Нови правци за развој Бањалуке

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је важна израда Стратегије развоја града за период 2018-2027. година јер је то десетогодишњи документ који треба да узме у обзир нове правце развоја Бањалуке, будући да је постојећа стратегија превазиђена.

Република Српска 07.09.2017 | 18:26
Нови правци за развој Бањалуке
"У односу на постојећу стратегију, која је још на снази, промијенила су се времена и приоритети, те постоји потреба трасирања нових праваца за идућих 10 година. Радићемо је са много стручних људи и заједно са УНДП-ом, који је добар партнер и са нама већ ради низ пројеката", рекао је Радојичић новинарима током паузе у Скупштини града Бањалука чији одборници данас разматрају Одлуку о изради Стратегије развоја града Бањалука од 2018. до 2027. године.

Одборници су расправљали и о одлукама о додјели градских пословних простора, а Радојичић је истакао да има и нових корисника, као што је Удружење грађана "Јадовно", које би требало да добије пословни простор, који ће бити и изложбени, да би служио за подсјећање о страдању српског народа у Другом свјетском рату.

"Бањалука тако треба да добије још један простор за историјско памћење и подсјећање, не само грађана Бањалуке, већ и њених гостију, те овом удружењу можемо захвалити што ће омогућити Бањалуци да има овакву сталну поставку", рекао је Радојичић.

Он је навео да је као подстицај запошљавању у оптицају приједлог одлуке о додјели у закуп за три нова пословна простора, који ће бити додијељени Фондацији Иновациони центар Бањалука, са искључивом намјеном оснивања и подршке "старт ап" заједницама.

"То је, прије свега, намијењено младима, којима ће бити омогућено да у три пословна простора започну бизнис, нађу мјесто на тржишту, да би могли ићи даље. То су, прије свега, модерне технологије, те послови који су добро плаћени и омогућавају људима да остану овдје", рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да би Скупштина града данас требало да донесе и Одлуку о расписивању конкурса за избор директора Центра за социјални рад у Бањалуци, те истакао да му је примарна жеља да на то мјесто дође неко ко ће квалитетно радити свој посао и ову установу "скинути са страница новина у негативном смислу".

"Не постоји уцртан кандидат на ову позицију. У овом моменту нису завршени никакви међустраначки договори, те апелујем на то да добијемо квалитетног човјека на ово мјесто, што ће бити мој позив и другим политичким партијама", рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић оцијенио је као добру Стратегију развоја Бањалуке за период од 2018. до 2017. године, напоменувши да је потребно реално прецизирати приоритете и ставити под реалне финансијске оквире.

"Потребно је водити се нашом финансијском и економско-социјалном ситуацијом и плановим и пројектима који су у току, уврстити и ове интегралне стратегије, као што је за развој туризма, малих и средњих предузећа, али и размишљати о новим", рекао је Талић.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Враниц

07.09.2017 16:44

Поздрављам одлуку Игора,надам се да неце инвестирати у Трамваје у БЛ и Термалне изворе,остало је ОК и да СЕ несто уради СА зељезницком станицом у БЛ,празна а велика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

07.09.2017 18:55

САМО СУ ГЛАВНО ЗАБОРАВИЛИ. МИСЛЕ ЛИ СЕ ЗАВРСАВАТИ ИСТОЦНИ И ЗАПАДНИ ТРАНЗИТ. ТО БИ У СВАКОМ ДРУГОМ ГРАДУ БИЛО НА ПРВОМ МЈЕСТУ.

Name

Лаус.

07.09.2017 21:22

Прво треба да протресе Саобрацајни одсјек. То је бесплатно. Тине би смањио хаос поготово на кружном току измедју гимназије и Енергомонта, према јадном Лаусу. Контролирају ли "стручњаци" саобрацај у шпици око 16 х ? Да ли примјецују колико један погрешно тајмиран, а и беспотребан семафор код Сирана кочи проток саобрацаја ка Мркоњићу нпр. Гдје се још поставља зебра за пјесаке на мање од 30 метара од тог или других семафора у Граду?!!! Знам три локације. Можда је то нормално, за наше увјете. Али...

Name

Ре,

08.09.2017 08:12

нон стоп само слусам ,правци развоја БЛ -ке и слицно "нико ниста или мало о развоју сире "одн-реп - ске ,стварно сте ми дојадили са том хвалом и лупетањем.

Name

за ре

08.09.2017 10:13

Па побогу бањалуцка је скупстина у питању...

Name

Драган

07.09.2017 16:51

Браво за идеју! Још да видимо реализацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

07.09.2017 17:28

Од тога ниста ниста се не ради по питању пореза и пореза на издавање пословних простора овде у овој вукојебини свака друга куца издаје несто а нигдје бе плаца ниста пореској па има људи који имају по 10 станова у бл а не плацају ни марке дрзави пореза е кад би се ту увела дисциплина не би дрзава дизала сваки други дан кредите.

Name

Бањалучанин од прије рата

07.09.2017 17:09

Ви који сте Руди Чајавец и све друге фирме потрали, сада након 20 година катаклизме, причате о стратегији и развоју? Само марш из овог града, па правите стратегију тамо гдје вас приме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље

07.09.2017 17:25

Нек виде како це ријесити са геодетском управом процес легализације обкеката на територији града и укњизбу суметина и њива и прикупљање пореза за исте па це бити пара у будзету увезати систем пореске и плата а не ко сад стопа наплативости пореза 20 посто зато и дизу кредите само.

Name

Т

07.09.2017 18:01

ДУСАНКА МАЈКИЦ ЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈУ КРИМИНАЛА ВРСИЛА НА ЧАЈЕВЦУ.

Name

за бањалуча.....

07.09.2017 19:04

Ма хајд молим те стари бањалучанину па теби је бар јасно да је општинским кос-овцима и хосов-цима легализацију ријешит ко дланом о длан!Само узете припремљене адвокате, који су прво руководили у геодетској читавом службом и укњжавали,а сад прешли у самосталне адвокатце, јелте

Name

БОБА

07.09.2017 22:23

ЏАБА НАМА СРАТЕГИЈА КАД ГРАДОМ ХОДАЈУ НЕ УРБАНИ ЉУДИ КОИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ЖИВЈЕТИ У ГРАДУ ПРВО МОРАШ ИМАТИ МОЗАК ПА КУЛТУРУ ПА ОНДА ПРИЧАТИ О СТРАТЕГИЈИ КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ ХОЋУ РЕЋИ ОКОЛО ГЛАДАЦ УНУТРА ЈАРАЦ ТО ЈЕ НАША СТРАТЕГИЈА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

08.09.2017 08:31

Каја, Кесић и Пантелија "елита"....шта рећи, коју поруку послати?

Name

Мостови

08.09.2017 09:11

Мост код Витаминке срушен у поплавама прије 3 године. Није изграђен нови. У овој години Зелени мост затворен за возила - није направљен нови. На преосталим мостовима невиђене гужве. А ми само причамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неморал

08.09.2017 19:39

А ко гура на руководећу позицију Сању Џидо у инспекцијском Одјељењу Бањалуке?

ОДГОВОРИТЕ