су нутриционисти прогласили здравом храном, а произвођачи дигли цијене на те производе. ве је увезано, а главни циљ је измусти новац од цовјека. Погледајте цијене тзв.здраве хране по маркетима и тзв.бутицима здраве хране. Катастрофа папрене, а некада су били буд зашто. Их!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр.дуле

17.09.2017 20:50

делта се отвара људи, немој све за поврце да дате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

17.09.2017 21:48

Цуј скупо није уопсте скупо,ста све треба да се уради тај производ досао до пијаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сосо

18.09.2017 05:56

Тако је друже!

Name

Аа

18.09.2017 05:35

А је мора та киселина да се једе. то се прије правило да не пропадне поврце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сосо

18.09.2017 05:59

Ја сам јуче направио за 10,50 КМ четири велика и 2 мала галона киселих паприка (парадајзуша), тако да мислим да се исплати правити салату, јер је у маркетима цијена ове количине око 30 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка

18.09.2017 14:56

Свака цаст.