Вучић-Звиздић: Заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара БиХ у новембру

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић истакли су данас да је циљ да Србија и БиХ достигну трговинску размјену у вриједности двије милијарде евра.

Босна и Херцеговина 08.09.2017 | 12:43
Вучић-Звиздић: Заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара БиХ у новембру
Они су на конференцији за новинаре, након сусрета и радног ручка, најавили да ће у новембру бити одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара.

Вучић је нагласио да Србија највећу трговинску размјену у региону има са БиХ.

Изразивши задовољство атмосфером приликом његове дводневне посјете БиХ, Вучић је навео да је са Звиздићем разговарао о томе како инфраструктурно ојачати Подриње.

Према његовим ријечима, током сусрета било је ријечи и о неким енергетским питањима, те о укидању баријера и ванцаринских намета, попут фитосанитарних контрола и инспекција, јер се на том пољу могу остварити уштеде за мљекаре са обје стране Дрине, чак и до седам одсто.

"Ми, једноставно, гледамо у будућност", истакао је Вучић.

Говорећи о састанку са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, он је најавио, у складу са договором са предсједником Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, да парламентарци из БиХ ускоро посјете своје колеге у Београду.



Вучић је из Сарајева поручио свима који "дочекују на нож" његове, овакве и сличне, посјете и изјаве које даје том приликом, да за те нападе имају све мање аргументације.

Он је захвалио свима који желе да сарађују, да заједно раде и живе у корист својих земља, али и своје дјеце и њихове будућности.

Предсједник Србије обратио се и, како је рекао, бошњачким медијима, поруком да "Србија није баук ни за кога, него је пријатељ свих, посебно БиХ".

"Покушајте да некада уђете у наше ципеле, па ћете нас у Србији много боље разумети и схватити", нагласио је Вучић.

Звиздић је рекао да је приоритет повећање трговинске и економске сарадње између двије земље, те истакао да је Србија један од водећих економских и трговинских партнера БиХ.

"БиХ и Србија су први сусједи, дијеле исти географски простор, али и исте намјере које су везане за чланство у ЕУ. Генерално, наши историјски и геостратешки односи и позиција усмјеравају нас једне ка другима, и то је у основи оно што одређује наше односе и даје нам праве путоказе за даљи развој и јачање наше укупне политичке, економске и друштвене сарадње", рекао је Звиздић.

Он је најавио да би заједничка сједница Савјета министара и Владе Србије требало да буде одржана до краја године, највјероватније крајем новембра у Београду.

Звиздић је додао да ће до тада бити реализована нека раније договорена питања, те креирани нови заједнички пројекти, првенствено у вези са интегрисањем економског простора у региону, уз планско кориштење ресурса земаља западног Балкана.

Према његовим ријечима, то је битно и за заједнички наступ балканских земаља као малих тржишта, за наступ на великим и трећим тржиштима.

Звиздић је изразио оптимизам у погледу коначног рјешавања питања границе између БиХ и Србије, јер је остало спорно тек око три одсто територије.

Према његовим ријечима, уклањање невидљивих царинских баријера, прихватање мериторних лабораторијских налаза за пољопривредне производе, бржи проток робе и људи на граници, хармонизација легислативе, као и реализација заједничких инфраструктурних пројеката - области су сарадње на којима ће БиХ и Србија радити у будућности.



Вучића су на Тргу БиХ дочекали предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто и њени замјеници Шефик Џаферовић и Младен Босић, те предсједавајући Дома народа ПСБиХ Бариша Чолак и његови замјеници Сафет Софтић и Огњен Тадић.



Вучић је јуче послије разговора са члановима Предсједништва БИХ Драганом Човићем, Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем рекао да БИХ у Србији има правог и искреног пријатеља, који то показује поштовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза.

Он је рекао да се управо завршава формирање комисије за границу и изразио увјерење да ће се ускоро решити тај проблем, подсјетивши да још три одсто треба да се ријеши.

Наводећи да је рјешење близу, Вучић је истакао да би то био изванредан сигнал за регион и БИХ и да би се на тај начин показало да је међусобан договор могућ.

Упутио је члановима Предсједништва БиХ да дођу у Београд, а ако се заврше многе ствари до краја године, позвао би и европске званичнике.



Говорећи о потопљеном земљишту рекао је да би се поравњањем тај проблем могао скинути с дневног реда.

Што се тиче инфраструктурних пројеката који повезују двије земље поручио је да је Србија спремна, а ускоро и потписује уговор за дионицу Чачак-Пожега, да исфинансира преосталих 60 километара до Котромана.

Указао је да је дао приједлог да се заврши свих 11 мостова који спајају Србију и БиХ, а чије обнављање касни због ситних ствари у Босни.

Заложио се и за уклањање свих баријера у трговинској размјени, о чему ће данас бити, како је најавио, разговора између ресорних министара.

Предсједник је јуче посјетио и Источно Сарајево гдје је разговарао са градоначелником Ненадом Вуковићем и начелницима шест општина.

Вуковић је рекао да је посјета предсједника Србије Источном Сарајеву историјска и да је Вучић најважнији гост од основања тог града 1993. године.

Извор: БН/Агенције
Фото: Клиx

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Перица

08.09.2017 06:03

Око Вучића само пдп, СДС на маргинама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.09.2017 06:45

Нема их ни на мапи

Name

Побогу си

08.09.2017 08:18

Казе изградицу трг у Истоцном Сарајеву.Цовјеце творницу изгради какав висе трг побогу сте.

Name

РедБулл

08.09.2017 08:57

Све је то уреду нема везе само нека се било ста гради. Само мене једно брине нигдје додика а гдје нема њега само да се не исценира неки инцидент као у Сребреници.Додик је спреман на све.

Name

борац

08.09.2017 09:25

Трг да се зове по неком свецу каква фабрика то је радницка ствар ко о том размисља.

Name

Крајишник

08.09.2017 12:03

Подла Вучкова игра се наставља. Покушава развалити СДС, ради за Додика односно за себе, Иванић је скроз превртљив. То би СДСу морало бити јасно. Уз то, шта Вучић као предсједник има уговарати сједнице влада, ваљда то ради премијер, Ана Брнабић.

Name

несо бл за редбул

08.09.2017 12:06

У праву си да предсједник Републике Српске није посло оних 12 момака из бл у сребреницу,они твоји фундаменталисти би растргали вуцица

Name

Црвена кроата

08.09.2017 06:15

Ајде сад конкретно шта је договорено?! Не оне флоскуле типа "треба побољшати сарадњу" и слично...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.09.2017 06:51

То је само она прицам ти прицу. Нема од те љубави ниста . Од ова 4 лика не зна се који висе лазе.Како казу нема те ваге која мозе то извагати.Једина опција остаје да их по висини измјере и да направе неку мјеру ко је највиси нека буде побједник у лагању.

Name

Абаззз

08.09.2017 07:54

Зна се додик највисе лазе

Name

075

08.09.2017 06:34

На Балкану су од првих демо(н)кратских избора 1990. године, на власти већином биле ретроградне националне странке и људи који су у рату били на различитим странама. На жалост, тако је и данас! Прогноза за изборе 2018., цопy-пасте нажалост!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.09.2017 08:27

Тема за размишљање: прави се нова унија на Балкану од Србије, ЦГ, Македоније, БиХ и Албаније можда. Зато Вучић прича о помирењу Срба са Албанцима и Бошњацима, док се отвара нови фронт измедју Бошњака и Хрвата (чиме се прави граница ЕУ са том новом унијом на Балкану).

Name

блбл

08.09.2017 08:48

Никакво помирење Босњака и Срба није потребно вец Србије и Босне и Херцеговине.

Name

Ре блбл

08.09.2017 12:19

Које медједе босне.не заборави да сте ви ти који сте зспосли рат И да Република Српска нема висе са вама ниста вец је висе окренута Србији.а ти свој тор називај И тунгузија ил како вец хоцес

Name

Ре 075

08.09.2017 12:21

Цуј демокраске избо.називас несто демократију сто сте на силу урадили И кад вам није успјело онда сте напали на србе.а И ту сте фасовали

Name

Ре

09.09.2017 15:14

Није тацно у РС је преседника који није ратово и није СЕ никад ни хвалио да је ратово за разлику öд комсица бакира који СЕ у свадји хвале како су убијали дзаферовица и других ми једино имамо оног муљатора саровица ин СЕ не како мигољи и улизује сарајеву и стара лопина пролази.

Name

Циркусијада

08.09.2017 06:58

Како је рузно погледати ове насе ухљебе. Једна дрзавица мало веца од неке махале а три домуза за преседника.Ово нигдје нема на свијету. Дај вец једном нека буде један па нема везе како се звао да нам се не смије цијели свијет. Свугдје у свијету један је преседник само код нас три а сака смо јада.Код нас тројица и не могу ово повеце село од дрзаве да воде како треба а ста би било тек да је један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@јесте

08.09.2017 08:16

Бога ми си у праву 100%!

Name

Денн

08.09.2017 08:35

Јеси цуо икад за Свицу

Name

жика ж

08.09.2017 08:36

Република Српска је држава и има једног предсједника. Федерација БХје држава и има предсједника. а што се тиче босне и херцеговине нико то не зна шта је???????????????????

Name

Ре Жика Ж.

08.09.2017 11:11

Благо теби....

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 07:56

Ово сам јуче овде написао, сад само копи-пастујем: Знају ли Бошњаци да су они и Срби народ истог порекла? И зато треба започети ново поглавље заједничке историје, али без укидања Републике Српске, и без централизације БиХ! ...Значи, прадлажем да се Срби и Бошњаци састају на свака 4 месеца, и то кружно по следећим територијама: 1-Београд/СРБ, 2-Бањалука за РС, и 3- Сарајево за ФБиХ (али, сви да долазе)...А требало би укључити и Подгорицу, јер и они су наши...И онда само сарадња, економско повезивање, заједнички излазак на трећа тржишта, и да постанемо прави регион, а не само да то будемо на папиру...И да штитимо и подржавамо једни друге! ... А предлажем и заједничку војну и полицијску сарадњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај сјаси

08.09.2017 08:17

Ајд висе сјасите с том глупом балканском прицом ко је настао први од паранецијума.Какви балкански идиотлуци.

Name

РЕ 007БОНД

08.09.2017 08:34

Па де си ти Батице геније? Јеси ли јутрос наранио и напојио свиње? Хахахахаха...

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 08:52

Немој сад да ти кажем да: читаш Андрићеву на Дрнини Ћуприју, јер тамо је описао данак у крви,јаничаре, Мехмед пашу Соколовића, сво зло које су Турци донели Србима, па прелазак Срба на ислам и зашто се то догодило, па читај мало Селимовића, слушај Кустурицу, тражи од Турака списе поисламизовања Срба по насељима у Бих, па се распитај како ти се звао чукундедов чукундеда, на ком православном гробљу је сахрањен, и коју славу је славио...И схватићеш! ...И треба стално потенцирати ту причу ко је од кога настао, јер важно је да се истина зна! (А не да лупате глупости као један наш санџачки муслиман неки дан: ,,Срби и Бошњаци су браћа рођена, и они су турски синови на Балкану,,!).

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 08:53

Ал си сморио са тим свињама! Е имаш нешто друго да питаш, или само свиње, па свиње!

Name

Ре 007

08.09.2017 11:05

Тези си случај или намјерно тролас ? Надам се због тебе и твојих ближњих да је ово друго

Name

Бошњак

08.09.2017 11:07

На страну ове глупости о иконама на тавану, у свему осталоме се, изненадјујуце, слазем с Бондобацванином.

Name

Ре

08.09.2017 11:18

А Бонде и ти искрено смараш са својом причом... Ако ћемо тако гледати, сви Славени су дошли са Карпата и заузели Илирску земљу. Ајде сада да се покупимо и оставимо Албанцима (потомцима Илира) њихово! Може? Често, готово цитираш САНУ и убјеђујеш некога у истину!? Износиш ставове који немају везе са истином, а понекада и са логиком, па ево питат ћу те нешто осим стоке. Јеси ли ти када излазио из тог села негдје даље?

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

08.09.2017 11:44

Мени су други наметнули мишљење, јер ја слушам паметније: Андрића, Селимовића, Кустурицу, списе и историју Мехмед паше Соколовића, па и Шешељ је све то исто причао у Хагу...И пуно-пуно других и осталих...И само ви паметујте, па ћете остати сами, или ћете морати са Хрватима (ако ишта остане од њих, јер више од 75% приморија су продали Немцима и Аустријанцима, а они се само селе, и беже у иностранство, а доће и време судске наплате геноцида у НДХ, укидања коститутивности, Задарске кристалне ноћи, олује, бљеска...Па док врате територије...)...Е сад: СРБ + РС + ЦГ су једна фамилија, и увек ћемо бити заједно... А ви (Бошњаци) - радите како хоћете! ... И нико вас не тера да отворите, очи...Ја причам,и причаћу али, не морате да ме слушате... Мене слушају моји, и ја слушам моје (СРБ+ РС + ЦГ)!

Name

Ре 007

08.09.2017 12:31

Пријатељу ста имас објасњават босњацима кад њима не мозес објаснит.они су затуцани.21 вијек а они јос под турцима.И немозес сватит да је дјабе објасњават неком ко не зна које И ста је.колико имас овдје њих који се представљају Српским именима.

Name

тутањ

08.09.2017 08:18

Док ови сетају Сарајевом, Баја пјева по БЛ, СВИ ГРАДОВИ И СВА СЕЛА ВИДЕ ТВОЈА ДЈЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

08.09.2017 09:15

СВИ ГРАДОВИ И СВА СЕЛА БАЊАЛУКА ЦИЈЕЛА.

Name

Мирослав Илић

08.09.2017 10:01

Америка цела ни метар мог селаааа

Name

борац

08.09.2017 09:23

Ста је са Бајом као да није висе главни Баја????

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

08.09.2017 10:14

игноре , црна листа а таквима нема мјеста код државничких посјета ..................... и г н о р е

Name

Ре фигхтер

08.09.2017 10:33

Баја је инцогнито :)

Name

Думине

08.09.2017 11:46

Баја је негде на чеки.

Name

орихалк

08.09.2017 12:13

Када главни Баја сагледа ову ситуацију, искрено мислим да му неће бити по вољи, гдје ће за њега господин Вужић и даље бити, како га је називао на предизборном скупу кума Бориса Тадић. ово је јако лијепом и поздрављам заједничку сједници Владе Србије и Владе БиХ, односно Вијећа Министара БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

08.09.2017 12:58

САСТАЈЊЕ И РАЗГОВОР БОЉИ СУ ОД ГЛУХИ ТЕЛЕФОНА.АЛИ НИЈЕ КОРЕКТНО ОД ВУЦИЦА СТО КАО ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ПРИМА ИЗ РС ОД ДОДИКА ПА ДАЉЕ БРЗ ВОЗНОГ РЕДА.СУТРА ЦЕ ДОДИК У БГ ДА МУ СЕ РЕФЕРИСЕ И СТА ЈЕ ДОГОВАРАНО?НИШТА. ОДМАХ ЦЕ ДОДИК ПРОБЛЕМ ИСКОНСТРУСАНИ ИЗБАЦИТИ НА СТО.СТО БИ ОН БИО ОВА ДВА ДАНА У САРАЈЕВУ КАДА ГА ЧОВИЦ ЗАСТУПА.

Name

Нн

08.09.2017 13:29

Ово се не пика, без баје је не вазеце.

Name

Ре 007 Србском дерзетеру

08.09.2017 14:12

Као Босанац који је одрастао у и за вријеме Тита мени никад није било важно које сам вјере а ни које је неке друге. Важно ми је било јеси ли човјек или ниси па да не знам какве вјере да си ! Тек сазнам које си вјере кад и ако славиш неки празник . Поштовао сам иако нисам био вјерник . И дан данас сам атеиста . Нисам уопсте оптерећен ни једном вјером осим да сам некој висе а некој мање наклоњен. Ја сам ти неовисан сто је јако релаксавајуце. Читам ваше постове и видим колико вам је вјера нанијела зла. Преоптерећени сте у издизање властите а не види те себе. Толико лијепих ствари вам је та вјера затворила оци . Ја као и многи други атеисти су висе урадили добрих ствари него сви ви вјерници заједно. А сви вјерници заједно су нанијели овој планети висе зла него било ико други.А ти 007 припадаш једној од ових вјерничких скупина. Оптерећен си ! Ко је био кад? Како се ко звао? Није важно одакле си и одакле ти је поријекло. Мени јако битно ? Ма дај ! Важно је шта си сада. И ти у себи имаш Сиптарске или Циганске крви ! Али мене заболи за то. А и заболи ме исто ко ми је био пра пра.. Живот еволуира па тако и човјек . Ако се не повијас како вјетар дува : Нема те ! Мораш бити као вода. У било коју посуду да је наспес она се обликује у тој посуди. Ставиш је на пећ прокуха. Претвори се у пари. Ставиш је у фрижидер замрзне . Поента: Опстаје а Срби нестају јер нису као вода.

ОДГОВОРИТЕ