Онлајн куповина дража од бутика

Куповина посредством интернета постаје све заступљенија, а грађани БиХ најчешће наручују одећу и то у скоро 76 одсто случајева.

Босна и Херцеговина 10.09.2017 | 10:25
Онлајн куповина дража од бутика
То су подаци Агенције за статистику БиХ о коришћењу информацијских и комуникацијских технологија у домаћинствима и појединачно, у прошлој години.

Много је оних који се одлучују на ову врсту куповине, иако некада нису сигурни да ли ће им на адресу стићи исти артикл као на слици. Ипак, кажу, цене су толико ниске да се свакако исплати рискирати.

"Често купујем на интернету, најчешће преко 'ибеја'. Углавном наручујем одећу, зато што је јефтинија и има већег избора него у нашим бутицима. Некад чекам и по месец дана на испоруку, али исплати се, јер је реч о роби која код нас неће стићи ни за неколико година, а да не причам о томе да комади одеће коштају свега неколико долара", прича Бањалучанка Маја Вуковић, те додаје да девојке путем интернета пазаре чак и венчанице.

Она каже да многе онлајн продавнице имају добар програм заштите купаца и могућност враћања робе, што је, наводи, разлог више за овај вид куповине.

Да све више грађана одлучује да из фотеље бира и купује, сагласна је и Недељка Илијић, извршна директорка удружења „Оаза“ из Требиња.

"Купује се све - од одеће, обуће и накита. Пресудно је то што је ова роба много јефтинија него у нашој земљи, а постоји и могућност враћања, што је свакако плус", појашњава она.

Слободан М. Драгићевић, секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије при Привредној комори РС, наводи да куповина путем интернета омогућава да се пазари и изван радног времена, било где у свету, под условима испоруке коју продавци нуде.

"С обзиром на то да се куповина одвија електронски, значи да нису потребни додатни радници па је и цена ових производа много јефтинија у односу на продавнице. За наше подручје је карактеристично то да је маржа превелика, док је роба која се продаје путем интернета много јефтинија. Уједно, сваки онлајн понуђач робе мора ускладити цену са светским или европским ценама, јер је и достава разним брзим сервисима испоруке сада већ уједначена према БиХ као и осталим европским земљама", појашњава Драгичевић.

Истиче да код нас нема потпуне електронске продаје и куповине, осим плаћањем на ПОС терминалима које поједине банке дају продавцима роба и услуга.

"Електронска куповина у БиХ није потпуно електронска, јер законска регулатива, Владе у БиХ, банке и Агенције за банкарство у БиХ нису омогућиле грађанима потпуну правну заштиту. С тим у вези, банке излазе у сусрет клијентима и дају посебне картице за куповину са мањим износима и за плаћања путем интернета због честих злоупотреба као и могућих већих злоупотреба картица које грађани користе за унутрашња плаћања у БиХ путем ПОС терминала", појашњава Драгичевић.

Савети за онлајн куповину

Слободан М. Драгићевић, онима који купују посредством интернета, саветује да не буду лаковерни купци свега и свачега, јер им, како каже, држава није омогућила сигурност. Препоручује да се пазари код проверених продавача, да се користе системи иза којих стоје позната трговачка бренд имена, као и да се услуга провери више пута.

"Купујте и плаћајте радним данима и проверавајте стања на картици и њену функционалност, јер наше банке вас не обезбеђују од петка у 16 до понедељка у осам часова", наводи Драгичевић.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

коки

10.09.2017 09:07

Добра опомена градјевинцима и градовима за писловне просторе у поднозију стамбених зграда. Све це то остати празно као пословни простори . Па боље да на приземљу поцну градити станове...

ОДГОВОРИТЕ