САД процјењују штету од урагана

Власти у САД процјењују штету који је нанио ураган Ирма, док се живот полако нормализује у савезним државама које је захватило невријеме.

Свијет 12.09.2017 | 18:32
САД процјењују штету од урагана
У невремену изазваном Ирмом у САД је погинуло 10 људи - шест на Флориди, три у Џорџији и један човјек у Јужној Каролини.

Ирма је до Флориде дошла као ураган четврте категорије, али је спала на ниво тропске олује када је стигла до Џорџије, мада је наставила да доноси јаке вјетрове и обилне падавине.

Становништво је почело да се враћа у поједине дијелове Флориде, мада су федералне власти упозориле људе да се не враћају у области које још нису проглашене безбједним, пренио је Асошијетид прес.



На Флориди више од пет милиона потрошача, што је више од половине у тој држави, и даље нема струју. У неким областима, које су најтеже погођене Ирмом, и до 90 одсто потрошача нема електричну енергију.

Готово 1,5 милиона људи у Џорџји је остало без струје, а у Алабами око 45.000. Обале Џорџије су поплављене, дрвеће под налетима вјетра пада на куће, а аеродром у Атланти, најпрометнији на свету, отказао је око 800 летова.

У Флорида Кизу, најјужнијем дијелу континенталног дела САД које је било прво на удару Ирме, становништву је дозвољено да се враћа, макар у сјеверне дијелове, док су постављене блокаде како би се спријечио повратак на цијело острвље које је мостовима повезано с остатком САД.



Гувернер Флориде Рик Скот рекао је да ће званичници наставити да провјеравају мостове на Флорида Киз, додајући да изгледа да нема озбиљне штете, али да није сигуран да мостове треба оптерећивати.

Свемирски центар Кенеди на Флориди, као и оближња база ваздушних снага у Кејп Канавералу су затворени, мада су добро поднијели Ирму, наводи АП.

У комплексима НАСА и америчких ваздушних снага опет има струје, али још нема воде. До потпуне нормализације рада, центар Кенеди ће бити затворен за особље које није неопходно за рад.

Званичници су Мајами Бичу су дозволили повратак становништу, послије чега су забиљежени дугачке колоне возила на аутопуту, пошто још нису уклоњене све препреке с пута. Прилаз Мајами Бичу је био блокиран од недјеље увече, како би се уклониле гране и други крш с путева. За улазак у тај град, људи морају да покажу документа да живе у њему.

Федерални званичници су рекли да ће користити авионе за процјену штете, као и да ће организовати спасавања ако буде потребно.

Министарка за унутрашњу безбедност Илејн Ђук је упозорила становништво да се не враћа кућама док власти не прогласе да су те области сигурне.

Полиција на Флориди такође упозорава на преваре које се јављају док се нормализује живот после Ирме.

Портпаролка полиције у Бојнтон Бичу рекла је да су два човјека, који су се представили као радници електродистрибуције, украла од једне жене старе 95 година накит вриједан скоро 13.000 долара.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

миx

12.09.2017 18:16

Сад це они то намирити нафтом из Либије Ирака и Сирије

ОДГОВОРИТЕ