Радослав Грујић поднио оставку

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је данас неопозиву оставку. Иако тврди да је под његовим руководством Универзитет постигао финансијску, али и сваку другу стабилност, оставку даје да би се, како каже, сачувао мир на Универзитету.

Република Српска 11.09.2017 | 15:43
Радослав Грујић поднио оставку
Ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић уважио је захтјев који су потписали представници Студентског парламента, 10 од 17 декана и два од три проректора и поднио оставку.

“Поднио сам неопозиву оставку. На Универзитету настављам да радим као професор'', каже Грујић, а на питање да ли ће се поново кандидовати за ректора, категорично одговара: “Не.”

До сједнице Сената Универзитетом ће руководити проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић. Сенат би на сједници која ће бити заказана најкасније за 20-ак дана, требало да именује вршиоца дужности ректора Универзизета, те да у року од 6 мјесеци распише конкурс за избор новог ректора.

“Мој задатак је да сада радим на смиривању ситуације на Универзитету. Позивам све декане да ми се прикључе у том раду'', каже Гојковић и поручује студентима и њиховим родитељима да промјене руководства Универзитета неће утицати на факултетску наставу.

Доскорашњи ректор Радослав Грујић и предсједник Управног одбора Универзитета Ратко Ђуричић истакли су да је у протекле четири године извршена финансијска реформа Универзитета која је, према њиховом мишљењу, довела до стабилизације и развоја ове високошколске установе.

На питање да ли иза захтјева за његову смјену стоје они који имају другачију визију развоја Универзитета или су у питању лични интереси и амбициј, Грујић одговара да су и питању амбиције појединаца.

“У питању су амбиције појединаца који не бјеже ни од притисака ни пријетњи'', тврди Грујић и те пријење и притиске илиуструје чињеницом да је прошле године аутомобил паркирао пред једним хотелом, а спавао у другом.

“То вам говори на шта су све појединци спремни. У то нису укључени декани који су тражили моју смјену. Они су нажалост заведени, јер су у питању већином млади професори без академског искуства'', каже Грујић.

Грујић тврди да притисци на њега нису били политичке природе већ су у питању особе које желе да контролишу рад Универзитета. Не жели да именује одговорне за наводне притиске и пријетње, али каже да су у питању лица која се залажу за инвестиције и градњу мимо материјалних могућности Универзитета у Источном Сарајеву.

БН телевизија

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

грађанин

11.09.2017 13:47

Шта овдје не штима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар П.

11.09.2017 19:59

Напокон смена. Проф. Трбојевиц ће препородити универзитет, частан и поштен, такав нам треба у руководству.

Name

Студент

11.09.2017 14:00

Ово је перфидни увод у затварање оба јавна универзитета... Додик има план да прво затвори овај у Источном Сарајеву, а онда и у Бањалуци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

11.09.2017 14:24

Само глупанима није јасно ста је посриједи..одлази цастан цовјек, а треба да додју криминалци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

11.09.2017 15:03

да је именовао новинара науцника Цераница за декана, сад не би имао никаквих проблема.

Name

Колега

12.09.2017 01:50

Сви треба да прочитате следећи текст: хттп://мојахерцеговина.цом/ста-је-qуалитy-лифе-за-ректора-универзитета-у-истоцном-сарајеву-има-ли-науке-у-науцним-цасописима/ Који на веома добар начин разоткрива Грујићев механизам рада. Поред тоге, Грујићу шта ћемо са опремом коју си купио преко аустријског кредита и држиш је закључану на Тех. факултету (доступну само неколицини твојих сарадника), као да је то твоје приватно власништво? Ста ћемо са свим сумњивим докторатима које си прогурао? Биће доста посла за надлежне органе.

Name

YзY

11.09.2017 14:34

Јесу имали горег кандидата да га мијења до новог избора? Перице спаваш ли мирно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поцетак

11.09.2017 14:56

У ректорату су се сви посвадили. Сад треба изабрати неког скроз новог да помири страсти. Некон цасног и уљудног. Треба предлозити професора Мастила за ректора. Он би знао да управља домацински!

ОДГОВОРИТЕ
Name

YзY

11.09.2017 15:26

Није ниста ријесено ако остане клика која је била свила око Грујица-сефица кабинета,генерална и ревизор!

Name

Познавалац

11.09.2017 18:48

Предлазем да вратите Суку на мјесто генералног, пардон, доведите његову кцерку коју је исколивао на Правном факултету на незаконит нацин. Повуците и другу дјецу дицних родитеља са факултета, па онда и зене декана и накрцајте све у ректорат, а ове одоздо истјерајте. Ста це вам интерни ревизор кад долази бадза који се враца по паре. Добицете несто ситно и ви сто му помазете. Неце вам богами бити лосе. Бице и хонорара са пројеката за секретарице и слузбенице. Не морате према оним глупим професорима бити љубазне. Дрзите се бадзе. Ала химанет.

Name

Србац

11.09.2017 15:14

Имате брате Ћеранића. То је капацитет за директора-таман је по мјери овој власти. Каква нам ја Влада, министарства, а посебно МУП, он је идеалан лик за ту позицију. Подобан а неквалификиван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

11.09.2017 18:24

Долази Трбојевиц да докрајци УИС. ДНС- у припада то мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

11.09.2017 19:00

Оставка је била достојанствен потез, мора се признати. Надам се да це нова гарнитура људи на УИСу цијенити рад, а не улизивање, да це на позиције довести људе са искуством у раду, а не у сефовском кревету, да це доци људи са знањем али и са карактером. Тек тада це бити просперитета на овом Универзитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

12.09.2017 07:41

Е ти што су га срушили баш ће водити рачуна да се по заслугама и карактеру долази на руководећа мјеста. Показали су на својим факултетима како то чине, а многи од њих су и сами на тај начин дошли. Наравно, није ни овим на другој страни мане у том погледу.

Name

Студент, али добар!

11.09.2017 20:51

Боже сачувај! Не могу се начудити, о чему се овдје ради!? У изјави ректора прочитах да спава на тајном мјесту. У каквом то граду ми źивимо?! До сада су се овако разрачунавали само криминалци. Какву то слику дајете нама младима?! Добар сам студент на Универзитету у ИС, мука ми је од оваквих текстова? Да ли се ико стиди? Изгледа не. Једино је нас, поштену дјецу поштених родитеља стид својих професора. Отац ми је причао да је са поносом, много година након студија, сретао своје професоре. Ја данас прочитах у разним коментарима да су на мом факултету сви род најрођенији. Па, људи, кад сам се ја уписивао била је ранг-листа. Правите ли ранг-листе када је у питању запошљавање? Или су вам студенти једини РАНГ који посједујете? Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аорист са УИС-а

11.09.2017 20:58

Данас је багра на челу са Трбојевићем славила на Палама. Људи моји, зар је ово могуће? Да ми је знати како Трбојевић заведе ову балавурдију од декана? То су чуда. Овај одлазећи именовао Перицу за ВД???? Каса ће нам бити празна до првог новембра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

12.09.2017 05:30

Они стално славе и кафу кад попију донесу рацун на факултет. Мозда прослављају упис и празне факултете, то сто им слузбенице по цитав дан беспослене ходају по Палама и кафанама, немају посла па раде ко обавјестајци.

Name

Ја

12.09.2017 08:25

Треба Перица прогурати своју кћерку на мјесто Декана. Успио ју је угурати на факултет. Руководство факултета се понаша као да им је то породична имовина. Ни руководство Универзитета није ништа боље. Поштен и паметан нема шансе да се запосли на факултетима. Раде по пар година као стручни сарадници, ови они и када буде простора за њих распишу конкурс.

Name

перо

12.09.2017 08:42

Ништа ново у образовању. Закони јачег, од основних школа до факултета, часни и поштени раде, багра политичи и смјењује те исте поштене раднике. Сви су угурали породице у школе и факултете, замаскирали страначким послушницима .

Name

Познавалац

12.09.2017 10:07

Перице, Перо и Ја, потпуно сте у праву! Највеци проблем на садасњем УИС представља јос мало професора од интегритета, па оцекујте да це нове власти заједно са деканском претходницом прво на њих да навале. А никад се на факултетима неце запислити дјеца без веза док игдје има сестицар са родитељем на универзитету. Да ли знате да и цистацице и кафе куварице имају предност над тим обицним свихетом да убаце своју дјецу на радна мјеста по факултетима?

Name

Аорист са УИС-а

12.09.2017 11:38

Боже који шљам се накупио на Универзитету! Погледајте ко је све декан. Деведесет процената су они који мисле да је Миљацка највећа ријека на свијету. Њихови видици можда досежу до граница Републике Српске. Ко данас на том Универзитету спомиње Олгу Благојевић, Боришу Старовића, Слободана Милојковића, Милована Пецеља, Пикулу, Јотановића, Крстајића, Томића,.... Имају ли Грујићи, Трбојевићи, Гојковићи и остали пацери (посебно декани доценти!!!) појма ко су ове звјерке, професори и људи били????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацер

12.09.2017 17:16

Нарочито Томић, ако мислите на М. Томића.

Name

Радник

12.09.2017 12:20

Проф. Љубоје треба да буде нови Ректор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарадник

12.09.2017 12:53

Професор Љубоје је у овом тренутку оптимално решење за функцију ректора. Са једне стране, човек је стасавао са универзитетом, сва изборна звања је добио на универзитету, са друге стране, има стално пребивалиште у И. Сарајеву, те представља домаће решење, што до сада није био случај.

Name

ЕТФ

12.09.2017 17:43

Љубоје је израстао као професор уз Божу Крстајића. Али, то не значи да би био добар ректор. Сујетан је и егоцентрик, има лошу комуникацију. То поуздано знам, као колега. Добар је предавач и ту је крај његових домета. Иако невољко, јер не подржавам његову политичку опцију, морам признати да би једини достојан ректор могао бити Вељко Марић. Ако ћемо поштено, најбољи декани, а и ректор, дошли су са фочанске Медицине. Иза тих људи стоји рад, успјех, наука. Мислим да је Крстајић требао бити ректор па не би дошло до овог суноврата. Но сад је касно. Било је и неколико сјајних људи на Машинству, али...

Name

Сарадник

12.09.2017 18:32

Драги колега, сви смо ми на универзитетима мање или висе сујетни, егоцентрицни и имамо лосу комуникацију, те смо склони преувелицавању сопственог лика и дјела и ниподоставању тудјег. Свјестан сам да у овом тренутку за позицију ректора универзитет не мозе изнедрити идеално ресење. У том контексту сматрам да је проф. Љубоја најмање лосе ресење. Сто се тице проф. Марица, дијелимо мисљење, јер свакако да је проф. Мариц квалитетно ресење, али је прилицно ангазован на пропулзивном политицком трзисту.

Name

Милева Механика

12.09.2017 21:38

Љубоје је прави човјек за то мјесто. Има само једну ману - поштен је човјек. Како такав да опстане у оном хаосу у Ректорату? Како да ради са полуписменом женом која је генерални секретар? Гдје да надје сараднике који знају шта је универзитет? Срећа је што је Љубоје ванстраначки човјек. Марић би играо Додикову игру на универзитету. Ја лично имам сасвим други приједлог. Интересује ме шта народ мисли о проф. Миланки Бабић? Цврсто сам убиједјен да би она смирила овај хаос у Ректорату. Искусна, способна, комуникативна и женско на квадрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.09.2017 07:04

Проблем је сто ректора не бира народ, вец цланови сената. У данасњим условима, реално гледано, проф. Бабиц би добила 1 или евентуално 2 гласа, сто цете признати није довољно за избор на позицију ректора.

Name

Требиње

13.09.2017 07:38

Не морате се пласити нити Бабицеве нити Марица. Поуздано знам да неце ни да их преклињете.

Name

Зеља вс. Стварност

13.09.2017 08:31

Не знам да ли зеле, али знам да у садасњем тренутку и констелацији снага у сенату не би били изабрани. О цлановима сената не бих тросио ријеци. Логицно би било да новог ректора бирају нови цланови сената, јер оставком ректора требало би распустити старе цланове сената. Мислим да би Мариц био одговарајуце рјесење уз претходно конституисани сенат.

Name

кокос

13.09.2017 18:42

Бабицка би само поцела да се бави градјевинским радовима као сто је радила када била декан на ФФ та је знала ста ради 4 године и купила 2 стана лоповлуком русила готову зграду и правила кокосињце Да има закона у овој дрзави давно би у затвору била

Name

ЕУ

13.09.2017 04:08

Процитах овај текст: хттп://мојахерцеговина.цом/ста-је-qуалитy-лифе-за-ректора-универзитета-у-истоцном-сарајеву-има-ли-науке-у-науцним-цасописима/ Мора да вам нешто фали када оваквог човјека држите на јавном Универзитету и још сте га за Ректора изабрали? Са оваквим "суперменом" пропаст вам је загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урнебес

13.09.2017 08:14

Па Миланка би направила још већи хаос него што је сад.

Name

студент

13.09.2017 18:45

Бабицка је само способна за лоповлук и ниста друго То је доказала када је била декан на ФФ