ФИБА-ин арогантни одговор Месини!

Ти си тренер, слушај шта ти се каже и тренирај! Светска кошаркашка федерација морала би мало да размисли о понашању.

Кошарка 08.09.2017 | 12:30
ФИБА-ин арогантни одговор Месини!
Једно је кад се Ђорди Бартомеу огласи. Адвокат, предузетник, нимало драг ниједном љубитељу кошарке. Какав год да је Фибин одговор - заслужио га је Бартомеу. Али када репрезентативне прозоре и све остале новотарије које смисле у у Фибиној централи критикују величине какве су Жељко Обрадовић или Еторе Месина чини нам се да би челници Светске кошаркашке федерације морали да спусте главу мало пажљивије саслушају. Нажалост, чини се да то није случај, па Патрик Бауман, генерални секретар Фибе, прилично арогантно одговара на прозивке легедендарног италијанског стратега.

Подсетимо, Месина је, као уосталом и Обрадовић, Александар Ђорђевић, Дејвид Блат илиДушко Вујошевић, жестоко критиковао репрезентативне прозоре током којих селектори неће моћи да рачунају на најбоље играче, односно на оне који наступају у НБА лиги и Евролиги.

Бауман одговара као да је попио сву памет света, а да сва ова поменута имена не знају ништа о кошарци.

"Можда је (Месина) разочаран због тога што неће моћи да води репрезентацију у будућности. Мислим да је неприкладно коришћење тих духовитих опаски. Свако мора да ради свој посао. Посао тренера је да тренира, а председници националних савеза одлучују. Мислим да је Петручи (председник Кошаршаког савеза Италије) јасно рекао шта мисли о прозорима, а како Петручи плаћа Месину, можда би требало да га саслуша", рекао је Бауман, иако није тачно да Петручи плаћа Месину, пошто овај посао селектора Италије обавља бесплатно.

Притом, и сам Петручи је пре мање од месец дана рекао да је неприхватљиво да током репрезентативних прозора играју једни играчи, а онда на великим такмичењима други. Било како, Бауман као да је уверен да репрезентације дугорочно неће трпети. Као да је уверен да ће се на крају Евролига прилагодити Фиби, иако то до сада то није био случај. Штавише, некако је увек Евролига из тих дуела излазила као победник. Али...

"И ми смо за то да за репрезентације играју најбољи, али људи из НБА лиге годинама већ одбијају позив да седнемо и разговарамо. Евролига није исто. Они нису забранили играчима да играју за репрезентацију, али су направили календар такмичења који се преклапа са репрезентативним прозорима. Препустити одлуку играчима је тужно", критикује Бауманархинепријатеља Бартомеуа.

И даље одајући утисак човека који је уверен у коначну победу, иако је све битке у овом рату до сада - губио.

"Чињеница је да су национални тимови на првом месту. Кошарка није фудбал, али може да расте, а ако колач буде растао, биће по парче за свакога. Међутим, ако желиш да задржиш све за себе, онда имамо проблем. Евролигу занима само елита, то је веома јасна стратегија. Циљ је да се унизе репрезентативна такмичења", каже Бауман.

Ову последњу тврдњу нико му неће оспорити, нити ће било ко да се превари и помисли да Евролигу на челу са Бартомеуом занима било шта осим зараде. Али Фиба би морала да престане да се свађа са великанима ове игре и понаша се као да је изнад њих. Морала би да смисли озбиљну стратегију. Засад је, ма шта причали, једноставно нема.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар