Тањевић: Крешо ме звао ''глупи Босанац''!

Дражен умало дошао у Трст! Селектор Црне Горе Богдан Тањевић присећа се свог односа са Крешимиром Ћосићем, али и како му је Мирко Новосел са 26 година дао најлепши поклон у животу.

Кошарка 09.09.2017 | 13:30
Тањевић: Крешо ме звао ''глупи Босанац''!
Током 46 година дуге тренерске каеријере, тренирао је и једног од најбољих европских кошаркаша свих времена, Дражена Петровића, али и његовог млађег брата, Ацу.

"Мирко Новосел ме поставио за тренера јуниорске репрезентације бивше СФРЈ када сам имао само 26 година. То је био најлепши поклон који сам добио и том великом човјеку много дугујем", каже Тањевић у разговору за Вечерњи лист.

Човек који је током каријере освојио титуле првака Европе и на клупском и на репрезентативном нивоу присећа се и Дражена Петровића и Крешимира Чосића.

"Дражена сам водио на европску турнеју 1981. године када је имао 17 годин. Открићу вам једну тајну, готово све сам био договорио да га доведем у Трст, а требало се десити оне године када је отишао из Цибоне у Реал. Не, уместо да уђемо у италијанску А-1 лигу, ми смо испали из Друге лиге. За тиме јако жалим јер смо већ договорили и износ за четири године", каже Боша Тањевић и додаје да је Драженов брат Аца 'Трица' постао забораван.

И млађег Петровића је водио као тренер мада се тога садашњи хрватски селектор не сећа. "Поручите му да је остарио па зато заборавља, а ја сам још млад и не заборављам ништа. Водио сам га 1981. на Универзијади у Букурешту", каже Тањевић.

"Сваког дана се сетим Креше, баш сваког. И свима говорим о њему, продубљујем сећање на њега. Били смо врло блиски, а он ми је у шали говорио да сам 'глупи Босанац'. Крешо је и на паркету био крајње несебичан. Такво што доживео сам још само с Мирзом Делибашићем. Када је моја Босна у оном финалу 1979. постала првак Европе, Делибашић је уз само мало више егоизма, требао да убаци 45, а Варајић 12 поена. Ипак, Мирза је пустио Варајића да буде прва звезда те велике победе, а то могу само посебни људи. А такав је био и Крешо који је подигао три нараштаја. Најпре онај који је освојио титулу првака света 1970, потом свој и онај иза себе", рекао је Тањевић.

Богдан Тањевић води Црну Гору до најбољих 16 репрезентација у Европи у групи у којој су Румунија, Чешка, Хрватска, Шпанија и Мађарска. Осим кошарке, велика страст су му и цигарете због којих је после утакмица и даље један од првих који науштају спортске дворане.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јесте

09.09.2017 16:45

Нас незаборавни тренер, некадасњег великог клуба кк Босне. Ове баље су и то успјли да унисте.

ОДГОВОРИТЕ