Без сагласности за Пељешки мост


Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је увјерљивом већином Декларацију о Пељешком мосту коју су раније потписала 24 посланика.

Босна и Херцеговина 13.09.2017 | 20:03
Без сагласности за Пељешки мост
Од 39 присутних посланика, за усвајање декларације је гласало 27 посланика, против је било 11, а суздржан је био један. Против усвајања Декларације гласали су посланици из ХДЗ-а и СНСД-а.

Из ФБиХ је за декларацију гласао 21 посланик, против је било пет.

Из РС-а је за усвајање декларације гласало шест посланика, против је било шест, а један је био суздржан.

Декларација је усвојена тек након три круга гласања. Понављање гласања је прво тражила СДА, а потом СДС.

У прва два покушаја гласања није постојала ентитетска већина јер је клуб Савеза за промјене на челу са СДС-ом био суздржан.

Трећи круг гласања затражила је посланик СДС-а Александра Пандуревић и у том кругу гласања је СДС промијенио мишљење и гласао за усвајање декларације.

Предсједавајући Представничког дома, посланик ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто видно изнервирана је рекла:

"Ето, напокон, то вам је и био циљ", казала је Кришто.

Клуб посланика СББ-а упутио је прије тога закључак да Представнички дом ПСБиХ тражи од Савјета министара БиХ да у наредних 60 дана покрене, односно интензивира поступак ратификације Уговора о државној граници између БиХ и Хрватске, потписан у Сарајеву 30. јула 1999. године који су потписали тадашњи предсједници Хрватске и БиХ Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, а у складу са Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора.

Тај закључак није усвојен јер је против гласало 11 посланика из РС-а и није добио ентитетску већину.

Усвајање Декларације тако увјерљивом већином посланика има велики политички значај, тиме већи што су представници ХДЗ-а и СНСД-а протеклих дана покушавали увјерити домаћу и међународну јавост да изградњу Пељашког моста, прије утврђивања државне границе БиХ и Хрватске, проблематизира само једна бошњачка партија (СДА), што се показало као ноторна неистина.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ем ти јарца

13.09.2017 18:16

Ух, све измиче, оде галвни тужиоц, па ће сад и замјеница, од моста нема ништа....Шта је ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТД

13.09.2017 18:16

Додиг нескривено заступа хрватске интересе... "Србенда" наша пише Декларацију о заштити српског народа...Ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.09.2017 19:05

Шта је ту чудно? Српски и хрвстски интерес у БиХ је исти и зове се "што мање Босне". Шта ти ту није јасно?

Name

Ре Драган

13.09.2017 19:52

Кад вец питас није ми јасно драгане да се буси ладја у којој пловимо

Name

Драган

13.09.2017 18:17

СДС прво суздржан, па онда за. Занимљиво, како у паузи између два бројања променише став...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2017 04:30

У паузи измедју 2 бројања су у Бањалуци са полицијом избацени на улицу и реакција је била логицна. А и да није било тако у резолуцији нема спорних ствари које нису прихватљиве.

Name

Хахаха

13.09.2017 18:47

Бас стета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

13.09.2017 18:47

Браво Пандуревицка то је права српкиња какви висе хрвати , твоје Истоцно Сарајево је уз тебе и СзаП свака цаст капу скидсмо , доста је висе устаса , највеце зло за србе су хрвати , хрватска је терористицка дрзава , нек сад плаце издајник Додик и његов јаран Цовиц , нецете ви србе висе искориставати а боме ни клати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак_Приједор

13.09.2017 18:49

Ово је битно за све градјане ове дрзаве а не само за Бошњаке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

13.09.2017 18:57

па то је и српско море ста ови из снсд глуме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

13.09.2017 20:24

СДС је издајник Српског народа у БиХ!СДС и СДА у периоду од 1992-1995 највећи ратни противници и сад одједном СДС гласала у корист СДА,чему таква политика???Бар да су били уздржани!Па неће ваљда Српски народ у БиХ да следи политику СДА???Какве везе Срби у БиХ имају са Пељешким мостом,људи моји то је ФБиХ,Српска нема ама баш никакве везе са Неумом где нема ни једног јединог Србина, а нити Бошњака?И сад ми Срби требамо да заоштримо са хрватима зато што Алија 1995-те није знао добро да истргује са Туђманом око изласка Бошњака на Јадранско море?Еј људи да ли ви уоште знате шта радите???И СДС ће сад да се бори за интересе СДА бошњака да би ови добили излаз на море?Питајте Бошњаке у БиХ само колико је њих да Косово буде у Србији,еј Бошњаци се радују кад се у Србији догоди било која незгода они ликују!!!Кад ће нама Србима СДА да буде пријатељ,па ко води такву сулуду политику???Требала је СДС ако не жели да подржи ХДЗ,барем да буде уздржана то је црвена линија!!!СДС слуга СДА и такви ће да ме воде сутра,па ми Срби да смо хтели да будемо за СДА,ми би је прихватили 1992-ге,зашто су онда људи џабе гинули,ако ћемо сада да прихватамо политику коју води СДА?Зашто???Класична ИЗДАЈА СДС-а Српских националних интереса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драгутин

13.09.2017 21:13

Попни се на зграду мало височију и скочи . Не на ноге! Него на главу. И онако немаш ништа у њој .Питај у Семберији гдје извозе месо и ко је то средио пизда ти материна националистицка! Није Бакир рекао: Само из ФБиХ купујте а оне из РС ко их јебе. А могао је Задојено Српско националистичко говно. Част поштеним људима ма које вјере били. А ти си обично говно. и.Пун је qраз и Драгутина и 007, Несе БЛ , Перо Добој који су у суштини једни те исти ликови.Дај да се живи или селите се . Нек живи ко може и хоће . Остали распали !

Name

Бошњак

13.09.2017 21:21

и шта кажеш јадо јадни?? да СДС треба заједно са СНСД-ом подржати ХДЗ и Хрвате ?? Исти онај ХДЗ и Хрвате који су у Јасеновцу гдје је заклано на хиљаде твојих сународњака ставио и сад брани плочу са натписом ЗА ДОМ СПРЕМНИ !??

Name

Ре драгутин

14.09.2017 03:56

Видно си болестан Драгутине лијеци се непрескаци терапије . Турска крв кола твојим венама небуди луд.

Name

Милан Лекић

14.09.2017 12:13

Декларација је легитиман акт јер је утемељена на чињеницама садржаним у једном од најстаријих српских средњевековних докумената - Хиландарској повељи источно-ромејског цара Алексија Трећег. Том повељом грчки је суверен царском манастиру Хиландару у посед пренео оне делове јадранске обале који су у то време, крај дванаестог века, још увек били под контролом стратега византијске теме Далмације-Србије - приобаље и залеђе Задра, од Ђурђевика (данашњи Св. Јурај, југоисточно од Сења) до Цетине, као и места Горње и Доње Видање, Беличиште (данас, Бели Вир) и Градиште (Градац) која су припадала средњевековној жупи Жаба - у залеђу Неума. Сва наведена места из царске повеље намењене царском, а српском манстиру потврдио је Стефан Првовенчани својом даровницом Хиландару. Потез цара Алексија био је превентивне политичке природе због предстојеће крсташке катастрофе. Јадран је требало бранити. Ово знају Срби-Далмати, знају и муслиманске власти. То је довољно. Други на том простору и не живе...

ОДГОВОРИТЕ