Добри резултати Сбербанк у 2017.

“Сбербанк Еуропе групација је завршила прво полугодиште 2017. године са позитивним резултатом, који је премашио пројекције. Наш нето резултат износи 8,9 милиона евра, а на основу већег прихода од камата и накнада у комбинацији са снажним фокусом на оперативној ефикасности. Наши супсидијари у централној и источној Европи су показали добре резултате упркос притисцима и јакој конкуренцији у банкарском сектору. Посебно сам задовољан резултатом Сбербанк Мађарске која је забиљежила добит први пут од аквизиције 2012. године”, коментарисао је Арндт Рöцхлинг, члан Управе у Сбербанк Еуропе АГ, Беч.

Босна и Херцеговина 15.09.2017 | 16:21
Добри резултати Сбербанк у 2017.
Супсидијари Сбербанк Еуропе АГ су исказали солидне резултате у првој половини 2017. године. Што се тиче оперативних прихода и нето резултата, скоро све банке унутар групације су изнад планираних очекивања.

У првих шест мјесеци 2017. године Сбербанк Еуропе АГ је остварила раст нето прихода од камата за 7% на 159 милиона евра што је резултат оптимизације ликвидности.

Нето приходи од накнада и провизија повец́ани су на 43,3 милиона евра што је више за 12% у односу на исти период прошле године.

Виши приходи од накнада Сбербанк Еуропе АГ су заслуге пословних активности супсидијара у Босни и Херцеговини, Чешкој Републици и Мађарској.

Оперативни трошкови и трошкови ризика су у складу са очекивањима. Пажљиво управљање трошковима је довело до смањења оперативних трошкова, нарочито у Мађарској и нашим банкама у југоисточној Европи.

Коефицијент трошкова/прихода се смањио на 68% у првом полугодишту 2017. године.

Сбербанк Еуропе АГ је исказала стабилну капиталну основу са стопом основног капитала од 16.6%, што је знантно изнад прописаног законског минимума.

Рацио адекватности капитала износи 20.3%. Омјер кредита и депозита је износио 104% и наставља да се побољшава у поређењу са 110% у истом периоду 2016. године. Депозити клијената су повец́ани на 7.9 милијарди евра. Обим кредита у сегменту малих и средњих предузец́а је у порасту у Чешкој, Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Мађарској.

Активна база клијената константо расте па је број клијената порастао на 677 хиљада. Укупна актива Сбербанк Еуропе АГ је на дан 30. јуни 2017. године износила 12.7 милијарде евра.

Сбербанк Еуропе АГ је фокусирана на стабилан раст тржишног учешц́а како у Ретаил сегменту, тако и у сегменту малих и средњих предузец́а, као и великих предузец́а у централној и источној Европи, уз континуирану оптимизацију оперативних трошкова.

У Ретаил сегменту пословања, Сбербанк Еуропе има за циљ даље повец́ање своје базе клијената, подстакнуто кредитирањем и партнерством, истовремено јачајуц́и и унапређујући свој дигитални развој.

У сегменту пословања са великим предузећима, Сбербанк Еуропе АГ жели да се појачано се фокусира на трансакционо банкарство и финансирање трговине, те тиме постане први избор правних лица из Аустрије и централне и источне Европе који желе да послују са Русијом о ЗНД земљама.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ах

15.09.2017 16:03

Ударите на Агрокор свим средствима јер то је невидјена превара. Срамно је и нецувено да сама влада РХ и ревизор из ЗГ покривају управу и лазни извјестај. Згазите ту вец пропалу групацију и лопове. Сад извлаце пунионице минералне воде из Трстеника и пребацују их у Кисељак. Сваки суд у ЕУ це осудити тај лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ