За помагачима Шимића трага Сипа

Кордић и Квесић доставили Шимићу лажне транскрипте. Тужилаштво БиХ наредило да се обуставе све радње против Јосипа Шимића. Потпредсједница ВСТВ-а у не слаже се сама са собом.

Босна и Херцеговина 07.09.2017 | 17:30
За помагачима Шимића трага Сипа
Сарадници Јосипа Шимића, Борис Кордић и Јосип Квесић побјегли су из БиХ, сазнаје Журнал. Припадници СИПА-е од четвртка ујутро трагају за њима, али их нису пронашли на адресама у Херцеговини.

Према сазнањима Журнала, Борис Кордић у сриједу је у подневним сатима напустио БиХ и то свега сат времена након што је главна државна тужитељка Гордана Тадић послала наредбу СИПА-и којом је тражила обуставу свих активности у вези са случајем Шимић. Јосип Квесић територију БиХ напустио је три дана након што је Јосип Шимић Тужилаштву БиХ доставио фалсификоване акте СИПА-е којим је покушао доказати да та Агенција незаконито прислушкује главну тужитељику Гордану Тадић и потпредсједницу ВСТВ-а Ружицу Јукић.

Иначе, од тренутка хапшења Јосипа Шимића влада потпуна збрка међу правосудним и полицијским агенцијама. Након што је Тужилаштво Кантона Сарајево издало наредбу за хапшење Јосипа Шимића због сумње да је кривотворио службене акте СИПА-е, реаговало је Тужилаштво БиХ које је тражило изузимање списа са кантоналног нивоа. По њима је Јосип Шимић свједок, а не осумњичени и треба имати пуну заштиту државе.

Међутим, након што је Шимић током првог испитивања у СИПА-и у својству осумњиченог открио да је наводне транскрипте разговора добио од особа које су се представили као инспектори СИПА-е, у Тужилаштву БиХ завладала је додатна паника. Стога је главна државна тужитељка у сриједу поподне, послала наредбу СИПА-и да хитно обустави све радње према Јосипу Шимића. Међутим, прије него је наредба достављена, Шимић је као “инспекторе СИПА-е” идентификовао бивше службенике Службе са послове са странцима – Бориса Кордића и Јосипа Квесића.

Њима двојици већ се суди на Суду БиХ због корупције и злоупотребе положаја и овлаштења, али они, према сазнањима полиције и исказу Јосипа Шимића, блиско сарађују са замјеником министра безбједности БиХ – Мијом Крешићем.

Иначе, Крешић први је рођак главне државне тужитељке Гордане Тадић која посљедња два дана покушава на све начине опструисаи истрагу у предмету фалсификат. У томе јој додатну помоћ пружа потпредсједница ВСТВ-а Ружица Јукић која је, након првобитне тврдње да је прислушјује СИПА-а, изашла са тврдњом да је прислушкује ОСА-е.

С обзиром на то да се Ружица Јукић није могла сагласити сама са собом, поставили смо јој неколико конкретних питања.

 “Можете ли нам појаснити ова одступања са временом? Шимић је пријаву доставио  28. 8. у 15.45, а приложио је забиљешке и транскрипте који су настали шест сати касније”, питали смо Јукићеву.

“Па, он је допис доставио уз забиљешку 30. 8.”, одговорила је потпредсједница ВСТВ-а.

“Али”, настављамо,”главна тужитељка Гордана Тадић је одржала пресс конференцију 29. 8. на којој је саопштила да је Шимић доставио пријаву 28.”
 
 “Могла је погријешити”, правдала се Јукићева, након чега је и сама признала да је “први допис послан 28.”.

 “О томе и говоримо. Доставио је пријаву 28. 8. у 15. 45, а приложио транскрипте из будућности – настале шест сати касније”, појашњавамо Јукићевој.
 
“То праћење је било од 28. Уназад мјесец дана” одговара Јукићева 6. септембра.
 
“Па, како ће бити од 28. праћење, ако је 28. достављена пријава”, упозоравамо на нове нелогичности. 

“Шта год да је, ми смо праћени”, одлучна је Јукићева.
    
И, уистину, шта год да је – нелогично је. Тадићка и Јукићева прво су јавност извијестиле да их је слушала СИПА. Онда су саопштиле да их ипак није слушала СИПА. На крају је Ружица Јукић уз коктел, на пријему, добила информацију да је слуша ОСА. 

Али, комплетан спис је формиран на основу документа СИПА-е. За којег сама главна тужитељка каже да је фалсификован. Али особа која је доставила фалсификован документ је свједок.

За Тужилаштво БиХ. За Кантонално тужилаштво Сарајево је осумњиченик. Па зато Тужилаштво БиХ тражи да се осумњиченик достави њима. Да би постао свједок. Који је доставио лажни документ СИПА-е.

Можда 30., а можда 28. То не зна чак ни Ружица Јукић. која је истог дана дана када је свједок-осумњиченик доставио фалсификован документ сједила са свједоком.

Под условом да је транскрипт тачан. Шта год да је – Јосип Шимић је иза решетака. А његови сарадници су у бјекству. Јер су повезани са првим рођаком главне државне тужитељке – Мијом Крешићем.

(зурнал.инфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Игор

07.09.2017 15:38

Каква дрзава. Какав дрзавни врх и какви људи од којих треба да се оцекује правда. Тамни вилајет , рупа на кугли земаљској. Ту не постоји спорт, филм, позористе, култура, образовање, озбиљан посао од ког мозе да се зиви .Људи иду и раде "несто" за биједне паре да би се одрзавали у зивоту а квалитет зивота је нула. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сомбреро

07.09.2017 18:17

Што Мекта дере ове бабетине, свака му част. Пар дана прије оне изашле и брбљају за њим, тобоже слушају их, па транскрипти. А Мекта конкретно, чешља ли вуну, чешља, а бабетина дрека стоји..... ахахахахха

Name

Мекта вуновлакач

07.09.2017 18:35

Подеране су бабетине али их штити ВСТС.

Name

попара

07.09.2017 16:11

Написао сам прије неколико дана да је то досло из Хрватске,највецег дусмана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мизерија

07.09.2017 18:49

Каква мизерија Бозе сацувај. Ове бабе под хитно смијенити из тако вазне институције. Па ја не знам ни да ли могу радити у било каквој озбиљној институцији. Подметања некаква, опструкција да се испита овај новинар, ови збрисали преко границе и јос она прица махалска "ја сам цула од неког да ме прислускују". Цуј она је "цула да се прица" .Зар то доликује таквом полозају и таквој институцији. Лакрдија ко је све у правосудју.

Name

@

07.09.2017 21:56

Устасе роваре, не мирују то је јасно. Поставили су претходно своје спијуне на позиције,..то исто раде и прекодрински, а онда кукају као нарикаце како их Додик тлаци а судство не реагује...а комедијаси му дају подрску да ради против истог тог суда и тузиластва

Name

А Вигемарк

07.09.2017 16:27

Интересантно данас је на сједници Високог судског и тужилачког савјета предавање одржао Вигемарк.Шта је рекао Тегелтији,Јукићки,тужиоцу Мисирачи итд??У Данској се правосудни органи не понашају као ови код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

07.09.2017 16:47

Трагају за помагачима???!!!! о Боже сачувај о боже сачувај,па ја знам као обични Оштећени Грађани гдје су им помагачи а они као тргају,што би рекао покојни Младен Делић па људи јели то могуће??Па помагачи су вам ту поред Вас Тадић, Јукић па од њих је све почело оне су Алфа и Омега цијеле афере,Све редом Хапсит одузимат нелегално стечено( Фризерај од Јукићке затворит и док не каже гдје су Фарбе за косу и ко је украо Машину за Шишање,нема мрдања.)..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

07.09.2017 17:49

Падају НДХ мајмуни ко трухле крушке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.09.2017 21:59

Да. "Његоватељи европских вриједност",...инаце потомци мадјарских коњусара,кметови