Шабац: Лаврентије – свјетлост тиха

“Тешко је писање књига о живим људима, а да аутор задржи највећи степен објективности. Писци попут протођакона др Љубомира Ранковића могу да се издигну изнад свега тога и да изњедре дјело које је много више од монографије о једном човјеку иза кога је пола вијека архијерејског стажа”, рекао је на промоцији књиге „Лаврентије-светлост тиха“ у Љубовији ђакон Саво Лазић, дипломирани и мастер теолог из Епархије шабачке.

Србија 13.09.2017 | 15:25
Шабац: Лаврентије – свјетлост тиха
Говорећи на овој светковини која је дио „Духовних свечаности Азбуковице“, Лазић је нагласио да „кроз причу о епископу Лаврентију, писац Ранковић „заправо износи и поруке и поуке, које су од великог значаја и за цркву, и за отаџбину, и за наш род”.

“Народски речено, Ранковић представља епископа Лаврентија који је, упркос високим дужностима у СПЦ, остао објема ногама на земљи, као личност која је из родне Богоштице у свет понела најбоље, а из света који је походио по свим меридијанима као пастир рода свога, такође узео највеће драгоцености за своју архипастирску мисију”, поручио је Лазић.

Занимљиво је што владика Лаврентије књигу није видио у рукопису, нити је одобравао, што би у већини осталих епархија СПЦ било незамисливо, што због сујете, што због страха шта ће да се нађе између корица.

У оквиру ове културне манифестације коју организује Народна библиотека „Милован Глишић“, уз покровитељство општине Љубовија, приређена је изложба „Породичне и колективне светковине“, примјери трансформације обичаја молитви у ваљевском крају и сусједним подрињским областима, коју је припремио Ваљевски музеј, а отворила кустос Гордана Пајић.

Гости из Ваљева представили су се и документарним филмом „Видимо се на молитви”.

БН / В. М.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Папа

13.09.2017 14:51

љуби руке папи

ОДГОВОРИТЕ