Мајами: Србин у ураганском паклу

Најјачи ураган који је икад протутњао Атлантиком опустошио је карипска острва и устремио се ка Флориди. Мајами је у страху!

Свијет 08.09.2017 | 13:05
Мајами: Србин у ураганском паклу
Први удар „Ирме“ најављен је за суботу увече, а већ јуче је најјужнија америчка метропола била полупразна.

''Према ономе што најављују овдашњи медији, „Ирма“ ће имати далеко веће посљедице од „Харвија“ који је прохујао Хјустоном јер се Мајами налази на насутој обали отетој од мора. Ни најстарији познаници са којима сам разговарао не памте да је икада дигнута оваква узбуна'', прича за „Блиц“ Вељко Петровић, Ужичанин који живи у овом велеграду.



А у њему је тотална паника! Власти су наредиле потпуну евакуацију. Округ Мајами Дејд где Петровић живи са породицом броји око 2,7 милиона становника, а Ужичанин процјењује да је барем 70 одсто њих већ побјегло.

''У граду је хаос. Рафови у продавницама су празни! Највише се траже вода и храна, а локалне и окружне телевизије нон-стоп апелују на грађане да се снабду основним животним намирницама јер се не зна колико ће пакао који слиједи потрајати. И највећи маркети су остали без флаширане воде. Редови за воду су дужи него у Србији деведесетих за бензин. Огромне су колоне и на бензинским пумпама. Флорида се масовно исељава на север, према државама које нису на океану'', преноси саговорник „Блица“.



За оне који немају где да побјегну, обезбјеђена су склоништа у Мајамију. У њих је већ склоњено на хиљаде бескућника. Посебна склоништа се спремају за кућне љубимце.

''У дијелу града где сам ја, већина живи у изнајмљеним апартманима, тако да не маре превише за имовину. Највише страхују да ће поплава која неминовно слиједи блокирати банкарски систем, те људи масовно дижу новац са банкомата. На оближњој жељезничкој станици никада нисам видио више људи. Званична је препорука да се аутопутеви не користе у поподневним сатима јер може доћи до закрчења од реке аутомобила која одлазе из Флориде.

Авиокомпаније су претрпане захтјевима за летове, а аеродром ће од суботе ујутро бити затворен, а школе и све јавне институције су већ затворене. Државне власти су издале званичну наредбу да нико нема обавезу да иде на посао и да ниједан послодавац не смије натјерати некога да ради. Савјет је да се аутомобили склоне у јавне гараже које су за ову прилику бесплатне'', каже Петровић који станује од једном од небодера у насељу Брикел, за који се очекује да ће изџати налете „Ирме“.

Чувени Мајами Бич, наставља саговорник „Блица“ је евакуисан, забрањен је прилаз плажама, туристима је препоручено да скрате своје одморе и да се што прије евакуишу. Мобилисане су све полицијске и ватрогасне јединице којима ће у данима који слиједе помоћи добровољци који су ријешени да остану у Мајамију и помогну спасиоцима.



''Суперлуксузни Ки Бискејн и остала околна острва су евакуисана „под обавезно“ јер су најугроженија. Милионери који овде одсједају већ су побјегли својим јахтама'', преноси из Мајамија Вељко Петровић.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Крај...

08.09.2017 11:17

Крај тј."СМАК"лагано али сигурно куца на врата..Само нам треба још један свјетски рат па да то све зачинимо..Живјели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мој

08.09.2017 11:20

Он мисли да је паметан и храбар сто није отисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ера

08.09.2017 13:01

Држ се Ерооооо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

08.09.2017 14:23

Нек виде и они како је кад су бомбардовали Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

08.09.2017 16:08

Шта вам кореја направииии а ви ништа...

ОДГОВОРИТЕ