Власт Српске плаши народ

-Ја мислим да је то потпуно погрешно јер троше много енергије убјеђивајући народ у нешто у што не би требали да убјеђују. Опозиција се треба више посветити народу и проблемима који муче народ, раду на терену а баталити се тог правдања да ли су издајници или нису. Можда чак као врхунац свега тога требали би да се спрдају с тим и да обесмисле управо то са чиме сад имају проблем, казао је разговору за Вијести. ба психолог и политички аналитичар Срђан Пухало.

Република Српска 16.09.2017 | 09:29
Власт Српске плаши народ
Коментаришући дешавања у НСРС, Пухало у интервјуу порталу Вијести каже да је сама појава ревизорског извјештаја о стању у буџету Републике Српске била шок за јавност, како за власт тако и за опозицију.

"Онда су и једни и други кренули да то експлоатишу како знају и умију. Оно што је ту важно јесте да имамо одговор министарства финансија који каже да та ревизија није тачна и није добро урађена, онда имамо разговоре Шњеготе са Додиком, подршку опозиције и оставку. Шњегота је прво рекао да је то урађено професионално али онда је услиједио разговор са шефом. Ту јесте дошло до једног "искакања из зглоба". Просто је невјероватно за јавност у РС да се појави такав ревизорски извјештај, ако знамо да је ревизора изабрала парламентарна већина у РС. То је био шок. Онда је опозиција зајахала", рекао је Пухало.

Освржужи се на та дешавања у Српској и препуцавања између власти и опозиције, Пухало је рекао да постоје двије врсте критике.

"Са једне стране постоји критика рада опозиције од људи који нису задовољни стањем у РС. Они указују на њихов слаб рад, интертност, недостатак креативности и сматрају да тај њихов нерад помаже овима на власти. С друге стране постоје критике које долазе од власти, а то је да су они издали интересе РС у Сарајеву, да су издајници, страни плаћеници са којима управљају страни центри моћи - и то су двије различите врсте критика. Критика ових који критикују рад опозиције а нису наклоњени властима заснива се на другачијим аргументима а власт у РС је формирала такву климу да су увели ријечи као што су страни плаћеници и опозиција има ту врсту проблема јер се читаво вријеме доказује или се труди да покаже да они нису издајници. То је и проблем јавног мијења у РС, да се у 21 вијеку ствара клима гдје се људи дијеле на патриоте и издајнике. У једном пристојном друштву гдје имате политичке опоненте то се не ради, али је очито да власт у РС је нашла механизам како да обесмисли опозицију међу Србима наглашавајући ту причу о издајницима и париотиама", сматра Пухало.

ОН је мишљења да потпуно погрешно што се опозиција брани од оптужби власти да су издајници јер троше много енергије убјеђивајући народ у нешто у што не би требали да убјеђују.

"Они се требају више посветити народу и проблемима који муче народ, раду на терену а баталити се тог правдања да ли су издајници или нису. Можда чак као врхунац свега тога требали би да се спрдају с тим и да обесмисле управо то са чиме сад имају проблем", сматра Пухало.

Што се тиче македонскомсценарија, који призива власт, Пухало каже да је то потпуно сулуда ситуација и ширење страха кроз један појам који нема никакве везе с тим македонским сценаријом, али пошто је то најближе и догађај који је био скоро, онда је он одличан за манипулацију и плашење људи које је перманентно.

"Већ годинама систематски плаше неким обојеним револуцијама изношењем нагађања и давањем простора неким аналитичарима који стално нешто најављују а то никако да се деси, причом о страним центрима моћо који се састају од Будимпеште преко Њемачке до Јахорине, о неким значкама и парама о којима нико нема доказ , о невладним организацијама и списковима људи који се таргетирају као страни плаћеници. То годинама траје и то је један од механизама како се влада у РС, с тим да се непријатељи мијењају, некада су то ови и они, НВО, опозиција, некада Њемачка, други пут Америка и Енглеска, па Сорош, тако да је то просто једна флуидна и глупава прича која нема ни краја ни почетка, ни садржаја ни логике, али стално се користи од стране власти и јавног сервиса те се на тај начин ствара клима  неповјерења у било кога ко другачије мисли", рекао је Пухало.

На питање у којем смјеру ће се кретати политички односи у РС до избора 2018.године, Пухало каже да је ситуација врло једноставна.

"Пара нема, али док год власт успјева да нађе паре за исплату буџетске потрошње, имат ће контролу над Републиком Српском. Док не касне плате буџетским корисницима и пензије људи ће трпити", каже Пухало и додаје да опозиција има годину дана да се пресабаре и боље организује.

"Осим тога овдје постоји општа клима бијежања са ових простора, гдје одлазе и они који боље живе и они који лоше живе зато што им је мука од свега и питање је да ли та критична маса може да се створи ако људи који су незадовољни одлазе или ће ово бити само двобој двије партије и њихових чланова а не грађана", казао је Пухало.

(БН/Вијести).

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

16.09.2017 07:46

Тако је! А чињенице су сасвим другачије - наша опозиција није кадра ни смислен протест да организује, камо ли преврат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.09.2017 07:48

Цини ми се да овај нас народ заслузује лосе стање које је тренутно и горе сто це доци јер је довољно глуп да вјерује свакојаким прицама боло то позиција или опозиција имамо ли логике мора ЛИ НАС ГЛУПЉИ ОД НАС ВОДАТИ:

ОДГОВОРИТЕ
Name

ускоро

16.09.2017 08:16

Један политицар какав је Додик који ствара раздор медју бирацким тијелом је непријатељ српског народа! Сва та прица око референдума и спајања са Србијом је јефтини маркетинг једног незрелог и сулудотврдоглавог квази лидера. Лаз, неструцност и болесна амбиција уз скроман интелектуални потенцијал красе једног таквог водју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ускоро

16.09.2017 08:30

Ста ускоро.Ниста се промјенити.неце.Идиоти на власти вец 200 година.Да то није тако Србија би била Свајцарска.Народ зиви као у турско доба од корупције коју он сири и од цеифа српских бегова.Какав закон и владавина закона.У нас су вазније глупе црте измедју земаља него стварање напредног друства.Сто јесте посао дрзаве.

Name

Митар мирициц

16.09.2017 08:49

Отприлике да си тачно описао људе на власти.Развили су до перфекције једну рузну људску особину а то је похлепа.Није ми само народ јасан да годинама падају на те исте форе док стомак све више крчи.

Name

никола

16.09.2017 11:22

браво Ускоро одлицно све рецено.

Name

:)

16.09.2017 11:38

Од турскод доба цекамо несто и никад нецемо доцекати. Ми смо заразени цекањем нецега или некога док остали народи никога нецекају. Народ увијек има власт какву заслузује.

Name

ДОДИК ОПСТАЈЕ НА КРИЗАМА

16.09.2017 08:56

САМА ПОЈАВА ДО-ДИКА (НА ЕНГЛЕСКОМ ДИК ЗНАЧИ К....) ПОДСЈЕЋА НА МЕНТАЛНУ КРИЗУ. НЕЗГРАПАН, БАХАТ, НАБУСИТ, СА БУЉАВИМ ОЧИМА И НЕЗГРАПНИМ ХОДОМ. ТЕШКО НАРОДУ КОЈИ ТАКВУ ПОЈАВУ ИМА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА. УЛОГА СВАКОГ ПРЕДСЈЕДНИКА ЈЕ ТУ ДА МИРИ НАРОД А НЕ ДА ГА ЗАВАЂА, ШТО ДОДИК ЧИНИ ОД ПРВОГ ДАНА ДОЛАСКА НА ВЛАСТ. ЗАПРАВО, ОН ОПСТАЈЕ НА ВЛАСТИ ЗАХВАЉУЈУЋИ КРИЗАМА КОЈИМА ХТАНИ СВОЈУ ВЛАСТ. ЗАТО МУ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ЛИК МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ, ДЕЖУРНИ ПЕНДРЕК ДРАГАН ЛУКАЧ, КОЈИ ШАЉЕ ПОЛИЦИЈУ НА ПАРЛАМЕНТАРЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2017 12:16

Оооооооо ! до YОУ спеак енглисх ?

Name

Река

16.09.2017 12:21

Ко мозе ово сад да преведе на СРБСКИ језик да дјикани могу да прочитају и разумију? .П.С. Могу прочитати али не и разумјети ? Д а би схватио потребна минимална основна школа !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.09.2017 20:56

Основна школа, коју си ти изгледа прескочио. :Д

Name

Перо Ситуација

17.09.2017 09:45

Људи да се разумијемо, кога могу уплашити, поразити или евентуално повести Михајлица, Шукало, Крсмановић или Говедарица. Па њима се или осипају партије или су дошли са стотињак гласова или су ово или су оно. Ма њима је добро, они само троше вријеме и наплаћују се дебело из буџета РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

17.09.2017 10:19

Вукота избацијо си ме а ја сад преводим честите људе из СДС у ДНС. Жамо ми је али натјеро си ме лично ти. Једног дана кад те скину превешћу ове одавле поново у СДС.

Name

Перо Ситуација

17.09.2017 11:48

Шта имам ја са твојим прелијетањем из странке у странку. Питао бих те брале да није накарадан изборни закон и да мораш врћати мандат како би се понашао и ти ионај Љубичић и Кочић и сви нискокарактерни прелетачи.