300 година српства у Ријеци

Срби настањени у Ријеци прославиће идућег мјесеца јубиларних 300 година од доласка у тај град.

Регион 09.09.2017 | 11:26
300 година српства у Ријеци
Организатори поручују да је обиљежавање јубилеја највећи и најважнији пројекат српске заједнице у Истри и на Кварнеру од распада Југославије.

Циљ им је, истичу, да укажу на чињеницу вјековног живота Срба односно православаца на овим просторима, али и на дубок траг који су оставили у протекла три вијека.

Уз богат културно-умјетнички програм, у којем ће учествовати и Дјечије позориште Републике Српске с представом "Фолклорна магија" те Женски камерни хор "Бањалучанке", у склопу јубилеја ће, уз остало, бити уприличен и научни скуп, литургија и свечана академија.

Обиљежавање јубилеја почиње 14. октобра, када ће у српској православној цркви светог Николе у Ријеци бити служена литургија, а истог дана предвиђена је и академија у Гувернеровој палачи.

Уз то, у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека биће отворена изложба "Православни у Ријеци у 18. стољећу", коју ће посјетиоци моћи да виде двије седмице. "

Православље на сјеверном Јадрану у 18. вијеку" назив је интернационалног научног скупа, који ће бити уприличен на Свеучилишту у Ријеци.

У културно-умјетничком програму, у којем наступају позориште и хор из Бањалуке, публици ће се представити и београдско позориште "Славија", али и Женска клапа "Кастав" из истоименог града у Хрватској, те ХКД Ријека. Притом ће гурмани и љубитељи музике у једном ријечком ресторану моћи уживати у кулинарским специјалитетима београдске "Скадарлије".

Организатори наводе да очекују бројне госте, укључујући и представнике власти Србије и Републике Српске, а позив ће, како истичу, послати и Игору Радојичићу, градоначелнику Бањалуке. Драгиша Лаптошевић, предсједник Организационог одбора овог јубилеја, рекао је да је Ријека другачији град од осталих у Хрватској, те да је за Србе отворена по свим питањима.

"Очекујемо да ће након прославе овог јубилеја, чији је циљ и да се успостави културни мост између Бањалуке, Београда и Ријеке, та сарадња наставити да се одвија", рекао је Лаптошевић.

Православци су се у ове крајеве доселили 1717. године, када је 218 православних породица дошло у Ријеку, Краљевицу и Нови. Њима су одмах загарантована вјерска права, а стављени су под јурисдикцију Српске православне цркве.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Танко...

09.09.2017 09:46

Ништа од тога, пиши пропало! У колу шест баба и ЈЕДНА дјевојка??! Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Играти народно коло

09.09.2017 10:24

Треба кординација покрета. Млади скацу и нема греске ма како да скоце.

Name

Длака у јајету

09.09.2017 10:41

Тражиш длаку у јајету. На основу једне фотографије закључујеш да нема више младих дјевојака. Битније је да се Срби усуђују да као народ (а не само као грађани појединци) изађу у јавност у окружењу које их стотинама година на сваки начин уништава. На Србе се свуда напада и сви смо на неки начин хероји јер смо још у животу, али Срби у Хрватској и у тзв. "држави" Косово су већи хероји од нас осталих Срба. Свака им част за храброст.

Name

Ре

09.09.2017 14:28

Видим,да ниси упознат са ситуацијом а јављас се. Јадно. Не мјесај се у ствари које не познајес. Хвала.

Name

Карадоз

09.09.2017 09:54

Како зар оно нису тамо најстарији... зар су Хрвати досли прије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отров

09.09.2017 20:39

Отров си.Прави.Ја као Србин мало другације.Ријека је риједак примјер 1991 гдје вецина није прогањала мањину.И као Србин скидам им капу. Свака цаст.

Name

уф

09.09.2017 10:07

Сада це Хрвати одмах поруцити како је то провокација Срба, И вероватно да историјски то није тацно. По обицају, само они су зивјели на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУЛИЈА

09.09.2017 18:12

Па јадни не били што одмах једну позитивну ствар нападате.Свака Вам част Ријечки Православци само ширите мир и љубав међу људима па то је налог Светосавља.

Name

Шпекулација

09.09.2017 12:05

Већина Срба у Крајини, Лици и Даллмацији су поријеклом из Источне Херцеговине и Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ