Реторика напада и замјене теза

Дешавања у Народној скупштини Републике Српске и данас су главна тема у јавности Републике Српске. Аналитичари упозоравају да и даље остаје отворено питање легитимитета одржавања сједнице у малој сали парламента без присуства опозиције.

Република Српска 14.09.2017 | 19:43
Реторика напада и замјене теза
Парламентаризам у кризи

Парламентаризам у Републици Српској тренутно је у великој кризи. Блокадама рада Народне скупштине опозиција је хтјела да укаже на озбиљне проблеме који су се појавили у функционисању парламента, кажу аналитичари, а ради се о крупним стварима које нису могле бити занемарене.



''Мислим да су они на тај начин хтјели да скрену пажњу на велики проблем који постоји у Парламенту. Једноставно, неке ствари не можете да игноришете. Не можете да пређете преко њих. Ако закон налаже да на сједници буде конкретно питање као што је извјештај ревизора, оно треба да буде на тој сједници'', каже политиколог Велизар Антић.

''Легитимитет'' рада у малој сали

Оно што је највише спорно је наставак рада парламента у малој сали, упозорава Антић и употреба полиције у заустављању посланика опозиције. Он сматра да је принцип легалитета по коме одлуке доноси већина можда и био испоштован, али да постоји озбиљан проблем са легитимитетом сједнице, без присуства опозиције.

''Мислим да људи не разумију саму функцију Парламента. Парламент представља читав народ. То су представници народа бирани на одређени период и они представљају интересе тог народа. Конкретно, у овом случају, имате барем 40 одсто парламента који представљају опозициони посланици, а они су искључени из рада парламента и из доношења одлука'', истиче Антић.



Без демократије након афере ''папак''

Аналитичари који прате парламентарна дешавања упозоравају да је парламент Српске остао без демократичности прије 3 године, након што је формирана Влада поред афере „Снимак“ која је показала да је скупштинска већина обезбијеђена на бази политичке корупције.

''Мислим да је ту опозиција требала реаговати и одбити да буде дио једне такве игре. Тако да, сви ти проблеми у парламентарном животу и функционисању се ''вуку'' од тада, од избора који су одржани прије три године и начина на који је формирана Влада'', истиче политички аналитичар Тања Топић.

Замјена теза и напади

Оно што је било очекивано, каже Топићева, је да ће владајуће странке, након опозиционе блокаде рада парламента, преко медија кренути са реториком замјене теза, нападима на опозицију и оптуживањем опозиције чак и за ствари на које она не утиче.

''Кренула је реторија да је она издајничка, да припрема одређене револуције и да је она та која руши институције. Дакле, потпуно смо занемарили функционисање институција, процедуре и кршење закона који су се дешавали прије. Има много замјене теза'', наводи Топићева.

У намјери предсједника скупштине да заобиђе опозицију и на све начине одржи сједницу парламента, на најгрубљи начин је занемарена транспарентност рада, упозоравају новинари који су јуче у потпуности били онемогућени да обављају свој посао и професионално извјештавају из парламента.

Оно што је за сада јасно је да су догађаји у протекла два дана озбиљно уздрмали политичку сцену у Републици Српској, а употреба полиције у заустављању опозиционих посланика, несумњиво је створила ружну слику о највишем законодавном органу Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

гдје је оне прасе

14.09.2017 18:04

ОД Стевандица треба га разапети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

14.09.2017 18:16

Дошао је крај и папцима јер ова власт пада неможе више овако. Ревизор паде јер је он радио како треба није ово смијо изнијети у јавност. Страшно......

Name

али

14.09.2017 18:32

Зато се ту затекао прасац Богданиц, иако се види на снимку да је напунио пуне гаце, када су опозициони посланици просли иза, јер мало је оних којима се тај није замјерио.

Name

Напријед

14.09.2017 18:10

РС је пролетио економски и финансијеки ураган, а одмах после њега и ураган Лукачије који је спреман да направи крвопролиће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гебелсовизија

14.09.2017 18:49

Тренутно на РТРС Додик и Лукач спинују

Name

кики

14.09.2017 21:11

Одмах позвати народ да не плаћа Гебелсовизију!

Name

ааа

14.09.2017 18:15

Увођење наоружане полиције у скупштину је гола сила и бојат се да не дође до крвопролића. Пустахије и насилници пазите шта радите! Имамо право размишљати својом главом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХаХаХа

14.09.2017 18:26

Џаба ти пишеш ћирилицом, не пролази ти...

Name

муповац

14.09.2017 18:38

Упозорење. након што су наше колеге програмери отишли из мупа софтвер за праћење и мониторинг свега је остао багри на изволте. препоручујем кориштење ВПН за све који се боре против режима. у противном ризикујете да вас претуку или доживите мождани удар изненада или да се вашој дјеци пријети. дописивање смс и вибером без енкрипције заборавите. разговор на телефон такође. само лични контакт или апликације које имају заштиту - енкрипцију. Комуникацију на фејсбуку огранчити јер ће га хаковати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

14.09.2017 21:15

Ма немају они појма, ови што су нешто знали ти су отишли а остали коњи дороти не знају гдје су шупљи....

Name

Саво

14.09.2017 20:57

Само им подијелите бојеву муницију да се поубијају и кондоме за оне који презиве да се такви као они висе не радјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

14.09.2017 21:13

Стевандиц није папак.Он је крмак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

15.09.2017 04:07

А та афера папак је као једини слуцај политицке корупције..? Као исти суцајеви се нису десацали у Бијељинској опстини,дајте људи цијела политицка елита нам.је корумпирана тотално и сви су исти,забраните да директори јаниј предузеца,скола, болница и домова здравља буду припасници странака па са видимо како це ствари онда фунционисати,а овако све је то мање висе иата скола...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

15.09.2017 06:21

И у Шамцу.

Name

ОДМАХ

15.09.2017 06:20

ОПОТИЈА МОРА ИСТРАЈАТИ НА ОСТАВЦИ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ И МИНИСТРА ПОЛИЦИЈЕ. БЕЗ ТОГА НЕЋЕ БИТИ БОЉИТКА ОВОМ НАРОДУ. СЛОБОДА, ДЕМОКТАРИЈА, ОДГОВОРНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ