Електронске цигарете и те како штете здрављу

Иако се месецима спекулише о утицају електронских цигарета на наше здравље, сада су и резултати нове студије показали да е-цигарете које садрже никотин изазивају висок притисак, убрзавају срчани ритам и доводе до болести срца.

Здравље 12.09.2017 | 09:21
Електронске цигарете и те како штете здрављу
Док једни наводе да су е-цигарете здравије од обичних, нова истраживања бацају сенку на ову тврдњу. Наиме, резултати истраживања Института Каролинкса у Стокхолму су показали да они који пуше е-цигарете са никотином имају три пута веће шансе да оболе од крутости артерија.

Шведски научници су упозорили да е-цигарете утичу на циркулацију, а артеријама је теже да пумпају крв кроз тело, што аутоматски повећава ризик од болести срца.

“Број електорнских цигарета се у последњих неколико година повећао, а сви тврде да оне немају никакав утицај на здравље. То је увек било дискутабилно, а сада коначно имамо доказе о штетности е-цигарета са никотином које наводимо у нашој студији“, каже др Магнус Лундбек.

Иначе, истраживање је обухватило 15 младих, здравих волонтера старости око 26 година. Сви су пушили до десет цигарета месечно, обично у изласку, а електронске цигарете претходно нису ни пробали.

У оквиру студије користили су е-цигарете – један дан оне са никотином 30 минута, а други дан оне без никотина.

“Моментално смо уочили кртост артерија код испитаника који су пушили е-цигарете са никотином. Иако је то било тренутно стање, непрестаним коришћењем ових цигарета свакако може постати хронично стање које ће довести до других погоршања“ , наводи др Лундбек.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лаж

12.09.2017 12:04

У питању је непровјерено и неаргументовано истраживање. Дакле, лааааж!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

12.09.2017 15:08

Па ста сад, идемо на праву цигарету??

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

12.09.2017 17:07

Нормално !!! Сити смо више научних препорука : те здраво је ово, нездраво је оно, па обрни. Ни они више не знају шта нам пласирају. Глупости.

Name

Упс

12.09.2017 21:11

Када купис нови ауто,на њему нигдје не писе да мозес да погинес у њему,али зато на сваком паклу цигарета писе да могу да те убију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скојевка

13.09.2017 19:18

пушимо домаће другарице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.09.2017 08:46

Ја их користим вец 2 године и могу реци да се пуно боље осјецам, нема касља нити свирања у грлу које сам имао када сам користио нормалне цигарете,лаксе дисем и имам бољу кондицију.Знам да нису ни ел. цигарете добре али су сигурно много боље него нормалне.А истразивања као и обицно једни утврде једно други друго и тако у круг или напису несто па следеци пут демантују итд.

ОДГОВОРИТЕ