Ураган Ирма иде према Флориди

Црвени крст је саопштио да је према њиховим процјенама широм Кариба 1. 2 милиона људи погођено ураганом Ирма, који је наставио пут према савезној држави САД-а, Флориди.

Свијет 07.09.2017 | 22:24
Ураган Ирма иде према Флориди
Најмање 13 људи је страдало, а очекује се да ће број жртава расти.

Како су саопштили из Црвеног крста скоро све грађевине на оству Барбуда су погођене ураганом, а око милион људи остало је без електричне енергије на америчкој територији Порторико.

Ирма је изазвала велике штете на британским Дјевичанским оствима, Ангвили, Сент Мартину, Сан Бартоломеју, Сант Кисту и Невису.

Ирма је прошла и сјеверно од Доминиканске Републике и Хаитија, а метеоролози предвиђају да ће доћи до Кубе до петка.

Званичници су Ирму описали као "потенцијлну кастрофу" олују категорије 5, што је најача класификација урагана.

Очекује се да ће Ирма погодити Флориду 10. септембра.

Амерички предсједник Доналд Трумп изјавио је да је Флорида добро припремљена, "онолико колико се може припремити за овако нешто".

"Сада је само питање шта ће се догодити. Ирма је највећи урган који је икада дошао преко Атлантика. И вјетар је најснажнији, и што је још важније то је озбиљан проблем. Вјетрови су најснажнији икад виђени који долазе ка том региону."

Гувернер савезне америчке државе Џорџије наредио је обавезну евакуацију подручја у близини обале Атланског океана пред налетом урагана Ирма. 

Гувернер Натхан Деал данас је наредио да у суботу почне евакуација која ће укључити и град Савану, и прогласио је ванредну ситуацију у новим окрузима, чиме је њихов број повећан на 30 у држави Џорџија. 

Деал је овластио око 5.000 припадника Националне страже Џорџије да буду на активној дужности како би помагали грађанима у невољи. 

(РСЕ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

питање

07.09.2017 20:32

Засто онда зивјети у областима близу мора? Ах да добар поглед на море!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћоро

07.09.2017 21:31

Неће ли какав ураган опустошити овај простор да добијемо какву хуманитарну помоћ. Без сталне хуманитарне помоћи ћемо тешко опстати. А ни политичари немају више шта красти осим хуманитарне помоћи.

ОДГОВОРИТЕ