Зашто Кина има интерес за Србију

Србија се налази на значајном логистичком и транспортном коридору за Кину у оквиру њене иницијативе "Један појас - један пут" и отуда значај мале земље као што је Србија за Кину, каже за РСЕ сарадница берлинског Меркатор института за кинеске студије Хелена Легарда.

Свијет 13.09.2017 | 13:56
Зашто Кина има интерес за Србију
Она указује да Менг Ђијенџу, специјални изасланик председника Кине и члан Политбироа Централног комитета Комунистицке партије Кине који је ове недеље боравио у посети Србији, у партијској хијерархији стоји прилично високо.
 
- Када члан Политбироа иде у посету некој страној земљи сматра се да је то релативно важан догађај и у том смислу има значаја. У случају Србије важно је истаћи да је било високих посета кинеских лидера у последњих неколико година, што дефинитивно показује да је Србија важна земља за Кину - објашњава Легарда.

На питање зашто је Кина заинтересована за тако малу земљу као што је Србија, она каже да интерес Кине за Србију произилази из географског положаја наше земље јер се налази на важној логистичкој позицији и транспортном коридору према Медитерану, веома значајном за Кину.

- Многе кинеске компаније активне су у Србији и ширем региону средње и источне Европе, као и Европе, генерално. То је веома важна компонента кинеске иницијативе 'Један појас - један пут', коју Кина сада снажно промовише као своју носећу спољнополитичку иницијативу - истиче немачка саговорница РСЕ.

Она указује да се Кина позиционира на Балкану те да ће се видети куда ће то даље водити, а у међувремену Пекинг пуно инвестира и доста кинеског капитала улази на Балкан.

При том, напомиње, за кинеске компаније понекад није неопходно да следе правне процедуре или регулативу ЕУ, а на питање какве политичке последице то може имати по Србију која је и кандидаткиња за чланство у Унију, одговара да је то тешко проценити, али да, у принципу, кинеске инвестиције у Србији не би требало да имају битан утицај на улазак Србије у ЕУ.

Легарда признаје да је евроинтеграција земаља Западног Балкана дефинитивно спор процес, као и добијање европског новца за инфраструктурне пројекте у региону, посебно у последње време када је ЕУ фокусирана на сопствене проблеме.

- То доводи до тога да се многе земље региона окрећу Кини јер од ње лакше и брже добијају фондове за те намене. То, наравно, не значи да ће те државе изабрати Кину, а одбацити ЕУ или обрнуто. То само значи да сада дефинитивно користе предности обеју страна - закључује сарадница берлинског института Меркатор за кинеске студије у разговору за РСЕ.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

маде ин

13.09.2017 12:28

Јос од доба милосевица нас кинези снабдијевају имитацијама капиталистицке робе а као комунисти су... све паре смо њима дали а сад они нама дају насе паре на зајам да ми њима опет платимо ... дје ту народна наса рацуница?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

13.09.2017 12:58

Кад мали умисли да је занимљив великом, а уствари велики се само игра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дворови

13.09.2017 13:55

Вама је боље да писете ста се десава у бањи Дворови. Коме се намјеста, ко це да је преузме после ове исконструисане ситуације.

ОДГОВОРИТЕ